Eskişehir'e giden avuç avuç alıyor! Antioksidanların kralı: 1 bardak içen doktor yüzü görmüyor

Soğuk havaların kendini göstermesiyle birlikte herkes soluğu aktarlarda alıyor. Güçlü bir antioksidan olan ve bağışıklığı çelik gibi güçlendiren bir bitki olan kara mürver, vücudu adeta yeniliyor. Özellikle şu sıralar Eskişehir'de kapış kapış satılan kara mürver bitkisi kış aylarının gözdesi oldu.

Kara mürver, genellikle "Sambucus nigra" olarak bilinen, mürvergiller familyasına ait bir bitki türüdür. Bu bitki, genellikle ılıman iklimlerde bulunur ve çalı veya küçük bir ağaç formunda büyüyebilir.
Kara mürver, koyu mora çalan siyah meyveleri ve krem beyazı çiçekleri ile tanınır. Meyveleri genellikle reçel, şurup ve çeşitli içecekler yapmak için kullanılır.

Ayrıca geleneksel tıpta, özellikle soğuk algınlığı ve grip semptomlarını hafifletmek için kullanılmıştır. Ancak, kara mürverin ham meyveleri, yaprakları ve diğer bitki parçaları zehirli bileşikler içerebilir ve tüketilmeden önce doğru şekilde işlenmesi gerekir.

Eskişehir’de soğuk havanın kendisini hissettirdiği günlerde yoğunluk yaşayan aktarlar, antioksidan özelliği bulunan kara mürver bitkisinin soğuk algınlıklarına karşı faydalı olacağını tavsiye etti.
Kış aylarında kendini grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korumak isteyen vatandaşlar doğal çözüm yolları için aktarların yolunu tutuyor.

Vatandaşlar kekik, limon, adaçayı, zencefil gibi ürünlere yönelirken, kara mürver bitkisine ayrı bir ilgi gösteriyor. Aktarlar koyu renkli tanelerden oluşan bitkinin halk tarafından fazla bilinmediğini söylüyor. Aktar esnafı, kış günlerinde hastalıklara karşı kara mürverin çeşitli şekilde tüketilebildiğini ifade etti.

“Bir tutam kara mürver sapı çay gibi demlenerek tüketilebilir”
Eskişehir’de aktarcı esnafı olan Metin Ağılönü, kurutulmuş bitkiler arasında kara mürverin vücutta mikrop kırıcı özelliğinin olduğunu belirterek, bitkinin tüketimi hakkında tavsiyeler verdi.

Ağılönü, kara mürverin en önemli özelliğinden birinin antioksidan olduğunu ifade ederek, “Kışın ıhlamur, kekik, nane, limon, adaçayı, zenfecil gibi ürünler çok tercih ediliyor. Bunlar halk tarafından biliniyor. Kışın bağışıklık güçlü tutulursa hastalıklar gelmez.

Bu ürünler haricinde mürver rağbet görüyor. Halk bu bitki hakkında bilgi sahibi pek değil. Aslında bunlar da bağışıklığı güçlendiriyor.

Bu bitkiler tüketilirse vatandaşlar hastalıklara karşı kendilerini korur. Bir tutam kara mürver sapı çay gibi demlenerek tüketilebilir. Bir de meyvesi de kaynatılarak içilebilir. Bunun en büyük özelliği antioksidan olmasıdır. Mikrop kırıcı özelliğe sahip bir bitkidir. Vatandaşlar kara mürveri tüketirse faydalı olur” dedi.