KALP HASTALIKLARINA YOL AÇAR
Kızarmış patates başta olmak üzere kızarmış gıdaları tüketmek kalp hastalıkları için yüksek birer risk faktörü olarak yüksek tansiyon, yüksek kötü kolesterol ve obeziteye neden olabilir. Araştırmalarda ise bireylerin ne kadar sık kızarmış yiyecekler yediği ile kalp krizi geçirme riskleri arasında doğrudan bir bağlantı bulunduğu anlaşılmıştır.
Birden fazla çalışmanın ortaya koyduğu üzere haftada birden fazla kızarmış balık yiyen bireylerin ayda 1-3 porsiyon tüketenlere oranla %48 daha yüksek kalp yetmezliği riski altında olduğunu belirtiliyor.
Öte yandan balığın ızgara olarak tüketilmesinin riskin düşmesini sağladığı bildirildi. Diğer bir araştırma ise kızarmış besinler bakımından yüksek bir beslenme şeklinin kalp krizi geçirme riskinizi büyük ölçüde arttırdığını ortaya koyuyor.
ÇOK YÜKSEK KALORİYE SAHİPTİR
Diğer pişirme yöntemleri ile karşılaştırıldığında bir yiyeceği kızartmak ona fazladan çok fazla kalori ekler. Kızartılmış yiyecekler sadece kalori bakımından değil aynı zamanda içerdikleri yağ açısıdan da çok daha yüksek oranlara sahiptir.
Örnek olarak, bir adet küçük boy pişmiş patates (ortalama 100 gramdır) 93 kalori ve 0 gram yağ içerirken, aynı miktarda (100 gram) patates kızartması 319 kalori ve 17 gram yağ içermektedir.
Bu nedenle tüketeceğiniz besinleri yağda kızatmak yerine haşlamak ya da ızgarada veya fırında pişirmek aynı yiyeceği çok daha sağlıklı bir şekilde tüketmenize olanak tanır.
ÜKSEK ORANDA TRANS YAĞLAR İÇERİR
Trans yağlar, doymamış yağların hidrojenasyon adı verilen bir süreçten geçtiğinde oluşur. Üretim esnasında da besinlerin raf ömrünü uzatmak için yapılan çeşitli işlemler besinlerdeki trans yağ içeriğinin artmasına yol açar.
Bu süreç yağların kimyasal yapısını değiştirdiğinden vücudun da parçalamasını zorlaştırarak sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Trans yağ alımı başta kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obezite olmak üzere birçok hastalığa yol açar.
Kızarmış yiyecekler de aşırı yüksek sıcaklıktaki yağların içerisinde piştiğinden trans yağ içerme ihtimalleri yüksektir. Bu nedenle kızarmış yağlardan mümkün olduğunca kaçınılması önerilir.