Bereket
Eviniz, dolaplarınız, mutfağınız neden aldığınızı bilmediğiniz eşyalarla, yiyeceklerle doluysa, bu evinizin bereketini azaltır. Mutfağınızı iyice analiz edin, bir sonraki alışverişte buna dikkat edin.
İsraf etmiyorlar
Verimliliği artırmak için restoran mutfakları her malzemeyi sonuna kadar kullanıyor ve israf etmiyor. Birçok otel ve restoran, artık yemeği sokak hayvanları ile paylaşıyor. Peki siz ne yapıyorsunuz artıkları?
İsrafın boyutu
Dünyada üretilen gıdanın üçte biri çöp oluyor. Türkiye’de yılda yaklaşık 26 milyon ton gıda çöpe gidiyor.
Üretilen meyve-sebzelerin yüzde 53'ü tüketiciye ulaşana kadar israf ediliyor.
Dünyadaki taze su kaynağının 4’te 1’i hiç tüketilmeyen gıdaların üretimi için kullanılıyor.
Boşa harcama
Su ve enerji başta olmak üzere tüm çevresel sürdürülebilirlik kaynaklarının korunmasını kapsayan, toplumsal farkındalık ve davranış değişikliği oluşturmayı amaçlayan ‘Fairy Boşa Harcama Komitesi’nde ben de varım!
'Kokopelli şehirde' girişimi
Çöpe giden yiyecekleri, yaprakları tekrar toprağa kazandırmak için kompost yani doğal gübre yapın. Bu işlem çok basit, konuyla ilgili internette birçok video var. ‘Kokopelli Şehirde’ sosyal girişimi de organik atıkların toprağa dönüşmesi konusunda farkındalık yaratıyor.