- Aldığınız 4 parça tavuk etini öncelikle şinitzel yapacakmış gibi dövün ve mümkün olduğunca inceltin. Ardından marine işlemine geçiyoruz.
- Marine için 1 yemek kaşığı domates salçasını, 2 yemek kaşığı yoğurdu, 1 adet rendelenmiş küçük boy soğanı, tuz, beyaz biberi derin bir kapta karıştırın. Mümkün olduğunca pürüzsüz olsun. Bu aşamada zeytinyağını eklemeyin.
- Elinizde yoğun kıvamlı bir sos olacak. Bunu zeytinyağı ile inceltin ama bir anda boca etmeyi. Hem hafif sulu hem de yoğun bir sos kıvamı elde edince karıştırmaya devam edin.
- Sosu 5-10 dakika kadar dinlendirin.
- Sosu yayvan bir tabağa aldığınız tavuk etlerinin üzerine dökün. Etlerin her iki yanına da tüm sosun geldiğine emin olacak şekilde üst üste serin ve ellerinizle yedirin.
- Fazla vaktiniz yoksa eti en az yarım saat, mümkünse 1,5-2 saat kadar bu sosun içinde bekletin. Üzerini streç film ile kapatıp buzdolabının orta bölümüne dinlendirebilirsiniz.
- Ardından pişirme işlemine geçeceğiz.
PİŞİRME AŞAMASI
- Tavuk etlerini marine sostan alın. Fazla kalan sosun borcama dökülmesini sağlayın.
- Altı yapıştırmaz yayvan bir pilav tenceresini ocağa koyun ve ocağı yakın.
- Tava yeterince kızdıktan sonra tavuk etlerini nazikçe tavaya serin.
- Pişme aşamasında sürekli başında durun ve döndüre döndüre pişirmeye devam edin.
- Et ince olduğu için çok daha çabuk pişecektir.
- Etler renk aldığında ve kokusunu verdiğinde etiniz pişmiş demektir.
TAVUK KÜLBASTININ YANINA NE YAKIŞIR?
Tavuk külbastıyı dilerseniz pirinç pilavı ile servis edebilirsiniz. Ancak daha zengin bir sofra görünümü istiyorsanız, tavuk külbastının yanına kuru domatesli arpa şehriye pilavı çok yakışacaktır.