Galeri Hatay ve Tekirdağ yangını kontrol altında

Hatay ve Tekirdağ yangını kontrol altında

Paylaş
Hatay  ve Tekirdağ yangını kontrol altında

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay'da süren orman yangınının kontrol altına alındığını söyledi. Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde Deveciköy Kuştepe mevkinde dün akşam saatlerinde çıkan orman yangını ise 13 saat sonra kontrol altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay'daki orman yangınına ilişkin açıklama yaptı. Yumaklı, "Hatay, Belen’deki orman yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Orman teşkilatımız başta olmak üzere alevlere göğüs geren tüm kurumlarımızın çalışanlarına teşekkürler. Yeşil vatan size minnettar." dedi.

Haberin Devamı
Hatay ve Tekirdağ yangını kontrol altında

Milliyet'ten Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre, Hatay depremin ardından bu kez de orman yangınıyla sarsıldı. Belen ilçesinde önceki gün başlayan orman yangını, kısa sürede kontrol altına alınamayınca alevler gece boyunca şehri aydınlattı. Yayılan yangına havadan ve karadan müdahale dün de sürdü. Ancak yangın deprem sonrası kırsal alanlara sığınan bazı Hataylıları bir kez daha yersiz yurtsuz bıraktı. Yerleşim alanlarına sirayet eden alevler nedeniyle birçok mahalle boşaltılırken, halk da yangının söndürülmesi için canla başla mücadele etti. Kadın, erkek, çocuk fark etmeksizin herkes yangını söndürmek için elinden geleni yapmaya çalıştı. Elleriyle toprak atıp söndürmeye çalışanlar da, kova kova su taşıyanlar da oldu. Orman Genel Müdürlüğü’nün; 7 uçak, 12 helikopter, 58 arazöz, 7 iş makinesi ve 450 personel ile müdahale ettiği yangın büyük oranda kontrol altına alındı. Ekiplerin yangını tam olarak söndürme çalışmaları hızla devam ediyor.

Haberin Devamı

Soğukoluk Mahallesi’nde evi yanan ve aracı küle dönen Sami Esat (70), “Her şeyim yandı sağlam kalan bir şeyim yok. Bağ, bahçe, ev, araba her şey küle döndü. Pasaportumuz, kimliklerimiz, en önemlisi de anılarımız yok oldu. Dün de İskenderun Merkez’e inmiştik. Burada olsaydık belki aracımızı kurtarıldık” dedi.

‘10 DAKİKADA GELDİ’

Mehmet Masum Orhan da, “Bizim eve sıçramadan itfaye müdahale etti. Her şey bir anda oldu. Çıkış noktasından evlere ulaşması 10 dakika sürdü. Kozalaklar bomba gibi parlıyordu. İtfaiye 2-3 dakika geç gelseydi benim oturduğum ev de yanardı. Benim evim depremde ağır hasar alınca, Sami Bey bu oturduğum evi bana ve aileme ücretsiz açtı 4 aydır burada kalıyoruz. Depremden kaçıp geldik burada bizi yangın buldu ” diye konuştu. Orhan, yangının evlerine yakın bir bölgede yaşayan komşularının kuru otları yakmasından kaynaklandığını kaydetti.

‘MEYVE AĞAÇLARIM GİTTİ’

Aynı mahallede oturan 70 yaşındaki Leyla İşler’in de oturduğu tek katlı evin arka kısmı yandı. Yaşlı kadın gözyaşları içinde, “Bütün meyve ağaçlarım küle döndü. Arka taraftaki eşyalarımın hepsi yandı. Depremde evim ağır hasar alınca buraya gelmiştik. Normalde yazdan yaza geliyorduk. Canımızı zor kurtardık” dedi.

Haberin Devamı

Yangında evi hasar alanlardan biri de Sevim Bahadır’dı. Bahadır’ın evinin tadilatının yeni bitirdiği ve geçen hafta temizliğini yapıp taşındığı öğrenildi.

10 EV YANDI

Yangına müdahale çalışmalarını takip eden Belen Belediye Başkan Yardımcı Abdullah Önder de, “Bugün iki ev daha yandı. Yanan ev sayısı 10’a yakın diyebiliriz ancak şu an net bir şey diyemiyoruz. Soğukoluk ve Çatak Mahallesi’de yanan evlerimiz var.” AFAD Başkanı Yunus Sezer de gün boyu sahada yangını yerinde takip edip, ekiplerden bilgili aldı.

ORAK VE KÜREKLE YANGINA MÜDAHALE

Kısmen kontrol altına alınan yangının söndürülmesi için vatandaşlar da seferber oldu. Kürekle tırmıkla yangına müdahale eden 33 yaşındaki Emine Kunur (33) da, “Kendi imkanlarımızla söndürmeye çalışıyoruz ama çok zor yangın çok çabuk yayılıyor. İki gündür ormanlar çayır çayır gözlerimizin önünde yandı. Bitmedi gitti şu Hatay’ın çilesi” ifadelerini kullandı. Yangından etkilenen bazı kişiler de deprem anlarını bir kez daha yaşadıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

‘YANGINLARIN ÇIKIŞ NEDENİ TESPİT EDİLDİ’

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yaşanan orman yangınlarından beşinin sebebinin ortaya çıkartıldığını, birisinin trafo patlamasından, ikisinin doğal nedenlerden, ikisinin de kazaen meydana geldiğini açıkladı. Yerlikaya, Karabük Valiliği’nde yaptığı açıklamada, Hatay Belen’deki orman yangınının bahçe temizliği maksadıyla sazlık alanın yakılmasıyla başladığını belirterek, “Gözaltına alınan 2 kişiden 1’inin tutuklandığını, 1’inin de adli kontrolle serbest bırakıldığını belirtmek istiyorum” dedi. Yerlikaya, Mersin’in Gülnar ilçesinde çıkan orman yangınına da çocukların bir evin bahçesinde ateşle oynarken kazaen sebep olduğunu kaydetti.

TEKİRDAĞ'DA ORMAN YANGINI

Malkara'nın Deveciköy Kuştepe mevkinde meşe ağaçlarının bulunduğu ormanda dün saat 16.00 sıralarında yangın çıktı.

 Yangına Tekirdağ Orman Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra çevre illerden çok sayıda itfaiye ekibi ve iş makinesi sevk edildi. Yangın rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü.

Haberin Devamı

 Alevlere 4 helikopter, 2 uçakla havadan müdahale edildi. Dün akşam olay yerine gelen Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, yangının 350 hektarlık alanda etkili olduğunu açıkladı. Çıkan yangın müdahalelerin ardından bu sabah saat 05.00 sıralarında kontrol altına alındı. Alanda soğutma çalışmaları başlatıldı.

Meşe ağaçlarının bulunduğu alanda 350 hektar alanın yanmasına balya makinesinin sebep olduğu öne sürüldü. Ormana yakın noktada dün adı öğrenilemeyen bir kişinin hasat edilen tarlada samanları balya haline getirdiği sırada, balya makinesinin alev almasıyla yangın çıktığı iddia edildi. Jandarma ekipleri yangının çıkış nedenini belirlemek için soruşturma başlattı.