Değerini sadece Çinliler biliyor! Bir tek ölüme çaresi yok: Mısır püskülünü bir daha çöpe atmayacaksınız

Mısır özellikle yaz mevsiminde severek tüketiliyor. Her alanda kullanılan bir besin olan mısır, Ana vatanı Amerika Kıtası olan mısır bitkisi, önce Avrupa kıtasına ve oradan da Afrika kıtasına yayılarak Kuzey Afrika üzerinden Anadolu topraklarına taşınmıştır. Mısırın yetiştirilmesi çok kolaydır ve kullanım alanı geniştir. Mısırı pişirmeden önce genellikle püskülleri ayrılır. Ancak bu faydalarını öğrendikten sonra bir daha mısır püsküllerini çöpe atmayacaksınız.

Mısır her alanda kullanılan bir besin. Unuyla yağıyla sofraları süsleyen mısırın püskülleri de çok faydalı. Ana vatanı Amerika Kıtası olan mısır bitkisi, önce Avrupa kıtasına ve oradan da Afrika kıtasına yayılarak Kuzey Afrika üzerinden Anadolu topraklarına taşınmıştır. Yetiştirilmesi kolay, yararlı, kullanım alanı geniş bir bitki olduğu için dünyanın hemen her yerinde az veya çok tarımı yapılabilir.

Sağlıklı bir ömür sürmek için tükettiğiniz besinlere çok dikkat etmeniz gerekiyor. Doğal besinler sağlığınızı doğrudan etkiliyor. Mısır herkes tarafından sevilen bir yiyecek.

Hem kokusuyla hem de tadıyla herkesi cezbediyor. Özellikle yaz aylarında haşlanmış olarak tüketilen mısır konserve olarak da salatalar da kullanılabiliyor.

Mısır yüzyıllardır Çin!de geleneksek tıp alanında kullanılıyor. Özellikle mısır püskülü her derde deva olarak biliniyor. Binbir derde dava olan mısır püskülü hastalıklara savaş açıyor.

Herkes tarafından severek tüketilen ve özellikle yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan yiyecekler arasında mısır yer alıyor. Severek tüketilen ve doya doya yenilen mısırı haşlamadan önce genellikle püsküllerini ayırmayı tercih edersiniz. Ancak mısır püskülleri yüzyıllardır Çin'de geleneksel tıp alanında kullanılıyor.

Mısır pişirmeden önce mısırın püsküllerini ayırıp yıkamayı tercih edersiniz. Mısırlar tencereye, mısır püskülleri ise doğruca çöpe gider. Hiç düşünmeden çöpe attığınız bu mısır püskülleri vücudunuzun için şifa kaynağı olabilir.

Amerika’dan çıkan bu besin yavaş yavaş önce Avrupa’ya ardından da Afrika’ya yayılarak birçok kişi tarafından oldukça sevilmiştir. Özellikle Çin’de asırlardır tıbbi olarak kullanılılır. Peki, mısır püskülünün vücuda faydaları nelerdir? Gelin bu sorunun yanıtına birlike bakalım.

Mısır püskülü genellikle çay olarak tüketilir. Mısır püsküllerini demyelip içtiğinizde bağışıklığınızı güçlendirebilir ve vücudu hastalıklara karşı koruyabilirsiniz.
Mısır püskülünün içinde bol miktarda C ve K vitamini bulunur. Bol potasyum ve antioksidan kaynağıdır. Deri hastalıkları ve kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde ve tedavisinde kullanılabiliyor.

Mısır püskülü rahatlatıcı etkisiyle vücudu stresten arındırıyor. Sakinlik veriyor. Kendinizi daha rahat ve huzurlu hissetmenize yardımcı oluyor.
Mısır püskülünü çay olarak demleyip içtiğinizde sindirim sisteminin de düzenli çalışmasına yardımcı olabilirsiniz. Bağırsakları çalıştıran mısır püskülü, kabızlık sorununu da ortadan kaldırıyor.Bu çayı tüketirken kabız ya da ishal olma ihtimaliniz neredeyse imkansızdır.

Romatizma gibi kemik hastalıklarına da iyi gelen mısır püskülü çayı vücutta biriken ödemin atılmasına yardımcı olabilme kapasitesine sahiptir. Bu sayede az da olsa vücudun yap yakmasına yardımcı olur.
Mısır püskülü saç ve cilt problemlerine de çok iyi geliyor. Cildi arındırıyor ve sivilce, akne ve siyah noktaların oluşmasını engelliyor. Aynı zamanda, böcek sokması, sıyrık ve küçük kesikler sebebi ile oluşan kaşıntı ve ağrılara da engel olur.

Mısır püskülü saç sağlığını da korur. Saçları güçlendirir. Doğal nemini korumasına yardımcı olur ve kırılmaları engeller. Saçları onarır. Dökülmeleri durdurur.
Mısır püskülünü kaynatıp suyunu buzluk kabına koyup zaman zaman cildinize masaj yapabilirsiniz. Hem çay olarak içerek hem de suyunu saçlarınıza sürerek kullanabilrisiniz.

Uzman Diyetisyen N Lakshmi, mısır püskülü çayının kilo verme üzerindeki etkilerini de açıklamıştı. Mısır püskülü çayı idrar söktürücü görevi görerek idrar üretimini artırarak ve su tutulmasını azaltarak idrar sağlığını destekler. Üriner sistemden toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını kısa sürede detekler. Metabolizmanın düzgün şekilde çalışmasına katkı sağlayan mısır püskülü; tansiyon, kan şekeri ve kolesterolün de kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

MISIR PÜSKÜLÜ NASIL SAKLANIR?
Bu püskülleri güneş almayan karanlık ve kuru bir bölgede biz bez ya da tepsinin üstüne koyarak kurutabilirsiniz. Uzun süre saklama yöntemi açısından kurutmak mantıklı bir seçenek fakat yine de kuruturken dikkatli olmakta fayda var çünkü kururken kararmaması gerekiyor.
Pazardan aldığınız ya da şanslıysanız bahçenizden topladığınız taze mısırlardan elde edeceğiniz çok miktardaki mısır püskülü nasıl saklanır diye düşünüyorsanız; yeşil mısır püsküllerini kurutmak için kullanılacak en doğru yol, onları bir gazete kağıdına yayıp güneş almayan, gölge bir yerde bırakmaktır.

Serin ve ışıksız bir ortamda kararmadan kuruyan püskülleri cam bir kavanozda, yine serin, kuru ve az ışık alan veya tercihen ışıksız bir yerde uzun bir süre saklayabilirsiniz.
Mısır püskülü çayı demlemek için küçük küçük doğranmış, taze ya da kurutulmuş mısır püskülünden bir yemek kaşığı kadar demliğe alıp üzerine kaynamış suyu ekleyin.

Bir büyük bardak çay için bu ölçü yeterli olacaktır. 15-20 dakika kadar demlendikten sonra süzüp tüketebilirsiniz.
ÖNEMLİ! Sağlık probleminiz ya da düzenli olarak kullandığınız ilaç varsa mısır püskülünü tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışmanız önerilir.

MISIR PÜSKÜLÜNÜN VÜCUDA ZARAR VAR MI?
Polen alerjisi olanların mısır püskülü kullanmaları önerilmemektedir. Çünkü mısırın püskülleri esas olarak mısırın oluşup büyümesini sağlayan polenleri toplamaktadır.
Diyabet hastalarının ve yüksek tansiyon sorunu olan kişilerin de mısır püskülü çayı tüketirken dikkatli olmaları, tüketmeden önce doktorlarının görüşlerini almaları tavsiye edilir.

Mısır püskülü çayını fazla tüketmek kan basıncının aşırı düşmesine neden olabilir.
Mısır püskülü çayı tüketiminin faydaları konusunda verilen bilgilerin tamamı tavsiye niteliğindedir; bilimsel bilgi olarak algılanmamalıdır.