Günde 2 tanesi bile vücudu kalsiyum ve fosfora boğuyor! Hem ömrü uzatıyor hem zayıflatıyor
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/651d3bbee4bfdc12ecfdd28b.jpg)
Fosfor, kalsiyum, çinko gibi pek çok yararlı bileşeni içerisinde barındıran yumurta, günde 2 tane tüketildiğinde bile görme bozukluklarından kötü kolesterole kadar pek çok alanda vücuda şifa dağıtıyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/651d393ce4bfdc12ecfdd219.jpg)
Sağlıklı bir beyinde yüksek miktarda kolin bulunması gerekir. Ancak çeşitli sebeplerden ötürü bu vitamin etkisi olan madde azalır. Bu da çeşitli hastalıklara zemin hazırlar.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/651d393ce4bfdc12ecfdd21b.jpg)
Yumurta bu kolin maddesi bakımından en zengin besinlerden biridir. Günde iki yumurta beynin ihtiyacı olan bu kolin maddesini karşılayarak unutkanlık ve erken bunama gibi rahatsızlıkları önler.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/651d393ce4bfdc12ecfdd223.jpg)
Gözdeki sarı noktada azalan lutein maddesi net görme kaybına neden olur. Bu eksiklik aynı zamanda beraberinde göz rahatsızlıklarına da zemin hazırlar.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/651d393ce4bfdc12ecfdd221.jpg)
Geri dönüşümü zor olan göz hastalıklarını önlemek için uzmanlar havuç gibi besinlerin yanı sıra lutein maddesi bakımından zengin olan yumurtanın da tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/651d393ce4bfdc12ecfdd225.jpg)
D vitamini eksikliği vücutta tedavisi mümkün olamayan hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden uzmanlar D vitaminini günlük karşılamak için balık tüketimini artırmayı önerir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/651d393ce4bfdc12ecfdd21d.jpg)
Bu ek takviyelerle D vitaminin değeri artar. Ancak yapılan son araştırmalarda günde iki haşlanmış yumurtanın gereken D vitamini oranını karşıladığı ortaya kondu.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/651d393ce4bfdc12ecfdd21f.jpg)
Karaciğer toksinlenmesi cilde ve saça ciddi hasarlar verir. Bu durumu önlemek için karaciğerin toksinlerden arınması gerekir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/651d393ce4bfdc12ecfdd22d.jpg)
Uzmanlar, yumurtanın içerdiği fosfolipidler maddeler sayesinde karaciğerin yanı sıra vücuttaki tüm toksinlerin temizleneceğini belirtiyor. Aynı zamanda günde iki yumurta, cilt tabakasını yenilediği için yaşlanmayı da geciktirir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/651d393ce4bfdc12ecfdd227.jpg)
Kötü kolesterol seviyesi damarlarda yağ birikimini artırarak kalp krizi felç inme ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların yaşanmasını artırır.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/651d393ce4bfdc12ecfdd22b.jpg)
Bu yağları ve kolesterolü düşüren en etkili madde ise omega-3 yağ asitleridir. Yumurta da yağ asidi bakımından zengin olduğundan günde 2 tane tüketilmesi bu riskleri azaltır.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/651d393ce4bfdc12ecfdd229.jpg)
Dr. Yoshinori Nagumo, yumurtanın hem hücreleri onardığını hem de ömrü uzattığını açıkladı.
![YUMURTA TÜKETİRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/651d393ce4bfdc12ecfdd231.jpg)
YUMURTA TÜKETİRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN
Çatlak ve kırık yumurtalar tazeliğini daha çabuk kaybedip bozulduğu için mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturuyorlar.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/651d393ce4bfdc12ecfdd22f.jpg)
Ev şartlarında yumurtanın bozulmasını önlemek için buzdolabında 0-5 derece arasında ve orijinal karton kutusunda yıkanmadan saklanması gerekiyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/651d393ce4bfdc12ecfdd238.jpg)
Kabuğu gözenekli olduğu ve güçlü kokuları emebileceği için de peynir, soğan, balıkgibi besinlerin yakınında saklanmaması tavsiye ediliyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/651d393ce4bfdc12ecfdd235.jpg)
Yumurta, yüzde 10 tuzlu suya atıldığında, taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalıyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/651d393ce4bfdc12ecfdd23b.jpg)
Ancak, tazeliğinden emin olmak için kırılması gerekiyor. Çünkü, taze yumurtanın akı ve sarısı tamamıyla yayılmıyor ve birbirine karışmıyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/651d393ce4bfdc12ecfdd234.jpg)
Protein değeri düşük olan sebzeleri pişirirken yumurta kullanılması, protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlıyor. Tahıl grubundaki besinlerle tüketildiğinde ise, protein değeri artırılmış oluyor.