BUZDOLABI DÜZENİ NASIL OLMALI?
Aşama aşama ilerleyin. İşte buzdolabı düzenleme fikirleri.
ÜST RAF
Buzluğun hemen altında bulunan bu göz, buzdolabının buzluktan sonra ikinci soğuk bölümüdür. Genellikle et ürünlerini saklamak için uygundur.
Üst raf, buzdolabının en soğuk rafıdır. Buzdolabı içerisindeki sıcaklık üst raflardan alt raflara doğru düşmektedir. Bu özellik sebebi ile en üstteki raflara çabuk bozulabilecek gıdalarımızı koymalıyız.
Günlük olarak hemen tüketmemiz gereken et, tavuk ve et ürünleri (kıyma, kuşbaşı vb.), balık ve deniz ürünleri, kahvaltılıklar (peynir, kaymak, salam, sosis..vb.) gibi gıdalar üst rafta muhafaza edilmelidir.
Et, tavuk ve balıklar en üst rafa konulurken mutlaka çok iyi ambalajlanmış olmalıdır. İyi ambalajlanmayan etlerin suları alt raflardaki gıdaların üzerine akarak bu gıdaların bozulmasına neden olabilir.
Et, tavuk ve balık gibi gıdalarımızı daha sonra tüketeceksek mutlaka buzdolabımızın derin dondurucu bölümüne konulmalıdırlar.
ORTA RAF
Bu alanda normal soğukluk gerektiren yiyecekler muhafaza edilebilir.
Buzdolabının orta rafında daha çok pişmiş yemeklerimizi muhafaza etmek için kullanmalıyız.
Pişmiş yemeklerimizle birlikte yoğurt, sandviç, hazırlanmış salata ve kahvaltılıklar gibi taze ürünlerde bu rafta muhafaza edilebilir.
Yine tereyağı, margarin gibi gıdalarda kaplar içerisinde orta rafa konulabilir.
ALT RAF
Alt göz ağırlıkla sebze ve meyveler içindir. Sebzeler buzdolaplarında çekmece şeklinde tasarlanmış özel bölümlerde de muhafaza edilebilir. Daha uzun dayanmaları için, naylon poşet içinde olmamaları gerekir.
Buzdolabının alt rafına hassas meyve ve sebzeler konulmalıdır.
Meyve-sebze kutularına koymamız mümkün olmayan ya da koyduğumuzda ezilebilecek; çilek, şeftali, böğürtlen gibi meyveler ve taze nane, yeşil soğan, marul, kıvırcık, maydanoz gibi yeşil yapraklı salatalık sebzeler alt rafta muhafaza edilmelidir.
Yeşil yapraklı sebzeler gazete kağıdına ( basılı olmayan 3. hamur kağıt ) ya da kağıt havluya sarılarak buzdolabına konulması daha uzun ömürlü olmalarını sağlar.