ŞEKERLER ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Pancar şekeri ile nişasta şekeri arasındaki farklar ve benzerlikler nelerdir?
Nişasta şekerinin kompozisyonu bal, invert şeker ve pancar şekeriyle neredeyse aynı. Pancar şekeri glukoz ve fruktozdan oluşurken, nişasta şekeri de glukoz ve fruktoz karışımından oluşuyor. Pancar şekerinde glukoz ve fruktoz birleşik iken, nişasta şekerinde glukoz ve fruktoz ayrışık.
Pancar şekeri sofrada tüketildiği gibi sanayide de kullanılabilirken, nişasta şekeri markette satılmıyor ve gıda üretiminde sakarozla birlikte kullanılıyor.
Pancar şekeri %50 glikoz ve %50 fruktozdan oluşuyor. Nişasta şekerinin içinde ise fruktozun oranı %42 ile %55 arasında olup, gerisi glukozdan meydana geliyor. Nişasta şekeri ve pancar şekerinin içerikleri birbirine yakın.
Nişasta şekeri üretimi için kullanılan mısırlar GDO'lu mu?
Türkiye’de nişasta şekeri üretiminde %100 yerli mısır kullanılıyor ve gıda için GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak. Bu anlamda GDO’lu tohum kullanarak mısır üretimi söz konusu değil.
Beslenme açısından nişasta şekeri diğer şekerler ile aynı mı?
EFSA (2010-Dietary Reference Values) , WHO (2015-Sugar Intake for adults and Infants), SACN (2015-Carbohydrates & Health) gibi kuruluşlar beslenme açısından ele alındığında, şekerlerin ister pancar, ister kamış, ister nişastadan üretilmiş olsun, hatta şeker katılmamış doğal yiyeceğin (meyve gibi) içeriğinden gelsin, aynı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Nitekim nişasta ve pancar şekerinin insan sağlığına etkileri aynı. Emildikten sonra kan dolaşımına girdiklerinde metabolizma şekerin kaynağını ayırt edemiyor. Şekerin her türlüsünün insan sağlığına etkileri aynı.
Avrupa Birliği ülkelerinde nişasta şekerin üretimi ve satışı serbest mi?
AB ülkelerinde nişasta şekeri üretimi ve satışı serbest, herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Geçmişte Avrupa’da pancar ve nişasta şekerlerin satışını düzenleyen kota uygulaması söz konusuyken bu kota 30 Eylül 2017’de tamamen kaldırılmış durumda.
Şu anda AB’de, hangi kaynaktan üretilirse üretilsin, her tür şeker serbest piyasa şartlarında üretiliyor ve satılıyor. AB’de 2018/2019 döneminde nişasta bazlı şekerlerin toplam şeker üretimi içindeki payı %22; Türkiye’de ise aynı dönemde nişasta bazlı şekerin, toplam şeker üretimi içindeki payı %2,5.