Her gün soğan yerseniz ne olur?

Neredeyse her tencere yemeğinin ve geleneksel çorbanın ana malzemesi olan, salatalara çiğ haliyle çok yakışan soğan, lezzetine doyum olmadığı gibi sağlık açısından da önemli bir yere sahip. Birçok kişinin doğal antibiyotik olarak gördüğü soğan ve sarımsağı koktuğu için yemekten çekiniyorsanız bu haberden sonra kokuyu hiç düşünmeden her gün tüketmek isteyeceksiniz. İşte, soğanın, günde bir adet tüketmenizi sağlayacak müthiş faydaları...

Soğan doğrarken ellerinize, üzerinize sinen kokusunu, gözlerinizden akıttığı yaşları, yedikten sona ağzınızda bıraktığı kokuyu unutun. Bu faydalarını öğrendikten sonra ise soğanı her öğünde tüketmek isteyeceksiniz.
DOĞAL ANTİBİYOTİK
Bileşiminde C, A ve B vitaminleri bulunan soğan; fosfor, iyot, kükürt, kalsiyum, magnezyum, potasyum mineralleri yönünden en zengin besinlerden biri. Vücut direncinizi artırıyor, sizi hasta olmaktan koruyor. Üstelik, özellikle sindirim siteminde, ağırlıkla bağırsak ve mide gibi organlarda meydana gelen enfeksiyonlara karşı da birebir. Soğan aynı zamanda ağrı kesici özelliğe sahip.

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ
Soğan vücut direncini artırıyor dedik. Farklı bir ülkeye seyahat ettiğinizde oradaki mikroplara karşı dirençli olmak için o ülkede yetişen soğanı tüketmeniz önerildiğini biliyor muydunuz? Bulunduğunuz bölgenin kendi toprağında yetişen soğan, hastalıklara karşı daha dirençli olmanızı sağlıyor. Soğan tüketerek tatilinizi çok daha sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.
KALP DAMARLARINI KORUR
Tam bir kalp dostu olan soğanın kanı temizleme özelliği bulunuyor. Bu özelliği sayesinde kalp damarlarının tıkanmasına neden olan engelleri ortadan kaldırıyor ve kişiyi kalp hastalıklarından koruyor.

KANSERLE SAVAŞIR
Kanser, erkek teşhis edilmez ve tedavi edilmezse, ölümle sonuçlanabilen, tehlikeli ve zor bir tedavi sürecine sahip bir hastalık. Herkesin kansere belli oranda yakalanma riski var. Ancak bu oranları düşürmek yaşam tarzımızı sağlıklı olacak şekilde düzenlemekle mümkün. Bunun için beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Soğanın mucizesi burada da devreye giriyor. Zira bilimsel araştırmalara göre soğan, kansere sebep olan serbest radikallerin baş düşmanı. Bilimsel çalışmalara göre muftağımızın efendisi soğan, özellikle kolon kanseri riskini ciddi anlamda azaltıyor.
SOĞAN SUYU VE BAL KARIŞIMI
Özellikle kış aylarında sık sık hastalanan kişilerdenseniz soğan size doktorsuz günler vaat ediyor. Zira soğan, aynı zamanda solunum yolları hastalıklarını tedavi etmeye yardımcı bir başhekim. Nezle, grip, öksürük dışında astım ve bronşite de iyi geliyor. Balgam söktürücü özelliği de var.
ÖNERİ: Soğanı lapa halde göğsünüze sürüp yattığınızda sabah daha rahat uyunacağınızdan emin olabilirsiniz.
Ayrıca akciğerlerdeki bronşları genişleten soğan, sigara içenler için de bir akciğer temizleyicisi görevi görüyor.

BÖCEK SOKMALARINDA MİKROBU KIRAR
Soğan kadar soğan suyu da her derde deva. Enfeksiyonların, yaraların çabuk iyileşmesini sağlayan soğan suyunun tedavi edici özelliği var.
ÖNERİ: Böcek ısırmaları, yaralanmalarda o bölgeye soğan suyu uygulayabilirsiniz. Aynı şekilde arı sokmasında soğan bölgedeki acı ve yanma hissini hemen alacak ve size rahatlatacaktır.
SAÇLARI BESLER, UZATIR, CİLDİN SAĞLIKLI GÖZÜKMESİNİ SAĞLAR
Soğan, özellikle pişmemiş haliyle keskin kokusu nedeniyle kimilerine pek çekici gelmeyebilir ancak soğan aynı zamanda bir güzellik iksiri. Kılcal damarları genişleten soğan cildin kanlanmasını sağlıyor ve ciltteki selülit, yaşlanma belirtileri ve kırışıklık gibi sorunların ortadan kalkmasına yardımcı oluyor. Aynı etki sağlıklı, parlak saçlar için de geçerli. Soğan, doğru uygulama ile saçlarınızın uzamasını hızlandırıyor.
ÖNERİ: Ayda iki kere saçınızı soğan suyuyla yıkarsanız saçlarınız daha hızlı uzar.

KEMİK ERİMESİNE ÖNLEMEYE YARDIMCI
Yaşlılık döneminde zayıflayan kemiklerin çözümü aslında soğanda saklı. Kemik erimesi, kemiklerin görevini yapamaması, en küçük düşmede kırılan kol ve bacaklar gibi sorunları gençlik döneminizde düzenli tükettiğiniz soğanla alt edebilirsiniz. Bu yüzden soğan veya bal ile karıştırılmış soğan suyu tam bir şifa deposu.
ŞEKER SEVİYESİNİ DENGELER, KÖTÜ KOLESTROLÜ SAĞLIKLI SEVİYEDE TUTAR
Her derde deva soğan şeker hastaları için de doğal bir ilaç aslında. Çünkü kandaki insülin seviyesini sağlıklı bir seviyede tutarak şeker hastalığının hasarlarından vücudu koruyor. Çiğ soğan tüketmek ayrıca kötü kolesterolün sağlıklı seviyede kalmasını sağlarken iyi kolesterolü artırıyor.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINI KORUR
Soğan ağız ve diş sağlığı için de birebir. Tavsiyemiz çiğ soğanı aynı sakız gibi üç dakika boyunca ağzınızda çiğnemeniz. Çünkü böylelikle ağız içindeki tüm zararlı bakterileri öldürmüş ve dişlerinize zarar vermelerini önlemiş olacaksınız.
ROMATİZMA AĞRISINI KESER
Soğanın doğal bir ağrı kesici olduğunu daha önce de söylemiştik. Öyle ki özellikle kış aylarında romatizma ağrılarından şikayet ediyorsanız soğanları dilimleyip ağrıların olduğu yere streç film ile sarın.
İDRAR SÖKTÜRÜCÜ
Soğanı idrar ve ödem söktürücü bitkisel kür olarak da kullanabilirsiniz. Böylelikle vücuttaki toksinlerden kolayca kurtulmanızı sağlar. Bunun yanı sıra soğan böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek taşları ve kumlarını dökmenize yardımcı olur, hatta yeniden oluşmalarını önler.