Sıcak hava severler, kış gelmeden önce bir kez daha yaz havası yaşamak isterken, pastırma yazını heyecanla bekliyor. Her yıl belirli tarih aralıklarında sonbahar havasından uzaklaşarak yaz esintileri yaşanıyor. Halk arasında pastırma yazı olarak bilinen bu günlerde gündüzleri güneş parlarken, geceleri serin ve puslu oluyor… Pastırma sıcakları her yıl sonbahar aylarında yaşanıyor. Ekim ayının sonu ile kasım ayının ortasına kadar sürebilen bu sıcaklar kimi yıllarda birkaç kez görülebilirken, kimi zaman hiç olmayabiliyor.Bu nedenle pastırma sıcaklarının kesin bir tarihi olmamakla birlikte ekim ayının son haftasında bekleniyor. Sonbahar aylarında havaların mevsim normallerine göre daha sıcak olduğu döneme halk arasında Pastırma yazı adı verilmiştir. Bu ismin verilmesinin nedeni ise pastırmanın en iyi bu dönemde hazırlanıyor olmasıdır. Bununla birlikte, pastırma sıcakları birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer. Bu dönemde, gündüzler güneşli, hafif rüzgarlı ve puslu, geceler serin geçer; yağış olmamakla birlikte geceleri don bile görülebilir. Pastırma yazında gece ve gündüz arası sıcaklıklar birbirine yakındır ve pastırma en iyi bu dönemde kurur.Ülkemizde pastırma yazı olarak adlandırılan bu dönem, dünyanın pek çok yerinde de yaşanır ve İsveç'te Azize Birgitta yazı, Almanya'da kocakarı yazı, Amerika Birleşik Devletleri'nde Yerli yazı (Indian summer) gibi isimlerle bilinir. Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması nedeniyle oluşur. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Sonuçta havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman ve toz gibi etmenler havanın puslu olmasına yol açar.