Herkes yapıyor ama burnu travmatize ediyor! Kanama sırasında burnunuza peçete sokmamalısınız çünkü...

Hava değişimi, üst solunum yolu rahatsızlıkları, burun içi çatlaklar, damar sorunları gibi farklı pek çok nedenle burun kanaması görülebiliyor. Paniğe sürükleyen burun kanamasını durdurmak için ise herkes pamuk veya peçete tıkama yöntemini uyguluyor. Uzmanların açıklamalarını görenler ise keşke yapmasaydım diyor...

Burun, en hassas organlarımız arasında yer alıyor. Farklı pek çok nedenle travmatize olan burun, kanama, yanma gibi tepkimeler vererek de zaman zaman kişileri paniğe sürüklüyor. Burun kanaması, acil müdahale gerektiren, önü kesilmesi gereken rahatsızlıklar arasında ele alınıyor. Kanama ilerlediği takdirde baş dönmesi, mide bulanması, bayılma gibi etkiler görülebileceği için etkili durdurma yöntemleri de araştırılıyor. www.posta.com.tr

Peçete ve pamuk yöntemine sık başvurulsa da doktorlar bu konuda herkesi uyarıyor. Burnun daha fazla travmatize olmasına neden olan tıkama yöntemi hem kanın durmasına yardımcı olmuyor hem de kanın genze akmasını sağlayarak kirli kanın içe doğru ilerlemesine neden oluyor.

ÇOCUKLARDA VE YAŞLILARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bulgularda, burun kanamasının çocuklarda ve yaşlılarda daha sık gerçekleştiği görülüyor. Çocukların alerjik rinit, hemofili, kuru hava gibi etkenlere bağlı olarak burunlarının sık kanadığı, yaş aldıkça bu durumun azaldığı biliniyor. Geçmeyen ve sürekli devam eden burun kanamalarında ise çocuğu muhakkak bir uzmana göstermek gerekiyor.

Yaşlılarda hipertansiyon, alerji, enfeksiyon gibi nedenlerle ortaya çıkan burun kanamaları, burun içi damar çatlağı olması sonucunda da oluşabiliyor. Yaşlılarda görülen burun kanamaları genelde daha ciddi görülüyor. Bunun temelinde yaşlı hücre yapısı, kanın azalması ve vücudun genel işleyişinde yavaşlık olabiliyor.

YÜKSEK TANSİYON HASTALARINDA KURTARICI ETKİ SAĞLIYOR
Hipertansiyon, aniden yükselen tansiyon değerlerini ifade etmek için kullanılan, kronik bir rahatsızlık. Bu rahatsızlık genellikle orta yaşlı ve yaşlılarda görülüyor. Burun kanaması, genellikle paniğe yol açıyor olsa da hipertansiyon hastalarında aslında kurtarıcı bir etkiye sahip oluyor.

Vücutta gelişen tansiyona bağlı basıncın burun yoluyla atılmasını sağlayan kanama, beyin kanaması ve felç riskini azaltıyor. Burnu kanamaya başlayan hipertansiyon hastalarının en kısa sürede hastaneye gitmesi ve ilgili müdahalelerin gerçekleştirilmesi hayat kurtarıcı bir etkiye de sahip olabiliyor.

BURUN KANAMASINI DURDURMAK İÇİN BUNLARI YAPMAK YETERLİ OLUYOR
Burun kanamasını durdurmanın yolları da sıklıkla merak ediliyor. "Peçete ve pamuk tıkama yöntemi yanlış. Peki, kanama nasıl duracak?" diyorsanız bu noktada da uzmanların yönlendirdiği şu adımları takip etmeniz yeterli oluyor:
- Burnun little adı verilen uç kısmının (kemiğin hemen altı) sıkılması ve 4 dakika boyunca bu şekilde durulması izlenecek ilk adım oluyor.
- Sanılanın aksine başı arkaya doğru yaslamak doğru bir hamle olmuyor. Bu hamle kanın genze akmasını sağladığı için riskli görülüyor. Bunun yerine başı öne doğru eğmek gerekiyor.

- Burnun iki yanından buz uygulaması ile damar kasılmasını desteklemek izlenecek üçüncü adım oluyor.
- Kanama devam ettiği müddetçe bu adımları tekrarlayarak nihayetinde kan akışını durdurmak mümkün oluyor. Durmayan kanamalarda ise en yakın sağlık kuruluşuna gitmek hayati önem taşıyor.

BURUN KANAMASI HANGİ RAHATSIZLIKLARA İŞARET EDİYOR?
Bu rahatsızlığın işaret ettiği bazı hastalıklar da bulunabiliyor. Burun kanamasının işaret ettiği hastalıklar arasında:
- Üst solunum yolu enfeksiyonu,
- Burun deviasyonu,
- Kronik sinüzit,
- Pıhtılaşma bozuklukları,
- Hemorajik telenjiektazi,
- Tümörler (kanser hücreleri) yer alıyor.