Düdüklüde keşkek tarifi (yapılışı) En güzel düdüklüde keşkek nasıl yapılır?

Anadolu mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri de keşkek yemeği. Özellikle ramazanda yapılan ve bir ön hazırlık süreci olan keşkek, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Kilis’te Ramazanın ilk günü tüm evlerde iftar için servis ediliyor. Kuzu eti ya da tavuk eti ile hazırlanabilen bu yemeğin içine konulacak malzemeler yöreden yöreye farklılık gösterebiliyor. Peki, düdüklüde keşkek tarifi (yapılışı) nasıldır, en güzel düdüklüde keşkek nasıl yapılır? İşte, keşkek sevenlerin bu tarifi düdüklü tencere kullanarak nasıl hazırlayacağı hakkında detaylar...

Keşkek Anadolu'da özellikle bayramlarda ve düğünlerde kazanlarda pişen bir yemek olarak biliniyor. Bu yemeği özel kılan unsurlardan biri de tokmak yardımı ile pişen malzemenin dövülmesi.
DÜDÜKLÜDE KEŞKEK TARİFİ (YAPILIŞI)
Keşkek kazanlarda odun ateşinde pişen, kimi yörelerde çömlekte yapılan bir yemek ancak evde de düdüklü tencereler kullanılarak hazırlanabiliyor. Ana malzemesi aşurelik buğday ve et olan bu yemeğin ön hazırlığının yapılması pişirme süresinin daha kısa olmasını sağlıyor. İsteğe göre aşurelik buğdaylar bir gün önceden ıslatılıyor ve böylece şişmesi sağlanıyor. Dilerseniz, keşkek yapmadan önce buğdayları düdüklüde bir süre haşlayabilirsiniz. Keşkek temeği için gerekli olan malzeme listesi şu şekilde:

KEŞKEK MALZEMELERİ VE YAPILIŞI
- 1,5 su bardağı aşurelik buğday
- Yarım kilo kuşbaşı doğranmış orta yağlı dana ya da kuzu eti
- Eti haşlamak için sıcak su
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Kimyon, kırmızı toz biber, karabiber ve tuz
KEŞKEK TARİFİ
- Bir gece önceden ıslatılan buğday ve etler bir tencereye alınarak üstünü geçecek kadar su konur ve 50 dakika pişmeye bırakılır.
- Et ve buğday pişme süreleri aynı olan iki gıda maddesi olduğundan, birlikte pişirebilirsiniz.
- Ancak keşkek tavuk eti ile yapılacaksa, tavuk etleri ve buğdayı ayrı ayrı pişirebilirsiniz.
- Et ve buğday kontrol edilerek iyice yumuşayana kadar pişirilmesi gerekir. Çünkü keşkek yemeğinde tüm malzemeler özleşerek, macun kıvamında olması gerekir.
- Pişen etler ve buğdaylar düdüklü tencereden alınarak başka bir tencereye konur.
- Haşlama suyundan et ve buğdayın olduğu tencereye 2 su bardağı kadar su ilave edilir ve bir tahta kaşık yardımı ile yemek bastıra bastıra karıştırılır.
- Malzemeler macun kıvamına gelinceye kadar karıştırmaya devam edilir.
- Karışımın içine tuz ve karabiber atılarak dinlenmeye bırakılır.
- Başka bir kapta zeytinyağı ısıtılır ve içine kırmızı toz biber ya da kimyon eklenerek karıştırılır.
- Servis tabağına macun haline gelmiş keşkek yemeği konur ve üzerine de ısıtılmış baharatlı zeytinyağı eklenerek servis edilir.

EN GÜZEL DÜDÜKLÜDE KEŞKEK NASIL YAPILIR?
Keşkek yemeği evde düdüklü ile kolayca hazırlanan geleneksel bir tarif. Bu yemek buğday ve etin iyice pişmesi sonucu dövülerek bir kıvam alınması suretiyle ortaya çıkan bir lezzet. Tuz ile tatlandırılan dövülen et ve buğdayın üzerine kızdırılmış zeytinyağı ve çeşitli baharatların eklenmesi ile yemeğin lezzeti ikiye katlanıyor.

GELENEKSEL OLARAK KEŞKEK NASIL YAPILIR?
Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Kilis’te Ramazanın ilk günü tüm evlerde iftar için keşkek pişiriliyor. Keşkekte dövme adıyla da bilinen buğday kullanılıyor. Kilis halkı, keşkek yapılırken kullanılan bu dövme buğdayın midelerinde Allah’ı zikreden bir tespih görevi gördüğüne inanıyor. Bu nedenle de her yıl Ramazan ayının ilk orucunu keşkek ile açıyorlar.
- Taş fırında çömlekte pişirilen ve dövülerek içerisine manda kaymağı da ilave edilen coğrafi işaret tescilli keşkek, yapılışı zahmetli olsa da lezzetiyle damaklarda eşsiz bir tat bırakıyor.
- Keşkeğin yapılışı sırasında çömleğin içerisine belirli ölçülerde buğdaydan yapılan göce, zıpkın (pöç), lola kemiği, et ve su koyuluyor.
- Hazırlanan çömlek bir gün önce taş fırının içerisine yerleştiriliyor. Önceden yakılan fırında, akşamdan konulan çömlek 14 saat boyunca pişiyor. Ertesi gün sabah da çömlek fırından çıkarılıyor.
- Daha sonra çömleğin içerisindeki zıpkın ve lola kemikleri temizleniyor, 45 dakika ağaç kaşık yardımıyla dövülüyor. Dolayısıyla çömlekte yapılan keşkeğin tadı da bir başka.
- Kıvama gelen keşkek yemeği, tereyağı ve salça sosu ilave edilerek sunuluyor.
Kilis dışında Afyonkarahisar'da da çok sayıda restoran ve lokantada keşkek yapılıyor. Gastronomi için kente gelen herkese keşkek yemeğinin tadına bakması tavsiye ediliyor.
BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Şehir şehir eski ramazanları özleten en güzel gelenekler
