ORUÇ TUTARKEN SUSUZ KALMAMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT!
Ramazanda yeterli miktarda su tüketmenin yanı sıra, iftar ve sahur öğünlerinde susuzluğa neden olacak sucuk, pastırma, turşu, şalgam gibi tuz ve baharat içeriği yüksek gıdalar tercih edilmemelidir.
Oruçluyken gün içerisinde aşırı terlemeye neden olacak faaliyetlerden ve uzun süre sıcağa maruz kalmaktan da kaçınılmalıdır.
İftar sonrasında tüketilecek suyun içerisine taze limon dilimleri, taze nane yaprakları veya rulo tarçın eklemek hem suya farklı bir aroma katıp içimini kolaylaştırır hem de mideyi rahatlatarak tatlı yeme isteğini bastırabilir.
İFTAR VE SAHUR İÇİN KOMPOSTO VE LİMONATA TARİFLERİ
ŞEKERSİZ LİMONATA
MALZEMELER:
1 litre soğuk su
6 adet limon
2 adet portakal
1 adet yeşil elma
5 çorba kaşığı bal veya pekmez
7 adet taze nane yaprağı
YAPILIŞI: Limon ve portakalların kabuklarını rendenin ince tarafıyla rendeleyelim, soyup dilimlediğimiz limon ve portakalları rendelenmiş kabuklarıyla karıştıralım. Üzerine bal ekleyerek hepsinin iyice karışması için ovalayalım. Daha sonra karışımı tel süzgeçten geçirelim ve üzerine soğuk suyu ekleyerek karıştırıp servis edelim.
ŞEKERSİZ KOMPOSTO
MALZEMELER:
1 çay bardağı kuru kayısı, kuru siyah üzüm veya yaban mersini
1 çay bardağı kuru üzüm
6-7 adet kuru erik
1 adet kırmızı elma
İstenirse içine karanfil veya çubuk tarçın
YAPILIŞI: Kuru malzemeler yıkandıktan sonra üzerini geçecek kadar su ekleyelim. Kuru meyveler kaynarken elmalar küçük küçük doğrayıp 5-6 dakika sonra kaynayan karışıma ilave edelim. Soğuduktan sonra servis edebiliriz.