Kan aldırmak orucu bozar mı? Oruçluyken kar vermek orucu bozar mı Diyanet?

Kan aldırmak orucu bozar mı merak ediliyor. Hastanede tahlil amacıyla kan aldırmak durumunda kalınıyor. Oruçlu iken hastaneye giden pek çok kişi ise orucunun bozulacağı endişesi ile kan aldırmaktan çekiniyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklamalara göre ise oruç belirli hallerde bozuluyor. Peki, kan aldırmak orucu bozar mı? İşte Diyanet’in açıklaması…

Ramazan orucu veya nafile oruçlarda uyulması gereken birtakım şartlar bulunuyor. Yeme içme gibi faaliyetlerin yasak olduğu oruç ibadetinde oldukça dikkatli olunması gerekiyor. Yanlışlıkla veya bilerek orucun bozulması halinde ise kaza veya kefaret orucu gerekebiliyor. İşte tüm bu durumlardan kaçınmak isteyenler ise Diyanet’in “Kan aldırmak orucu bozar mı?” “Oruçluyken kar vermek orucu bozar mı?” sorularına verdiği cevabı araştırıyor.

KAN ALDIRMAK ORUCU BOZAR MI?
Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre “Ramazan'da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, 3/15). Vücuda kan almak ise beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar.”
TROMBOSİT TEMİNİ İÇİN KAN VERMEK ORUCU BOZAR MI?
Konunun uzmanlarından alman bilgiye göre; kandaki trombosit, normal kan verme yoluyla veya aferez cihazı vasıtasıyla elde edilmektedir. Normal kan verme yöntemiyle trombosit alımında sadece kan vermek söz konusudur. Hz. Peygamber'in (s.a.s.) oruçluyken kan aldırdığı yönündeki rivâyetleri değerlendiren İslâm âlimleri kan verenin orucunun bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Buhârî, Savm, 32 [1938-1939]).
Aferez cihazıyla trombosit alımında ise kan bağışçısının bir kolundan cihaz vasıtasıyla kan çekilir ve kandaki trombositler cihaz içinde ayrıştırılarak diğer koldan bağışçıya tekrar geri verilir; kanın pıhtılaşmasını önlemek için de cihaz setinin içi iki farklı serumla doldurulur. Vücuda kan ve serumun verildiği bu uygulama orucu bozar. Aferez cihazıyla trombosit vermek isteyen bağışçıların bunun yerine normal kan verme yöntemini kullanmaları veya iftar ile sahur arasında bu uygulamayı tatbik ettirmeleri gerekir.