Kombisini açmayan komşu mahkemelik oluyor! Avukatlar ise nedeni ve cezası konusunda uyarıyor

Havaların soğumasıyla birlikte kombiler de yanmaya başladı. Avukatlar ise bu konuda vatandaşı uyarıyor. Kombisini yakmayan komşuya dava açıp zararı karşılamanın mümkün olduğunu söylüyor.

Erzurum Barosu'na kayıtlı avukatlardan Şeymanur Yılmaz, ferdi kombi kullanıp, hiç çalıştırmayan komşuya dava açılabileceğini belirterek, "Normalde aylık 2 bin liralık ısıtma gideri olan bir kişi, 3 bin lira yakmak zorunda kalıyorsa bu zararın tazminini isteyebilir" dedi.

Erzurum Barosu avukatlarından Şeymanur Yılmaz, kat maliklerinin kombi yakmayan komşusuna karşı dava açabilme hakkı olduğunu belirtti. Her şehirde İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararları olduğunu, dış ortam sıcaklığının belli bir derecenin altına düşmesi halinde, ısıtma sistemlerinin çalıştırılması yönünde de karar olduğunu hatırlatan Yılmaz, bu derecenin 15 olarak belirlendiğini söyledi.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nca da komşuların birbirini rahatsız etmeden konutlarını kullanmaları gerektiğini anlatan Yılmaz, binada oturup, ferdi kombi kullanan bir kişinin kombi çalıştırmaması halinde, yan-alt-üst komşusu sayesinde ısınmasının doğruluk ve dürüstlük kurallarına aykırı olduğunu belirtti.

KOMBİ YAKMAYAN KOMŞUYA DAVA
Avukat Yılmaz, "Kaloriferi yakmayan kişi, komşusunun daha fazla yakmasına sebebiyet veriyor. Bu kişi, Kat Mülkiyeti Kanunu açısından komşularına zarar vermiş duruma düşüyor. Yine ilgili kanun gereği kaloriferi yakan komşu, ana taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurarak hakimin müdahalesini isteyebilir. 'Komşum, kaloriferini hiç yakmıyor. Bundan dolayı daha fazla yakmak durumunda kalıyorum. Sayemde o ısınıyor, bense daha az ısınıyorum. Buna müdahale edin' diyerek müracaatta bulunabilir. Sulh hukuk hakimi, komşunun konutunu mevsim koşullarına uygun kullanmadığına karar verip, yaptığını sonlandırmasını isteyebilir" dedi.

MADDİ ZARAR TALEBİ
Davacının maddi zarar talebinde de bulunabileceğini anlatan Yılmaz, "Apartman sakini, komşusu yüzünden maddi zarara uğramışsa bu maddi zararın giderilmesi için ayrıca hakkını arayabilir. Normalde aylık 2 bin liralık ısıtma gideri olan bir kişi, 3 bin lira yakmak zorunda kalıyorsa bu zararın tazminini isteyebilir. Bunun yanında evin yeterince ısınmamasından kaynaklı meydana gelebilecek hastalıkların faturası da istenebilir. Konutta yaşayan kişi, hastalığının sebebini kombisini yakmayan komşusu olduğunu tespit eder; bunu da delillendirirse ayrıca sağlık harcamalarını da ödemesini isteyebilir" diye konuştu.

KOMBİ BAKIMI NASIL YAPILIR?
Kombinin sorunsuz şekilde ve yüksek performans üzerinden çalışabilmesi için yılda en az bir defa kombi bakımı yapılması gerekmektedir. Bu konuda kombi bakımı yapılırken ele alınan birtakım hususlar mevcuttur.

- Sıcak su ve kalorifer yanma durumu incelenir.
- Kombinin su sızdırmazlık durumu ele alınır.
- İçi açılır ve tozlanma durumu incelemek suretiyle temizleme yapılır.
- Elektrik bağlantı noktaları ile hatları kontrol edilir.
- Kombi baca fanı kontrol edilir ve temizleme yapılır.
- Kombideki mevcut su boşaltılır.
- Genleşme tankı havası ölçülür.
- Ateşleme iyonizasyonu elektrokodu kontrol edilir.
- Gaz ayarı yapılır.
- Filtre temizliği ve çalışmaları yapılır.
- Kontroller ve son denetlemeler gerçekleştirilir.

Bu şekilde daha süreç içerisindeki birçok farklı çalışma ile beraber kombi bakımı servis bünyesinde gerçekleşir.

KOMBİ BAKIMI KAÇ SAAT SÜRER?
Profesyonel ve kaliteli bir çalışma altında ele alınan kombi bakımı yaklaşık 1 ya da 1,5 saat kadar sürmektedir.

Bu doğrultuda ortalama en az yılda 1 defa bakımının yapılması büyük öneme sahiptir.