İnsan vücudu kırmızı kan hücresi, kan hücresi ve birçok farklı hücreyi oluşturmak için demire ihtiyaç duymaktadır.Demir vücutta üretilmez tamamen besinler tarafından üretilir. Bundan dolayı dengeli ve düzenli demir almak son derece önemlidir. Yeterli demir alınmadığı halde vücutta demir eksikliği oluşmaktadır. Demir, hemen hemen her gıdada bulunan bir mineral türüdür. En çok kırmızı et, balık ve beyaz ette bulunur.Sıklıkla hayvansal gıdalarda daha çok demir bulunmaktadır. Bununla beraber baklagiller, kuruyemişler, tahıl, sebze ve meyve gibi gıdaların içerisinde de demir bulunmaktadır. En zengin demir kaynağı bulunan meyveler ise incir ve kayısıdır. Sakatat olarak da ciğer içerisinde en çok demir vardır. Bitkiler içerisinde büyük oranda demir vardır ancak et ürünlerinde olduğu gibi değildir. Bitkiler, etler ve sebzeler içerisinde bol miktar demir yer almaktadır.Demir vitaminin bol bulunduğu bitkisel besinler ise şu şekildedir;SusamTahinAntep FıstığıKajuFındıkYulafKuru KayısıKuru Üzüm Demir vitamini kırmızı et, sakatat, kümes hayvanlarında bolca bulunur. Özellikle balık ve deniz ürünleri demir bakımından oldukça zengin gıda kaynakları arasında yer almaktadır.Kuruyemişler, tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, meyveler ve kurutulmuş meyvelerde demir bakımından yüksek gıdalar arasındadır. Özellikle belirli baharatlar içerisinde de bolca demir bulunmaktadır. Bu baharatlar ise şu şekilde sıralanabilir;KekikKimyonKöriZencefilKişniş Demirin vücutta daha iyi emilmesi için C vitamini yüksek olan gıdalar tüketilebilir. Besinlerin yetmediği alanlarda ise ilaç takviyesi kullanılabilir. Ancak ilaçlar tamamen uzman doktorlar tarafından önerilmelidir. Kan oluşumu ve hücrelere oksijen sağlamak için vücudun demire ihtiyacı vardır. Hormonların üretimi, oksijenin depolanması, enzimlerin oluşması ya da vücudun enfeksiyona karşı koruma sağlaması için demire ihtiyacı vardır. Demir vitamini vücudu korur, bağışıklık sistemini destekler. Demir vitamini günlük olarak tüketilen birçok gıdanın içerisinde yer almaktadır. Ancak demirin oranı ve faydası yiyeceğin türüne göre değişiklik gösterir. Demirler hem olan ve hem olmayan şekilde ikiye ayrılır. Hem olan demir vücutta daha kolay bir şekilde emilir özellikle C vitamini ağırlıklı besinlerle sindirilmesi daha kolaydır.İçerisinde hem olan yüksek demir oranlı gıdalar ise şu şekilde sıralanabilir;Sığır KaraciğeriKuzuTavukBiftekMidyeTon BalığıSomonKaridesHindi Hem olmayan ancak içerisinde yüksek oranda demire sahip olan yiyecekler ise şu şekildedir;MercimekSoya FasulyesiKuru FasulyeBarbunyaIspanak