MİDE BULANTISI VE İSHAL 10 YAŞ ALTINDA DAHA FAZLA
Koronavirüsün yaş gruplarına göre farklı bulgular gösterdiğinin altını çizen Uzm. Dr. Bostancıoğlu, “Ateş ve öksürük her yaş grubunda en sık bulgular iken kas ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve geçici tat ve koku kaybı, 10 yaş üstü çocuklarda daha sık görülür. Mide bulantısı, kusma ve bazen ishal seyrek olmakla birlikte erken yaş gruplarında daha fazla görülüyor” dedi.
ÖLÜM ORANI OLDUKÇA AZ
Uzm. Dr. Musa Bostancıoğlu çocuklarda Kovid-19’un komplikasyonları hakkında şunları söyledi:
“Çocuk SARS-COV-2 virüsünü alıp enfeksiyona yakalanmış olsa da Kovid-19 hastalık tablosu oluşmadan asemptomatik geçirme şansı yaklaşık yüzde 60-70’dir. Zatürre gibi komplikasyonlarla hastaneye yatış oranı binde 52’dir. Ancak ilerleyen solunum sıkıntısı nedeniyle yoğun bakıma yatış gerekebilir. Hastalığa vücudun kontrolsüz ve aşırı bağışıklık tepkisi vermesiyle sitokin fırtınası gelişip MIS-C sendromuna dönüşmesi sebebiyle de yoğun bakıma yatış oranı da binde 5 civarındadır. Ölüm oranı ise binde 2 düzeyindedir.”
GELECEKTE 5-11 YAŞA DA AŞI ONAYI ÇIKABİLİR
6 ay ve üzerindeki çocuk ve yetişkinlere grip aşısı yapılabildiğini ve risk grubundaki kişilere her yıl grip aşısı yapılmasının önerildiğini belirten Uzm. Dr. Bostancıoğlu, “Grip aşısı genellikle eylül ayından ocak, şubat ayına kadar yaptırılabilir. Koronavirüs aşıları ise şu an 12 yaş ve üzerine yapılabiliyor. Avrupa ülkeleri, ABD ve Kanada'da 5-11 yaş aralığındaki çocukları aşılama başladı. Omicron varyantının çocuklarda da çok hızlı yayıldığını görüyoruz, bu yüzden önümüzdeki aylarda Türkiye’de de isteyen aileler için 5-11 yaş arası çocuklara aşılama başlamasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
EBEVEYNLER BU ÖNERİLERİ UYGULAMALI
Çocuklarda Kovid-19 önlemlerine dikkat çeken Uzm. Dr. Bostancıoğlu, çocuklu ailelere şu önerilerde bulundu:
“Çocuklara; maske, fiziksel mesafe ve el yıkamanın önemi konularında ciddi eğitim verilmesi gerekiyor. Halka açık yerlerde 2 yaş üstü çocukların maske takmaları, rutinde 4 saatte bir ıslanırsa hemen maskeyi değiştirmeleri öğretilmelidir. Elleriyle maskelerine, göz, burun, ağız bölgelerine dokunmamaları gerekirse, parmak ucu ve tırnaklarla değil, el sırtı ile kaşımaları tembihlenmelidir. Hapşırıp öksürdükleri zaman bir peçeteye öksürmeleri, o peçeteyi de çöpe atmaları gerektiği konusunda çocuklar uyarılmalıdır. Peçete temin edilemiyorsa dirsek içine hapşırıp öksürülmelidir. Okul, hastane gibi mecburen bulunulan mekânlar dışında kapalı kalabalık ortamlarda zaman geçirilmemesi, eğer gerekliyse de 2 saatten daha uzun kalınmaması gerekiyor. Kovid-19 enfeksiyonu sırasında hasta erişkinlerin çocuklarla temastan kaçınması gerekiyor.”
SINIFLAR SIK HAVALANDIRILMALI
Özellikle okul ortamında önlemlerin önemine değinen Uzm. Dr. Bostancıoğlu, “Sınıflar sık sık havalandırılmalıdır, mümkünse camlar açık tutulmalıdır. Teneffüslerde açık havaya çıkmaları teşvik edilmelidir” dedi.
TAVUK SUYU ÇORBASI TERCİH EDİLEBİLİR
Grip ve soğuk algınlığında 1 yaş üstü çocuklara Ihlamur, bal, zencefil, limon karışımının verilmesi önerisinde bulunan Uzm. Dr. Bostancıoğlu, “Buna ek olarak kuşburnu verilmesi, ağız burun salgılarını ve geniz tıkanıklığını baskılayarak grip semptomlarını ve orta kulak iltihabı gibi komplikasyonlara dönüşmesini azaltabilir. Balgam sökücü bir madde olan asetilsistein içerdiği için tavuk suyu çorba verilmesi, balgam sökmeyi kolaylaştırır. Dut pekmezi, çörekotu, kekik ve hatmi çiçeği içeren şuruplar öksürüğe iyi gelebilir” diye konuştu.
BESLENME DÜZENİNE DİKKAT EDİLMELİ
Kırmızı meyve ve sebzelerde bulunan Quersetin maddesinin de virüsün solunum yollarına yapışmasını azaltabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Bostancıoğlu, “Bu maddeyi içeren kırmızı soğan, biber, çilek, kuşkonmaz, narenciye, kiraz, vişne, domates, kırmızı elma, kırmızı üzüm, brokoli, lahana, kızılcık, yaban mersini, ahududu gibi gıdaları eğer alerji yoksa tüketmek faydalı olabilir. Ancak bağışıklık sistemini kontrolsüz ve aşırı artıran bitkisel ürünlerin hekime danışılmadan kullanılmaması gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.