Ramazan'ın 24. günü için iftar menüsü (3 Nisan 2024)
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660d44ad09110c6845bb79f9.jpg)
"İftara ne yapsam" ve "sahurda ne yesek" diyenler için ramazanın yirmi dördüncü günü için iftar menüsü ile karşınızdayız. Bugün ramazan için hazırladığımız iftar menüsünde ezogelin çorbası tarifi, mantı tarifi, mor lahana salatası tarifi ve trileçe tarifi var. İşte ramazanın 24. günü için Posta.com.tr'den iftar menüsü...
![GÜNÜN İFTAR MENÜSÜ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660d44ad09110c6845bb79f7.jpg)
GÜNÜN İFTAR MENÜSÜ
Ramazan ayı boyunca iftarda ne yemek yapacağınızı düşünüyorsanız, işinizi kolaylaştıracak birbirinden lezzetli çorbadan tatlıya kadar iftar menüleri haberimizde.
![EZOGELİN ÇORBASI TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660d44ba09110c6845bb79fb.jpg)
EZOGELİN ÇORBASI TARİFİ
Ezogelin çorbası malzemeler
- 1 su bardağı dolusu kırmızı mercimek
- 1 yemek kaşığı pirinç
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 1 adet orta boy soğan
- 1,5 yemek kaşığı salça
- 1,5 tatlı kaşığı tereyağı
- Yarım çay bardağı zeytin yağı
- 1,5 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 6 su bardağı sıcak su
- 1,5 çay kaşığı tuz
EZOGELİN ÇORBASI YAPILIŞI
- Öncelikle soğanları güzelce doğrayın ve düdüklüye alın. İçerisine zeytinyağı ve tereyağını ekleyerek ocağın altını açın. Bu aşamada soğanları hafifçe kavurun.
- Soğanların üzerine salçayı ve yıkanmış olan mercimekleri ekleyin. Bu şekilde malzemeleri kavurmaya devam ediyoruz.
- Sıra geldi diğer malzemeleri düdüklüye eklemeye. Bu aşamada tüm baharatları, bulguru ve pirinci eklemeniz gerekmektedir. Ayrıca eklediğiniz baharatları arzunuza göre belirleyebilirsiniz.
- Son aşamaya geldiğinizde ise suyu ekleyin ve düdüklünün kapağını kapatın. Ayrıca ocağın altını da kısık seviyeye getirmelisiniz.15 dakika sonrasında ocağı kapatın ve kontrollü şekilde biraz bekleyerek düdüklünün kapağını açın.
- Düdüklünün kapağını açtıktan sonra çorbayı iyice karıştırın. Bu şekilde çorba kıvamını tam anlamıyla alacaktır. Ardından ezogelin çorbasını sıcak olarak servis edebilirsiniz.
![MANTI TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660d44ef09110c6845bb79fe.jpg)
MANTI TARİFİ
Ev yapımı mantı malzemeler
- 1,5 su bardağı un
- 1/4 su bardağı su
- 1 adet yumurta
Mantı iç harcı için:
- 200 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
Mantı haşlama suyu için:
- 4 su bardağı su veya et suyu
Mantı sosu için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 su bardağı et suyu (mantının haşlama suyu kullanılabilir)
Mantı üzeri için:
- 1 kase yoğurt
- 2 diş sarımsak
EV YAPIMI MANTI YAPILIŞI
- Yuvarlak karıştırma kabının içerisine unu alıp ortasını açın.
- Yumurtaları ekleyip azar azar su ekleyerek yoğurmaya başlayın.
- Hamur iyice toparlanacak ve biraz sert olacaktır.
- Hazırlanan hamuru 10 dakika bekletin.
- Bu arada mantının iç harcını hazırlayın.
- Kuru soğan rendelenir ve üzerine kıyma, tuz, karabiber eklenir iyice karıştırılır.
- Hamuru iki beze olacak şekilde bölün ve tezgah üzerinde hamuru unlayarak merdane yardımıyla açın.
- İnce açtığınız hamuru iki parmak kalınlığında kesin.
- Enine ve boyuna kesilmiş küçük kare hamurların içine kıymaları koyup ister üçgen olacak şekilde köşeleri birleştirin, isterseniz de bohça şeklinde köşesini birleştirerek kapatın.
- Bütün hamurları aynı şekilde kapatmaya özen gösterin.
- Tencerenin içerisine 4 su bardağı suyu ekleyip kaynayınca mantıların hepsini suya atın ve 10 dakika haşlayın.
- Mantı haşlanırken sosunu ve yoğurdunu hazırlayın.
- Ezilmiş sarımsakları yoğurdun içine koyup iyice çırpın.
- Sosu içinde tereyağını küçük bir sos tenceresine alın ve eritin.
- Biber salçasını ekleyip 3 dakika kavurun.
- Naneyi ekleyip karıştırın.
- Mantıyı haşladığınız et suyundan biraz ilave edip sosun kıvamını açın.
- Süzgeç yardımıyla aldığınız mantıların üzerine yoğurt ekleyip onun üzerine de sos ekleyin ve sıcak servis edin.
![MOR LAHANA SALATASI TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660d452709110c6845bb7a03.jpg)
MOR LAHANA SALATASI TARİFİ
Mor lahana salatası malzemeler
- 1/2 adet mor lahana
- 1 adet limonun suyu
- 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı ceviz içi
- 1 adet kırmızı elma
- 1/3 demet kıyılmış maydanoz
MOR LAHANA SALATASI YAPILIŞI
- Kırmızı lahanayı ince ince doğrayın.
- Tuz ve sirke ile kırmızı lahanayı iyice ovun.
- Ovulan kırmızı lahanaların içerisine elma ve cevizleri ekleyin.
- Zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve bir çimdik tuzu karıştırıp salataya ekleyin ve karıştırın.
- Üzerine maydanoz serpiştirip servis edin.
![TRİLEÇE TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660d452209110c6845bb7a01.jpg)
TRİLEÇE TARİFİ
Trileçe tatlısı malzemeler
- 5 adet büyük boy yumurta
- 6 yemek kaşığı toz şeker
- 7 yemek kaşığı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
Trileçe karameli İçin:
- 1 çay bardağı toz şeker(büyük çay bardağı)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket krema
Trileçe şerbeti için:
- 2 su bardağı inek sütü
- 1 su bardağı keçi sütü
- 1 su bardağı manda sütü
- 1 su bardağı toz şeker
TRİLEÇE YAPILIŞI
Derin bir karıştırma kasesinin içerisine yumurta ve şekeri ekleyip, şekerler eriyene ve karışımın rengi açılıp, krema kıvamına gelene kadar çırpın. Un, kabartma tozu ve vanilini yumurtalı karışımın içerisine eleyerek ekleyin. Spatula yardımıyla kuru malzemelerin sıvı malzemelerle birleşmesi için altan üstte doğru sürekli olarak karıştırın. Güzelce karışmış olan kek harcını yağlanmış fırın kabınıza dökün ve üzerini düzeltin. Trileçenin pandispanyasını önce 170 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. 10 dakika sonunda fırın ısısını 150 dereceye indirip 20-25 dakika kadar pişirin. Pişen pandispanyayı oda sıcaklığında soğumaya bırakın ve üzerine kürdan yardımıyla delikler açın. Sütlü şerbeti için; inek sütü, manda sütü ve keçi sütünü tencereye alın. Şekerini de ekleyip eriyene kadar karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kapatın ve ılımaya bırakın. Karameli için; ayrı bir sos tenceresinde toz şekeri kontrollü olarak eritin. Üzerine tereyağını ekleyin. Fokurdamaya başlayan tereyağlı şekerin üzerine kremayı ekleyin ve karıştırıp ocaktan alın, soğumaya bırakın. Oda sıcaklığında soğumuş olan trileçe pandispanyasının üzerine ılık sütlü şerbeti ekleyin ve sütü iyice çektikten sonra buzdolabında soğumaya bırakın. Bu esnada 1 paket krem şanti hazırlayın. Soğumuş olan kekinizin üzerine ince bir tabaka halinde krem şantiyi yayın. Hazırlamış olduğunuz karameli de üzerine güzelce yaydıktan sonra dilimleyin ve soğuk olarak servis edin.