İslam’da anne hakkı nasıldır? Anne hakkı ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir? Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu anne hakkının önemini anlattı

İslam dini sosyal hayatın bir düzen ve nizam içinde devam etmesi için yapılması gerekenleri ayetler ve hadislerle insanlara bildiriyor. Kur’an-ı Kerim’de ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) hayatındaki örneklerle insanlara doğru yol gösteriliyor. İşte u konulardan biri de anne hakkı. Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu da herkesin bilmesi gereken anne hakkının önemi konusuna değindi, İslam’da anne hakkı ile ilgili örnekleri vatandaşlar ile paylaştı…

İslam dini anne hakkı konusuna özel bir yer ayırmış, dini sohbetlerin önemli bir kısmı da yine anne hakkına ayrılmıştır. Öyle ki “Cennet annelerin ayakları altındadır.” Hadisi şerifi bile bu konunun ne kadar önemsendiğini göstermeye yeterli olacak şekildedir. Değindiği konular ve aktardığı bilgiler ile milyonlarca inananın kalbinde büyük bir yere sahip olan Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu da son yazısında anne hakkına değindi. İslam’da anne hakkı ile ilgili uygulama ve hadiseleri aktardı…

ANNE HAKKI İLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER NELERDİR?
Yüce Allah, anne ve babalara iyilik yapmayı emrediyor. Peygamber Efendimiz de Allah katında en makbul ibadetin vaktinde kılınan namaz ve anne babaya yapılan iyilik olduğunu buyuruyor
"Biz insana ana babasına iyilik yapmasını emrettik. Şayet onlar seni, hakkında bilgin olmayan şeyi bana ortak koşman için zorlarlarsa bu takdirde onlara itaat etme." (Ankebut, 8).
Bu ayet sahabeden Hz. Sa'd bin Ebi Vakkas (RA) hakkında indi. Hz. Sa'd'ın annesi putperestti. Annesi, oğlunu İslam'dan döndürmek için çok ısrar etti. Hz. Sa'd dinlemeyince annesi açlık grevine başladı. İki gün boyunca yemek yemedi, su içmedi. Müthiş rahatsızlandı. Gayesi, Hz. Sa'd'ı zorlamaktı. Ama Sa'd hiç geri adım atmadı. Kadın, Hz. Sa'd'ın dönmeyeceğini anlayınca boykotu bıraktı. İşte bu ayet bu nedenle indi.
Yüce Allah; bu hâldeki annelere iyilikle muamele etmeyi emrediyor. İyilik edecek ama dine aykırı emirlerini dinlemeyeceksin. Bu bile kendi başına anneye verilen değeri anlatmaya kâfi olur.

ANNE BEDDUASI
Elbette haksız hiçbir beddua tutmaz. Ama haklı, mağdur olan bir annenin bedduasına engel hiçbir şey de olmaz. Onların bedduasını değil, duasını almak lazım

BURNU SÜRÜNSÜN
Hz Peygamber (SAV) mescitte minbere çıktığında üç kez üst üste "Amin" dedi. Daha sonra da şöyle açıkladı: "Ben minberdeyken Cebrail geldi ve 'Ramazan ayı gelmesine rağmen içki gibi günahları işlemeye devam eden adamın burnu sürünsün' dedi, ben de 'Amin' dedim. 'Anne veya babasından biri veya ikisi yanında ihtiyarlamasına rağmen onların duasını alamayan ve cennete giremeyen adamın burnu sürünsün' dedi, 'Amin' dedim."
Anne ve babalar affa vesiledir. Cennete girebilme sebebidir. Bilenler ve hakkını verenler için.

ANNESİNİ TAŞIYAN ADAM
Hz. Aişe (RA) Kâbe'nin avlusunda sırtında annesini taşıyan birini görür. Adam büyük bir heyecanla annesini taşıyor ve tavaf ettiriyor. Manzarayı gören Hz. Aişe, Peygamberimize "Bu adam bu hâliyle bu kadının hakkını ödemiş midir?" diye sorar.
Hz Peygamber (SAV) "Hayır, kendisini doğuran kadının bir sancısının hakkını bile ödememiştir" buyurur. Anne hakkı o kadar fazladır.
EN SEVİMLİ İBADET
Sahabeden biri sordu: "Ey Allah'ın elçisi, Allah katında en makbul ibadet nedir?" Efendimiz cevap verdi: "Vaktinde kılınan beş vakit namaz ve baba ile anneye iyilik."

RIZKIN ARTMASINI İSTİYORSAN
Efendimiz şöyle buyuruyor: "Kim ömrünün uzamasını (bereketlenmesini veya ilahi takdir esnasında fazlalaşması yönünde hüküm verilmesini) istiyorsa anne ve babasına iyilik etsin. Kim de rızkının artmasını istiyorsa baba ve annesine iyilik etsin."

KEŞKE SAĞ OLSAYDI
Hz. Peygamber (SAV) bir ara içinde hissettiği bir özlemi sahabesiyle şöyle paylaşmıştı: "Keşke anne ve babam veya ikisinden biri sağ olsaydı, ben de namaz kılıyor olsaydım. Anne ve babam o anda bana seslenselerdi ve 'Muhammed, Muhammed!' deselerdi. Ben de onlara beklemeksizin namaz içindeyken 'Efendim, efendim' deseydim."
Aslında bu hadis bile Hz. Peygamber'in anne ve babaya karşı duyduğu büyük özlem ve sevgiyi göstermeye yeterlidir.
ANNEMİN HAMALIYIM
Öyle diyor Kâbe avlusunda annesini sırtında taşıyan adam. Bu manzarayı gören Halife Ömer seyrediyor.
Adam annesiyle koşar adım tavaf yaparken sürekli böyle diyor: "Ben annemin hamalıyım." Hz. Ömer sessizce şöyle mırıldandı: "Keşke benim de annem olsaydı da onu sırtımda gezdirip 'Ben annemin hamalıyım' deseydim."