Aynı fabrikada üretiliyorsa dikkat: Sağlıklı olayım derken karaciğeri bitiriyor!
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cc8293333d53a0c366b05d.jpg)
Son dönemlerin en popüler hastalıkları arasında gluten intoleransı da yer alıyor. Özellikle çocukları tehdit eden ve ilerlediğinde şişkinlik, cilt problemleri başta olmak üzere farklı pek çok soruna yol açan gluten intoleransı, yaşam kalitesini büyük oranda etkiliyor. Yepyeni bir yaşam stilini benimsemeyi gerektiren bu rahatsızlık ile ilgili tüm merak edilenleri Uzman Diyetisyen Beyza Ersan Posta.com.tr okurlarına özel olarak açıklıyor. İşte gluten intoleransı hakkında merak edilen her şey!
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cc828f333d53a0c366b04f.jpg)
Beyza Erdoğan/ Posta.com.tr| Gluten, tahıllı gıdaların içerisinde yer alan bir besin değeri olarak biliniyor. Özellikle son dönemlerde yaygınlaşan gluten free beslenme stilinin hayatımıza girişi ile birlikte pek çok insan bu konu hakkındaki detayları daha fazla merak ediyor. Gluten intoleransı, vücudun bu besin değerini hazmedemeyip kabul etmediği durumlarda ortaya çıkarak şişkinlik, ağrı, bulantı gibi pek çok probleme yol açıyor. Hastalığı anlayabilmek için ise önce nasıl ortaya çıktığını incelemek gerekiyor. www.posta.com.tr
![NASIL ORTAYA ÇIKAR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cc8293333d53a0c366b055.jpg)
NASIL ORTAYA ÇIKAR?
Gluten intoleransı hakkındaki açıklamaları ile konuya ışık tutan Uzman Diyetisyen Beyza Ersan, hastalığın ortaya çıkışı ile ilgili
"Gluten intoleransı ilk defa 1980 yılında tanımlanmıştır. Gluten intoleransına sahip bir kişi gluten içeren buğday, arpa çavdar ve bunlardan yapılan her türlü besini tükettiğinde bağırsaklarında ve vücudunda rahatsızlık hissetmektedir. Bu durum çölyak dışı gluten duyarlılığı olarak geçmektedir. Genellikle şişkinlik, karın ağrısı, konstipasyon, diyare (ishal) görülebilmektedir. Buna ek olarak 'sisli beyin' olarak isimlendirilen, baş ve eklem ağrıları, depresyon, yorgunluk, anemi, bacaklarda uyuşma, dermatit gibi belirtiler de yaşanabilmektedir." yorumunu getirdi.
![UZAK DURUN: KARACİĞERİNİZİ MAHVEDEBİLİR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cc8290333d53a0c366b051.jpg)
UZAK DURUN: KARACİĞERİNİZİ MAHVEDEBİLİR!
Özellikle karaciğer sağlığını yakından ilgilendiren gluten intoleransı hakkında uzman isim;
"Gluten intoleransı olan kişiler gluten içeren buğday, arpa, çavdar ve bunlardan yapılan her türlü ürünü tüketirken bazı rahatsızlıklar yaşayabilirler.
Gluten içeren besinler,
- Buğday unu, buğday nişastası, kepekli unlar
- Beyaz ekmek, tam buğday ve çavdar ekmeği, pide, lavaş vb. her türlü ekmek ürünü (eğer glutensiz undan yapıldıysa gluten içermemektedir)
- Unlu mamuller, kurabiye, bisküvi vb. paketli gıdalar
- Bulgur, makarna, irmik, kuskus
- Kuruyemiş, soslar, baharatlar, hazır çorba vb. olarak ele alınabiliyor.
Mısır unu, pirinç unu, patates, nohut unu, sebze, meyve, süt ve süt ürünleri, şeker, yağ, kurubaklagillerde gluten bulunmamaktadır. Gluten intoleransı olan bireyler ya da bu durumun daha ileri düzeyi olarak tanımlanan çölyak hastalığına sahip bireyler bu besinleri tüketebilirler." açıklamasını getirerek beslenme düzeninin önemine dikkat çekiyor.
![GLUTENLİ UNLARLA HAVADA KARIŞIYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cc828f333d53a0c366b04d.jpg)
GLUTENLİ UNLARLA HAVADA KARIŞIYOR!
Endüstriyel anlamda önemli bir gelir kapısı hâline dönüşmüş olan gluten free ürünlerin üretimi ve tüketimi hakkında da pek çok nokta akıllarda soru işareti oluşturuyor. Bu tip gıdaların güvenilirliği ile ilgili olarak uzman isim; "Güvendiğiniz yerden ve markalardan aldığınız 'glutensiz' ifadesi ile satılan ürünleri tüketebilirsiniz. Ancak glutensiz üretilen ürünlerde kontaminasyon, bulaşı riski olabileceğini unutmamalısınız. Glutenli ve glutensiz ürünlerin aynı yerde üretildiği bir üretim merkezi, fabrikada glutenli ve glutensiz unun havadan da karışabileceğini ya da bazı paketli ürünlerde az miktarda da olsa gıda katkı maddesi olarak gluten bulunabileceğini unutmamalısınız." şeklindeki açıklaması ile önemli bir uyarıda bulunuyor.
![BİYOPSİ İLE TEŞHİS EDİLİYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cc8293333d53a0c366b056.jpg)
BİYOPSİ İLE TEŞHİS EDİLİYOR
'Gluten intoleransım olduğunu nasıl anlayacağım?' diye düşünenlere de seslenen Uzman Diyetisyen Beyza Ersan, "Çölyak hastalığı ve gluten intoleransı teşhisi için kan testi ve gerek görülürse biyopsi yapılması ile tanı konabilmektedir. Hastalığa sahip olan bireylerde bağırsak yapısında da bazı değişimler ve glutene karşı yoğun bir hassasiyet gelişmektedir." diyor.
![BELİRTİLERİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cc8293333d53a0c366b05b.jpg)
BELİRTİLERİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Gluten intoleransı olan kişilerin özellikle şişkinlik, cilt kızarıklıkları gibi semptomları ortadan kaldırmak için farklı yollar aradığı görülebiliyor. Beyza Ersan konu ile ilgili olarak "Gluten intoleransını azaltmak için yapılabilecek tek şey gluten içeren besinlerden uzak durmaktır. Çünkü bu tür besinler sizi negatif etkileyecektir." diyor.
![KRONİK YORGUNLUK YAŞIYORSANIZ DİKKAT](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cc8292333d53a0c366b053.jpg)
KRONİK YORGUNLUK YAŞIYORSANIZ DİKKAT!
Aşırı yorgun hissetmenin bile aslında gluten intoleransına işaret edebileceğine dikkat çeken Ersan, "Gluten intoleransı olduğu halde gluten tüketimine dikkat etmemek uzun vadede karaciğerler enzimlerinde yükseklik, açıklanamayan kilo kaybı, yorgunluk, anemi, vitamin eksikliği, kas güçsüzlüğü, kronik ishal kabızlık gibi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir." diyor.
![GLUTEN İNTOLERANSI VE ÇÖLYAK FARKI NEDİR İNTOLERANS ZAMANLA ÇÖLYAĞA DÖNER Mİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cc8293333d53a0c366b059.jpg)
GLUTEN İNTOLERANSI VE ÇÖLYAK FARKI NEDİR? İNTOLERANS ZAMANLA ÇÖLYAĞA DÖNER Mİ?
Çocuklarda sık görülen ve gitgide yaygınlaşan çölyak hastalığı da glutene karşı duyulan hassasiyetin aşırılığı ile dikkat çekiyor. Gluten intoleransı teşhisi konan kişilerin aklına en çok takılan soru ise çölyak ve intolerans arasındaki fark oluyor. Uzman Diyetisyen Beyza Ersan konu ile ilgili olarak, "Gluten intoleransı çölyak hastalığından farklı olarak bağışıklık sistemininin antikor ile ürettiği alerjik bir reaksiyon olarak tanımlanmamaktadır. Çölyak hastalığına göre belirtileri daha hafif seyretmektedir ve uzun vadedeki negatif etkileri daha azdır." açıklamasını getiriyor.
![OLUŞMA MEKANİZMASI TAM OLARAK TESPİT EDİLEMİYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cc8293333d53a0c366b05f.jpg)
'OLUŞMA MEKANİZMASI TAM OLARAK TESPİT EDİLEMİYOR'
Uzman isim, glutenin oluşum süreci ile ilgili olarak "Glutenin doğuştan gelen bağışıklık tepkisini etkilediği ve lökositlerin infiltrasyonu ile bağırsak mukozasında enfeksiyona neden olduğuna dair bir hipotez bulunsa da oluşma mekanizması kesin olarak tespit edilememektedir." diyor.
![EVDE GLUTEN TESTİ NASIL YAPILIR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cc8309333d53a0c366b061.jpg)
EVDE GLUTEN TESTİ NASIL YAPILIR?
Evde gluten testi yapmak veya bu rahatsızlığın net tespitinde bulunmak isteyenler için ise Ersan, "Gluten testini bir sağlık kuruluşunda yaptırabilirsiniz. Bunun dışında kendiniz gluten tükettiğinizde bir rahatsızlık hissi yaşayıp yaşamadığınızı test edebilirsiniz. Bununla ilgili bir şüpheniz varsa beslenmenizden gluteni bir süre çıkararak semptomlarınızı gözlemleyebilirsiniz." diyor.
![2 YAŞ ÖNCESİ DE RİSK ALTINDA](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cc8309333d53a0c366b063.jpg)
2 YAŞ ÖNCESİ DE RİSK ALTINDA
Özellikle çölyak ve gluten intoleransının çocuklarda bu denli sık görülmesi ebeveynleri endişelendiren durumlar arasında yer alıyor. Panik durumu oluşturan rahatsızlık ile ilgili olarak uzmanı,"Gluten intoleransı çocuklarda en erken bulgular 2 yaş öncesinde görülmektedir Belirtileri hafif dermotolojik problemler, karın ağrısı ve şiddetli ishal, halsizlik, dikkat eksikliği şeklinde olabildiği gibi şiddetli anafilaksik şoklara kadar giden durumlar oluşabilir. Yetişkinlik döneminde ise her yaşta belirtiler ortaya çıkabilir." diyor.