Ramazan'ın 23. günü için iftar menüsü (2 Nisan 2024)
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660bdcc809110c6845bb7743.jpg)
"İftara ne yapsam" ve "sahurda ne yesek" diyenler için ramazanın yirmi üçüncü günü için iftar menüsü ile karşınızdayız. Bugün ramazan için hazırladığımız iftar menüsünde yayla çorbası tarifi, fırında köfte patates tarifi, fırında makarna tarifi ve güllaç tarifi var. İşte ramazanın 23. günü için Posta.com.tr'den iftar menüsü...
![GÜNÜN İFTAR MENÜSÜ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660bdcc809110c6845bb7744.jpg)
GÜNÜN İFTAR MENÜSÜ
Ramazan ayı boyunca iftarda ne yemek yapacağınızı düşünüyorsanız, işinizi kolaylaştıracak birbirinden lezzetli çorbadan tatlıya kadar iftar menüleri haberimizde.
![YAYLA ÇORBASI TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660bdcd809110c6845bb7747.jpg)
YAYLA ÇORBASI TARİFİ
Yayla çorbası malzemeler
- 1 fincan pirinç (Türk kahvesi fincanı)
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- Yarım fincandan biraz fazla un (Türk kahvesi fincanı)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz ve nane
YAYLA ÇORBASI YAPILIŞI
- Su, zeytinyağı, tuz ve pirinçler tencereye alınır. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
- Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpılır.
- Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir.
- Kaynayana kadar karıştırılır. Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dk kaynatılır.
- Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.
- Çorbamız piştikten sonra altı kapatılır.
- Şık bir sunum olması için, çorba kaselere alınır.
- Ayrı bir yerde tereyağı kızdırılarak nane ile karıştırılır.
- Ve kaselerdeki çorbaların üzerinde gezdirilir.
- Kalan naneli tereyağını tenceredeki çorbaya koyup karıştırın.
![FIRINDA PATATES KÖFTE TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660bdcdf09110c6845bb774a.jpg)
FIRINDA PATATES KÖFTE TARİFİ
Fırında patates köfte malzemeler
- 3 adet orta boy patates
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet orta boy domates
- 2 adet orta boy kırmızı biber
Köfte harcı için:
- 500 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı galeta unu (ya da bayat ekmek içi)
- 10 dal maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı yenibahar
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1,5 su bardağı sıcak su
- Yarım çay kaşığı tuz
FIRINDA PATATES KÖFTE YAPILIŞI
- Kuru soğanı rendeleyin ve yoğurma kabına aldığınız kıymaya ilave edin.
- Galeta unu, yumurta ve ince ince doğradığınız maydanozları da kıymaya ekleyin.
- Tuz, karabiber ve kimyonu da ekleyip yoğurun.
- Üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında yarım saat dinlendirin.
- Kıymadan küçük parçalar koparıp elinizle köfte şekli verin.
- Sıvı yağı sos tenceresinde kızdırıp içine domates salçasını ekleyin ve kısa bir süre kavurun.
- Ardından içine rendelediğiniz domatesleri de ekleyin ve 5 dakika kadar pişirin.
- Kuru soğanları piyazlık, patatesleri ise elma dilim doğrayın.
- Fırın kabının tabanına önce soğanları üzerine patatesleri yerleştirin.
- En üste de köfteleri dizin.
- Kırmızı biberi küp küp doğrayıp köftelerin üzerine serpin.
- Hazırladığınız domatesli sosu da malzemelerin üzerine yayın.
- Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
- Tepsiyi fırına verip 35-40 dakika kadar pişirin.
![FIRINDA MAKARNA TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660bdce809110c6845bb774d.jpg)
FIRINDA MAKARNA TARİFİ
Fırında makarna malzemeleri
- 1 paket fırın makarna
- 1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri(üzeri için)
Beşamel sos için:
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı un
- 2,5 su bardağı süt
- 1/2 adet muskat cevizi
FIRINDA MAKARNA YAPILIŞI
Beşamel sosu hazırlamak için; 4 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı bir sos tenceresinde kızdırın. Ardından 3 yemek kaşığı unu üzerine ilave edin ve kokusu çıkana kadar kavurun. 2,5 su bardağı sütü de sos tenceresine ilave edip iyice karıştırın ve karışım koyulaşana kadar orta ateşte pişirin. Ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin. Pişmiş olan beşamel sosun üzerine yarım muskat rendeleyip karıştırın ve ocaktan alın. Arzuya göre tuz ve karabiber ile tatlandırın. Derin bir tencerede kaynamış olan tuzlu suyun içine fırın makarnayı atın ve 10 dakika, yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan alıp, suyunu süzdürün. Geniş bir kabın içerisinde, süzülmüş olan makarnayı ve beşamel sosu güzelce karıştırın. Makarnayı, pişireceğiniz fırın kabına alın ve üzerine 1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 25 dakika pişirin. İlk sıcaklığı geçtikten sonra dilimleyin ve servis edin. Fırında makarna servise hazır.
![GÜLLAÇ TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660bdcf609110c6845bb7750.jpg)
GÜLLAÇ TARİFİ
Güllaç malzemeler
- 300 gram güllaç yaprağı
- 2 litre süt
- 2 su bardağı şeker
- 1.5 yemek kaşığı gıdaya eklenebilir gül suyu
- 150 gram ceviz
Üzeri için;
- Yarım nar
GÜLLAÇ YAPILIŞI
Güllaç için önce; süt, 2 su bardağı toz şekeri bir tencerede kaynatın. Daha sonra 1.5 yemek kaşığı gül suyunu süte ekleyip büyükçe bir tepsiye boşaltın. Güllaç yapraklarının yarısını tek tek süte batırın ve ayrı bir tepsiye üst üste yayın. Ortasına ceviz serpin. Kalan güllaçları da aynı şekilde süte batırıp, cevizin üzerine üst üste yerleştirin. Tepsideki sütlü karışımı güllacın üzerine dökün ve sütü çekene kadar 4 saat buzdolabında bekletin. Ardından istediğiniz şekilde kesin. Üzerini toz Antep fıstığı ve kiraz şekerlemesi veya nar taneleri ile süsleyip servis yapın.