En zararlıları onlarmış! Bırakmanız gereken 10 sağlıksız besin

Yaşamlarımız ne yediğimiz, neleri tatmak istediğimiz ve neleri yemememiz gerektiği etrafında şekilleniyor. Sağlıklı besinler vücudumuza yaşam kaynağı olurken, sağlıksız olanlar gün be gün vücudumuza zarar veriyor. Sıklıkla tüketilen bazı gıdalar çeşitli metaboliz sorunların, önemli hastalıkların nedeni olabilir. İşte bırakmanız gereken 15 yiyecek...

İŞLENMİŞ ETLER
İşlenmiş etler nelerdir? Sucuk, pastırma, sosis, salam, konserve etler, tütsülenmiş et, kurutulmuş et ve tuzlama, kürleme, konserve yapma, kurutma ya da tütsüleme işlemlerine maruz kalmış tüm etler gibi birçok yiyecek işlenmiş et sayılır.
İşlenmiş et genellikle yüksek kan şekeri ve diğer ağır sağlık problemlerine sebep olur.
Bunları tüketmenin olumsuz sonuçları bu etlerin işlenmesinde kullanılan yüksek ısıların kanserojen olan nitrozamin oluşturmasından dolayı meydana gelir.

MARGARİN
Margarin bu listeye, sıklıkla kalp hastalıklarıyla ilişkili olan trans-yağı yüksek oranda içermesi sebebiyle alındı.
Kalp krizi dışındaki diğer zararlı sonuçlardan bir tanesi de emzirme. Öyle ki; margarinin içerisindeki trans-yağlar yeni doğan bebeğinize verdiğiniz sütün kalitesini düşürüyor ve ek olarak bu ürünün az bir miktarının bile tüketilmesi insülin seviyenizi yükseltiyor.
Yemek pişirirken margarinin lezzet kattığını biliyoruz ancak çok fazla kullanmadan önce tadını bulundurduğunuz gibi risklerini göz önünde bulundurun!


ENERJİ İÇECEKLERİ
Yorgunsunuz ve yine de fiziksel ve mental zorluklarla karşılaşmak zorundasınız, peki bu durumda bunlarla baş etmenizi sağlayan enerji içeceğinden daha iyi bir arkadaş var mı?
Enerji içecekleri, riskleri farkında olarak tüketildiğinde işe yarayan içecekler.
Enerji içeceklerinin birçoğu birden fazla miktarda içildiğinde zararlı olabilecek kafein, taurin, guarana, B vitaminleri ve glukuronolakton içeren “enerji karışımları”ndan oluşurlar.
Bu katkı maddelerinin karışımı yüksek dozlarda tüketildiğinde zararlıdır ve uyuşturucular, sigara ve alkolün etkilerine benzeyen etkiler yapabilirler.

TON BALIĞI
Ton balığıyla ilgili olan problem okyanusların kirlenmesiyle sonradan ortaya çıktı.
Ton balığı çok miktarda merkür emiyor ve bunlar- vücudumuz tarafından sindirildiğinde – böbreklerimizden geçiyor ya da beynimize ve diğer yumuşak dokularımıza gidiyor.
Bu sebeple haftalık olarak tükettiğimiz ton balığı miktarını, örneğin merküre maruz kalmamış, diğer lezzetli yiyecek alternatiflerine yönelerek kontrol altına almalıyız.

BEYAZ EKMEK
Beyaz ekmek lif ve protein bakımından tam tahıllı ekmek türlerine göre çok daha fakirdir.
Lif vücudumuza doyduğunu anlamasında yardımcı olur. Fazladan kalori almayı istemiyorsak tokluk hissi önemlidir.
Dahası, insülin artışına davet çıkarır. İnsülin fazlalığına vücut, sağlıklı bir insanda sürekli olarak aktif olmaması gereken hormonların salgılanmasıyla karşılık verir.

HAM BAL
Ham bal zararlı toksinlerin öldürüldüğü pastörizasyon işleminden geçmemektedir.
Dolayısıyla bu “yenilebilir” ürün içerdiği grayanatoksin sebebiyle 24 saat boyunca halsizlik, aşırı terleme ve mide bulantısına yol açabilir.

MEYVE SULARI
Meyve suları, üzerlerinde %100 meyvelerden üretilmiştir etiketi de olsa reklamların düşünmenizi istediği kadar sağlıklı değillerdir.
Bir çok yiyecek ve içecek üreticileri paketlemeden önce meyve sularını oksijeni alınmış devasa tanklarda saklamaktadır ve bu süreç bazen 1 yılı bulabilir.
Bu işlem meyve suyunu neredeyse tatsız bir hale getirmektedir.
Peki bayıldığımız “doğal” içeceklerimizi içtiğimizde aldığımız tat nereden geliyor? Tadı olması için sonradan lezzet vericiler eklenmektedir.

GAZLI İÇECEKLER
Karbondioksitli su, aroma vericiler ve tatlandırıcılar tüm dünyada popüler olan bu içeceklerin 3 ana maddesi.
Artı olarak içerisine katılan birçok katkı maddesi bu gazlı içecekleri suya masum bir alternatif olmaktan çıkarıp, en çok tüketilen ölümcül “içeceklerimizden” biri haline getiriyor. Neden mi? Basit.
Beyniniz şekerli gazlı içecekler ile tatmin olamıyor ve böylece sağlığınıza hiçbir pozitif katkısı olmadığı halde günlük toplamınıza bu boş kalorileri eklemeye devam ediyorsunuz.
Fruktoz gibi ihtiyacınız olmayan yüksek miktarlardaki şekerler karaciğeriniz tarafından glukoza dönüştürülüyor, sonrasında ise vücudunuz bunları yağ olarak depoluyor.
Gazlı içecekleri sevdiğinizi biliyoruz, -evet.
Sağ olsun dopamin de gazlı içecekleri sevmenizde rol oynuyor.

PATATES KIZARTMASI
Kesin olan bir şey var, hızlı kilo aldırıyor ancak gizli hazlarımızdan bir tanesi.
Hazır patates kızartmaları genellikle tekrar tekrar ısıtılması sonucu çoklu doymamış yağları zarar gören, bol miktarda hidrojenize bitkisel yağlarda kızartılıyor.
Kızartmada kullanılan yağlar, trans yağ bakımından fazlasıyla zengin olmaları sebebiyle sağlığımıza tartışmasız zararlı.
Ancak kızartmaların zararı bu kadar da değil... Evde en sağlıklı yağda bile yapıldıklarında yüksek ısıya maruz kalan pişirme şekli onları kanserojen hale getiriyor.