Maş fasulyesiyle yapılan yemekler, salatalar

Maş fasulyesi, hem sağlıklı hem de bol lif içeren bir besin kaynağı. Tadını çok seveceğiniz maş fasulyesiyle yapabileceğiniz birbirinden lezzetli tarifler araştırdık. Maş fasulyesiyle yapılan yemekler ve salatalar...

MAŞ FASULYELİ ENGİNAR TARİFİ
Maş fasulyeli enginar malzemeler
- 6 enginar
- 1 limon
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
Üzeri için
- 1 su bardağı haşlanmış maş fasulyesi
- 2 közlenmiş kırmızı biber
- 3-4 dal taze soğan
- 2-3 dal maydanoz
- 4-5 dal dereotu
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
- Nane
MAŞ FASULYELİ ENGİNAR YAPILIŞI
Enginarları yayvan bir tencereye dizin. Limon suyu, zeytinyağı ve tuzu bir kasede karıştırıp enginarların üzerine gezdirin. Suyunu ilave edip kapağı kapalı olarak enginarlar tamamen yumuşayıncaya kadar pişirin. Üzeri için haşlanmış maş fasulyesini geniş bir karıştırma kabına alın. Küp doğradığınız közlenmiş kırmızı biber ve ince kıydığınız yeşillikleri ilave edin. Zeytinyağını ilave edip tuz ve baharatlarla tatlandırın. Pişen enginarları bir servis tabağına alın. Maş fasulyeli harcı üzerlerine paylaştırıp servis yapın.

MAŞ FASULYELİ VE YOĞURTLU KABAK TARİFİ
Maş fasulyeli ve yoğurtlu kabak malzemeler
- 1 su bardağı maş fasulyesi
- 4 kabak
- 4 diş sarımsak
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 büyük kase süzme yoğurt
- 3-4 dal dereotu (Kıyılmış)
- Tuz
MAŞ FASULYELİ VE YOĞURTLU KABAK YAPILIŞI
Maş fasulyesini diri kıvamda haşlayıp süzün. Zeytinyağının yarısını tencerede ısıtıp, diş sarımsakları kavurun. Küp doğradığınız kabakları ve tuzu ekleyin. Yarım çay bardağı su ilave edip, yüksek ateşte 1 dakika pişirdikten sonra tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte kabaklar suyunu çekip yumuşayana kadar pişirin.
Kabakları ocaktan alın, soğuyunca maş fasulyesi ile harmanlayın. Süzme yoğurdu servis tabağının ortasında çukur olacak şekilde boşluk açarak yayın. Ortasına hazırladığınız karışımı yerleştirin. En son kıyılmış dereotu serpin ve kalan zeytinyağını üzerine gezdirip servis yapın.

MAŞ FASULYELİ VE NARLI SALATA TARİFİ
Maş fasulyeli ve narlı salata malzemeler
- 1 su bardağı maş fasulyesi (Diri haşlanmış)
- 1/2 demet maydanoz (İnce kıyılmış)
- 1/2 demet dereotu (İnce kıyılmış)
- 3-4 dal yeşil soğan (İnce doğranmış)
- 1 adet kapya biber (Közlenmiş ve ince doğranmış)
- 1 su bardağı tatlı lor peyniri
- 1 su bardağı nar taneleri
Sosu için
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, kimyon
MAŞ FASULYELİ VE NARLI SALATA YAPILIŞI
Sosu için tüm malzemeyi küçük bir kavanoza aktarıp çalkalayın. Nar taneleri ve lor peyniri dışındaki tüm salata malzemesini bir kapta harmanlayın. Sos ile harmanladığınız malzemeyi bir araya getirip büyük bir servis tabağına aktarın. Üzerine önce lor peynirini, sonra da bolca nar tanelerini serpin ve bekletmeden servis yapın.

MAŞ FASULYELİ BÖRÜLCE ÇORBASI TARİFİ
Maş fasulyeli börülce çorbası malzemeler
- Yarım su bardağı kuru börülce
- 1.5 su bardağı maş fasulyesi
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1.5 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı toz biber
MAŞ FASULYELİ BÖRÜLCE ÇORBASI YAPILIŞI
Bir gece suda beklettiğiniz kuru börülce ve maş fasulyesini geniş bir tencereye alın. Üzerini 4 parmak geçecek kadar su ilave edip iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritin. Unu ilave edip rengi dönünceye kadar kavurduktan sonra salça, tuz ve baharatları ekleyin. 3-4 dakika daha kavurup ocaktan alın. Unlu karışımı kaynayan maş fasulyesi ve börülceye ilave edin ve sürekli karıştırarak 5 dakika daha pişirip altını kapatın.

MAŞ FASULYELİ KEREVİZ TARİFİ
Maş fasulyeli kereviz malzemeler
- 8 temizlenmiş kereviz
- 2 çay bardağı maş fasulyesi
- 1 soğan
- 1 havuç
- 2 dal dereotu
- 1 portakalın suyu
- 1 çay bardağı su
- 8 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 2 çay kaşığı toz şeker
MAŞ FASULYELİ KEREVİZ YAPILIŞI
Maş fasulyesini bir gece öncesinden ıslatıp ertesi gün suyla yıkayıp süzün. Soğanı soyup kıyın. Havucu soyup zar şeklinde doğrayın. Soğanı bir çay kaşığı tuz ile ovun. Rendelenmiş havucu ekleyip bir kapta harmanlayın. Zeytin yağı, su ve portakal suyunu bir kasede karıştırın. Kerevizleri tabanı düz bir tencereye yan yana dizin. Üzerlerine maş fasulyeli karışımı paylaştırıp zeytinyağlı sosu gezdirerek dökün. Şekeri serpin. Kaynayınca çok kısık ateşte kerevizler yumuşayıncaya kadar pişirin. Dereotu ile süsleyip soğuk servis yapın.

MAŞ FASULYESİ SALATASI TARİFİ
Maş fasulyesi salatası malzemeler
- Yarım kilo maş fasulyesi
- 1 demet taze soğan
- 1 demet maydanoz
- 2 dolmalık kırmızı biber
- 3 diş sarımsak
- 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
- Yarım çay bardağı kabak çekirdeği içi
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı sumak
- 3 çorba kaşığı sızma zeytin yağı
- Tuz
- 1 limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı sirke
MAŞ FASULYESİ SALATASI YAPILIŞI
Öncelikle maş fasulyesini bir gece öncesinden suda bekletin. Ertesi gün bol suyla yıkayıp süzün ve geniş bir tencereye alın. Üzerini iki misli geçecek kadar su ilave edin. Orta ateşte diri kıvamda haşlayın. Haşlanan fasulyeleri süzüp soğumaya bırakın. Taze soğan ve sarımsakları temizleyip ince ince kıyın. Maydanozu da yıkadıktan sonra kıyın.
Sos için limon suyu, sirke, zeytinyağı, sumak ve pul biberi küçük bir kasede iyice karıştırın. Maş fasulyesini derin bir kaseye alın. Sos dışında kalan salata malzemesini ilave edip harmanlayın. Üzerine sosu ilave edip tekrar karıştırın.

EZME MAŞ FASULYESİ TARİFİ
Ezme maş fasulyesi malzemeler
- 1 su bardağı maş fasulyesi
- 2 diş sarımsak
- Tuz
- 2 yemek kaşığı tahin
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kimyon
Üzeri için
- 1 büyük kırmızı soğan
- 2 çay kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı balzamik sirke
- 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
EZME MAŞ FASULYESİ YAPILIŞI
Maş fasulyesi ile birlikte 3 su bardağı sıcak su ve az miktarda tuzu tencerede kapağı açık şekilde 17-20 dakika haşlayın. Suyundan 1 yemek kaşığını ayırarak süzün. Maş fasulyesine ilave edin. El blenderıyla pütürlü bir püre haline getirin. Tahini ve tuzu ekleyin. Limon suyu, zeytinyağı ve sarımsağı bir kasede çatalla çırpın. Sosu, ezilmiş maş fasulyesine ekleyin. Kimyonu ilave edip karıştırın. Kırmızı soğan ve zeytinyağını tavada karıştırarak 2-3 dakika pişirin. Şekeri serpin ve 1 dakika sonra balzamik sirkeyi ekleyin. 2 dakika daha pişirip ocağı kapatın. Dolmalık fıstıkları küçük bir tavada, kısık ateşte sürekli karıştırarak pembeleştirin. Maş fasulyesini servis tabağına alın. Üzerine soğanı yerleştirin. Zeytinyağını üzerine gezdirin ve dolmalık fıstıklarla süsleyerek servis yapın.