Magazin Camilla taç giyme töreninde hangi tacı takacak?

Camilla taç giyme töreninde hangi tacı takacak?

Paylaş
Camilla taç giyme töreninde hangi tacı takacak?

Taç giyme töreninde Kral Charles'a eşlik edecek olan Konsort Kraliçe Camilla da kurallar gereği törende bir taç kullanacak. Görünümünü de ailenin koleksiyonuna ait başka değerli takılarla tamamlayacak. Peki Camilla o törende hangi tacı takacak?

Aylar önce Camilla'nın, kocasının taç giyme töreninde,tartışmalı Kuh-i Nur (Işık Dağı) elmasını taşıyan bir tacı kullanacağı ileri sürülüyordu. Bu iddiaya göre Bir zamanlar Kraliçe 2. Elizabeth'in annesi, Kral 6. George'un eşi Ana Kraliçe Elizabeth'in taktığı Kuh-i Nur (Işık Dağı) adlı elması barındıran o ünlü taç, 6 Mayıs'ta Camilla'nın başını süsleyecekti. Ana Kraliçe, eşinin kral olarak taç giydiği tören başta olmak üzere birçok önemli etkinlikte kimine göre 'tartışmalı' kimine göre 'lanetli' elmasla süslü tacı kullanmıştı. Fakat Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre bu planda bir değişiklik oldu. Yüzyıllar boyunca; Hindistan başta olmak üzere çeşitli ülkelerin kendilerine ait olduğunu ileri sürdüğü o elmas, merakla beklenen törende gün yüzüne çıkmayacak. Bu şekilde bazı politik tartışmaların önüne geçilmesi de sağlanmış olacak.

Haberin Devamı

Yapılan açıklamaya göre Camilla, 1911 yılında Kral 5. George'un karısı Mary'nin kullandığı tacı takacak. Her ne kadar beklenen olmasa da bu taç da 1911 yılındaki o törenden sonra ilk kez kullanılmış olacak. İşin aslı o tacın da Işık Dağı (Kuh-i Nur) almasıyla bağlantılı olması. Çünkü başlangıçta bu tacın üzerinde o değerli elmas yer alıyordu. Fakat sonra bu taş Kral 6. George'un 1937 yılındaki taç giyme töreninde eşi Ana Kraliçe Elizabeth için hazırlandı. Ana Kraliçe Elizabeth yani Elizabeth'in annesi üzerinde Işık Dağı elmasını taşıyan o tacı kocası Kral 6. George'un hükümdarlığı döneminde bir parlamento açılışında ve sonra da kızı 3. Elizabeth'in 1953 yılındaki taç giyme töreninde kullanmıştı.

Haberin Devamı

KRALİÇE'NİN KOLEKSİYONUNDAN BAŞKA ELMASLAR KULLANILACAK


Camilla'nın 6 Mayıs'taki taç giyme töreninde Kraliçe Mary'nin tacını giyeceği kesin. Bu şekilde bu taç uzun zaman sonra ilk kez gün yüzüne çıkmış olacak. Ama üzerinde bazı değişiklikler yapılacak. Kraliçe 2. Elizabeth'in anısına tacın üzerine, onun koleksiyonunda yer alan Cullinan 3, Cullinan 4 ve Cullinan 5 adlı elmaslar yerleştirilecek. Bu arada hemen hatırlatalım ki Cullinan elmasları, 1908 yılında o zamana kadar bilinen en büyük işlenmemiş elmas kütlesinden kesilmişti. Kraliçe 2. Elizabeth bu elmasları kimi zaman broş olarak kullanıyordu.

1911 yılında Kral 5. George'un taç giyme treninde bu taç eşi Kraliçe Mary tarafından kullanıldığında üzerinde Kuhi Nur elması vardı. Fakat yıllar sonra 1937'de Kral 6. George'un taç giyme töreni için o değerli elmas taçtan çıkarıldı ve yerine başka bir elmas yerleştirildi. Tacı o haliyle Ana Kraliçe Elizabeth kullandı.

Camilla için bu ünlü tacın üzerine yine ailenin koleksiyonunda yer alan Cullinan elmasları yerleştirilecek.