Dünyanın zirvesi Everest yükselmeye devam ediyor!

Çin ve Nepal sınırlarında yer alan Dünya'nın, deniz seviyesine en uzak olan, en yüksek dağı manzarasıyla büyülüyor. Zirvede hava basıncı 0.3'lere kadar düşüyor. Everest Dağı, neredeyse bütün dağcıların hayalinde olan, ama hepsinin de bildiği üzere tırmanması fazlasıyla zor olan bir dağdır. Çoğu dağcı, Everest'in zirvesine çıkmanın en büyük başarı ve büyük bir zevk olduğunu bilir ve söyler. Everest'in özelliklerini Posta.com.tr okurları için derledik

Hintli bir matematikçi ve araştırmacı olan Radhanath Sikdar, bugün Everest’i Dünya’nın en yüksek zirvesi olarak adlandırılacak olan dağı tanımlayan ilk kişiydi.
Dünya'nın, deniz seviyesine en uzak olan, en yüksek dağdır. Dünya'da en çok ilgi çeken yerlerin başlarında gelir. Çin ve Nepal sınırlarında yer alır. İki ülke arasında yer alan en yüksek sınırdır. Kuzey Duğu'daki Tibet platosundan tam bir şekilde görüntülenebilir.
Everest Dağı’nın yüksekliği 8.848 metredir.
ADINI İLK TIRMANIŞI YAPAN DAĞCIDAN ALDI
Himalayalar’da tırmanış yapan Sir George Everest liderliğindeki bir İngiliz tırmanış ekibi tarafından dünyanın en yüksek dağı olarak tanınmasıyla ve 1865’te Sir George Everest’in soyadının verilmesiyle aldı.
Tarihte Everest Dağı’na 4.000’den fazla başarılı dağcı tırmanış yaptı.

Everest Dağı Tibetçede “Evrenin Tanrıçası” anlamına gelen “Chomolungma” olarak, Nepal’de ise “Gökyüzünün Tanrıçası” anlamına gelen “Sagarmatha” olarak adlandırılır.
YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR!
Bölgedeki devam eden tektonik aktivitelerden dolayı, dağ her yıl 4 milimetre yükselmektedir.
Everest Dağı, Hindistan'ın Asya ile çarpışmasının yarattığı dinamik tektonik ortamın bir parçası ve bu dağ bu nedenle oluşmuştur. İki kıtasal levha arasındaki çarpışma bugün de devam ediyor ve bu nedenle yükselme de devam ediyor.
Sadece 50 milyon yılda, Himalayalar bölgeyi karakterize etti ve Everest Dağı 8 km'den fazla yükseldi.
Buna rağmen 2015 yılında Nepal’de gerçekleşen büyük deprem sonrasında Everest Dağı 2,5 santimetre alçalmıştır.

EVEREST'TE TIRMANIŞ
Dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı, her yıl yüzlerce dağcıyı kendine çeker ve %14,1 ölüm oranına sahiptir .
Everest Dağı'na tırmanmak istiyorsanız, bu yolculuğu yapmak için üç aya kadar ihtiyacınız olacak. Everest Ana Kampı'na gidiş ve dönüş 19 gün sürecek. Everest Ana Kampındayken dağın zirvesine tırmanmak ortalama 40 gün sürüyor.
Normal bir insanı deniz seviyesinden 8000 metreye çıkartırsanız yükseklik nedeniyle kısa sürede ölür. Bunun nedeni de çok düşük basınç ve havadaki çok düşük oksijen doymuşluğudur. Dolayısı ile yüksek dağlara yapılan tırmanışlarda yaşam desteği olarak yapay oksijen sistemleri kullanımına gidilmiştir.
ÖLÜMCÜL BİR YOLCULUK
Everest’in zirvesine doğru 18 adet resmi tırmanış yolu bulunmaktadır. Dondurucu sıcaklıklar, şiddetli rüzgarlar ve sınırlı oksijen, onu tehlikeli bir tırmanış haline getirmektedir.
Everest'te ilk dağcı ölümlerinin kaydedildiği 1922'den bu yana dağda 200'den fazla insan öldü.
Everest Dağı tırmanıcılarının başarı oranı sadece % 29'dur.

Tarihte Everest Dağı’na 4.000’den fazla başarılı dağcı tırmanış yaptı.
Everest’in zirvesine adım atan ilk kadın 1975 yılında yaptığı tırmanışla, Japon bir dağcı olan Junko Tabei'dir.
EVEREST'E TIRMANAN İLK TÜRK
Nasuh Mahruki, 1992-1994 yılları arasında eskiden Sovyetler Birliği'nin sınırları içinde kalan 7000 metreden yüksek beş dağa tırmanarak Kar Leoparı unvanını aldı. 1995 yılında Everest Dağı'na tırmanan ilk Türk dağcı oldu.
Ali Nasuh MAHRUKİ 26 yaşında iken; 17 Mayıs 1995 saat 10:30 da Everest'e tırmanan 217. dağcı olarak tarihe geçti.

Everest Dağı, dünyanın en yüksek dağı olmasının yanında üzerinde bulunan 50 ton çöple Dünya’nın en kirli dağlarından biri olma özelliğini de taşımaktadır.
Everest'er tırmanmayı deneyen dağcıların sayısı her gün artıyor.
Bu dağcıların her biri, zirveye çıkmadan önce bir dizi kampta irtifaya uyum sağlamak için dağda haftalar geçiriyor. Bu süre zarfında, her kişi ortalama olarak yaklaşık 8 kilo çöp üretiyor ve malesef bu atığın çoğu dağda bırakılıyor.
Everest Summiteers Derneği , yıllar boyunca yapılan ortak temizlik kampanyalarına rağmen, Dünya'nın en yüksek noktasının yaklaşık 30 ton atıkla kaplı olduğunu tahmin ediyor .