Burdur’da yağı bin 500 TL’den satılıyor! Faydasını duyan aktara koşuyor: Öksürüğü bıçak gibi kesiyor, metabolizmayı canavar gibi yapıyor, bağırsaklarda asla gaz birikmiyor
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66531d8a452fd0cdd92b54d3.jpg)
Doğal şifa kaynaklarından biri olan ve ilk baharın gelmesiyle birlikte şahlanan adaçayları çiçek açmaya başladı. Burdur’da Lavanta Deresi’ne dikilen adaçaylarının çiçek açmasıyla birlikte tarlalar mora büründü. Litresi 1000 ile 1500 TL arasında satışa sürülen adaçaylarına ise ilgi büyük. Peki, adaçayının faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır?
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66531c78452fd0cdd92b54c3.jpg)
Adaçayı; sindirimi desteklemek, stresi azaltmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve genel olarak sağlığı desteklemek için sık sık tercih ediliyor. Bu bitkiyi, demleyerek içebileceğiniz gibi yağından da faydalanabilirsiniz. Adaçayı yağı; cilt bakımı, masaj yağı veya aroma terapi gibi çeşitli amaçlar için kullanılıyor. İşte tüm detaylar…
![BURDUR GÖLÜ’NÜ KURTARMAK AMACIYLA BAŞLATILDI](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66531c79452fd0cdd92b54c9.jpg)
BURDUR GÖLÜ’NÜ KURTARMAK AMACIYLA BAŞLATILDI
Burdur’da 2005 yılında Burdur Gölü’nü kurtarmak amacıyla başlatılan Lisinia Projesi çerçevesinde tarlalara mısır ve yoncaya göre daha az su tüketen gül, lavanta ve adaçayı gibi bitkiler dikilmişti. Böylelikle susuz tarım faaliyetleri gerçekleştirilerek göl ve yer altı içme sularının daha az kullanımı sağlanıyor. Burdur’un Yeşilova ilçesi Akçaköy’de bulunan Lavanta Deresi olarak adlandırılan bölgede yaklaşık 900 dekar alana dikilen adaçayları iklim değişikliği nedeniyle erken çiçek açınca tarlalar mora büründü.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66531c82452fd0cdd92b54d1.jpg)
Salda Gölü ile Burdur Gölü’nü birbirine bağlayan Lavanta ve gül yolu üzerinde bulunan tarlalar aynı zamanda eko turizme de büyük katkı sağlıyor. Temmuz ile Ekim arasındaki hasat edilen adaçayının hem kurusu hem de yağı farklı alanlarda kullanıldığı için büyük ilgi görüyor. Adaçayı yağının kilosu geçtiğimiz yıl 1000 ile 1500 TL arasında satılırken üreticiler bu seneki fiyatların daha da artacağını düşünüyor.
![BİRÇOK HASTALIĞA KARŞI DOĞAL ÇÖZÜM YOLU](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66531c82452fd0cdd92b54cf.jpg)
BİRÇOK HASTALIĞA KARŞI DOĞAL ÇÖZÜM YOLU
Adaçayının birçok hastalığa iyi geldiğini bu yüzden de çok fazla tercih edildiğini de dile getiren Öztürk Sarıca, “Adaçayı özellikle mide ağrılarında, Helikobakter Plori’nin sebep olduğu gastritlerde çok etkili. Diğer taraftan Staphylococcus Aureus’un sebep olduğu diğer hastalıklarda da çok etkili. Bunun yanında sindirim sistemi problemlerinde, özellikle gaz problemlerinde, çocukların gaz problemlerinde çok ciddi anlamda adaçayı kullanılabiliyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66531c78452fd0cdd92b54bd.jpg)
Adaçayı sadece antimikrobiyal olarak bakterileri öldürmüyor. Bunun yanında mantarlarda ve birçok virüse karşı da etkili. Dolayısıyla hayatımızın her noktasında adaçayı kullanma şansımız var. Özellikle geçmeyen boğaz ağrılarında, Streptokok dediğimiz antibiyotiklere karşı dirençli olan bakterileri de öldürme durumu var” dedi.
![1 TUTAM YAPRAĞI HER DERDE DEVA](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66531c78452fd0cdd92b54bf.jpg)
1 TUTAM YAPRAĞI HER DERDE DEVA
Adaçayı, sağlık açısından birçok faydası bulunan aromatik bir bitki. Özellikle adaçayının içeriğinde bulunan antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyor. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenleyerek sindirim sorunlarını hafifletiyor ve gaz problemlerinin önüne geçiyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66531c78452fd0cdd92b54c5.jpg)
İçeriğindeki uçucu yağlar sayesinde öksürük ve boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletiyor. Adaçayının içeriğinde bulunan kafein olmayan bileşikler, zihinsel uyanıklığı artırıyor ve odaklanmayı destekliyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66531c78452fd0cdd92b54c1.jpg)
Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde ise eklem ağrıları ve kas spazmları gibi iltihaplı durumların semptomlarını hafifletiyor. Adaçayı çayı, stresi azaltmaya ve zihinsel rahatlama sağlamaya yardımcı oluyor.
![ADAÇAYI YAĞI NASIL YAPILIR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66531c78452fd0cdd92b54bb.jpg)
ADAÇAYI YAĞI NASIL YAPILIR?
- Malzemeleri Hazırlayın: Taze veya kuru adaçayı yapraklarını kullanabilirsiniz. Yaprakları iyice yıkayın ve kurulayın. Temiz ve kuru bir cam kavanoz veya şişe hazırlayın.
- Adaçayı Yapraklarını Ezin: Yaprakları hafifçe ezerek veya doğrayarak uçucu yağların serbest kalmasını sağlayın.
- Yağın Seçimi: Adaçayı yağı, zeytinyağı veya Hindistancevizi yağı gibi taşıyıcı yağlarla karıştırılarak yapılıyor. Bu taşıyıcı yağlar, adaçayı özlerini seyrelterek cilde uygulanabilir hale getiriyor ve cilt tahrişini önlüyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66531c79452fd0cdd92b54c7.jpg)
- Yapım Süreci: Hazırladığınız adaçayı yapraklarını cam kavanoza koyun ve üzerini tamamen kaplayacak kadar taşıyıcı yağ ekleyin. Kavanozu iyice kapatın.
- Bekleme Süresi: Kavanozu, oda sıcaklığında güneş ışığından uzak bir yerde birkaç hafta boyunca bekletin. Bu süre boyunca yağ, adaçayının özlerini emer.
- Süzme: Birkaç haftanın sonunda yağın adaçayı özlerini iyice emdiğinden emin olun. Sonra yağı süzün. Böylece yaprak parçacıkları ayrılır ve saf adaçayı yağını elde edersiniz.
![BİTKİ ÇAYI OLARAK TERCİH EDİNCE FAYDASI BİTMİYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66531c7e452fd0cdd92b54cd.jpg)
BİTKİ ÇAYI OLARAK TERCİH EDİNCE FAYDASI BİTMİYOR
Malzemeler:
- Taze veya kuru adaçayı yaprakları (yaklaşık 2-3 çay kaşığı)
- Su (yaklaşık 2 su bardağı)
- İsteğe bağlı: bal, limon veya diğer tatlandırıcılar
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66531c7e452fd0cdd92b54cb.jpg)
Yapılışı:
- Bir tencerede veya su ısıtıcısında suyu kaynatın. Kaynamış suyu kullanmak, çayın tadını ve sağlık faydalarını artırır.
- Eğer taze adaçayı kullanıyorsanız yaprakları iyice yıkayın ve kurulayın. Kuru adaçayı kullanıyorsanız yaprakları doğrudan kullanabilirsiniz.
- Kaynar suyu adaçayı yapraklarının üzerine dökün. Yaklaşık 5-10 dakika boyunca demlenmeye bırakın. Bu süre, çayın istediğiniz kuvvette olmasına bağlı olarak değişebilir. Daha güçlü bir çay istiyorsanız demleme süresini uzatabilirsiniz.
- Demleme süresi bittikten sonra çayı süzün. Bunu yapmak için çayı bir süzgeç veya çay süzgeci aracılığıyla bir başka kaba süzün.
- İsteğe bağlı olarak çayı bal, limon dilimleri veya diğer tatlandırıcılarla tatlandırabilirsiniz. Ardından sıcak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.