Ramazan'ın 7. günü için iftar ve sahur menüsü (8 Nisan 2022)

"İftara ne yapsam" ve "sahurda ne yesek" diyenler için ramazanın yedinci günü için iftar ve sahur menüsü ile karşınızdayız. Ramazanın yedinci günü için iftar menüsünde hanımağa çorbası, Ramazan kebabı, çoban salata, tikvenik tatlısı tarifleri var. Sahurda ise basitçe hazırlanacak ve oruç tutarken daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacak, daha az susatacak besleyici bir menü hazırladık. İşte ramazanın 7. günü için Posta.com.tr'den iftar ve sahur menüsü...

HANIMAĞA ÇORBASI TARİFİ VE MALZEMELERİ
MALZEMELER
- 1 çay bardağı erişte
- 1 çay bardağı tel şehriye
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 yemek kaşığı haşlanmış yeşil mercimek
- 4 su bardağı et suyu
- 20 gr tereyağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Kırmızı pul biber
- Nane
- Tuz
HANIMAĞA ÇORBASI YAPILIŞI
- Et suyunu tencereye alıp kaynatın.
- Kaynayınca erişte, tuz, şehriye, haşlanmış nohut ve haşlanmış mercimeğiilave edip kısık ateşte 15 dakika pişirin.
- Tereyağını eritin.
- Salçayı ekleyip kavurun.
- Nane ve pul biberi ilave edin.
- Karışımı çorbaya ekleyip karıştırın ve bir taşım kaynatın.
- Sıcak servis yapın.

RAMAZAN KEBABI MALZEMELERİ
- 300-400 kuşbaşı dana eti
- 2 adet patlican
- 2 adet patates
- 2 adet yeşil biber
- 4 adet çeri domates
- 1 adet kuru soğan
- 1 su bardağı nohut
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 çay kaşığı tuz karabiber pulbiber
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 su bardağı su

RAMAZAN KEBABI TARİFİ
- Patlıcanları ve patatesleri uzunlamasına doğrayın ve kızartın.
- Bu sırada nohutları haşlayın. Nohutları bir gece önceden ıslatırsanız, daha kısa sürede haşlanacaktır. Dilerseniz düdüklü tencerede de haşlayabilirsiniz.
- Patlıcan ve patatesleri kızarttıktan, nohutları haşladıktan sonra kuru soğanları yemeklik doğrayın ve eti kavurmaya işlemine başlayın.
- Bunun için derin bir tencereye zeytinyağı koyup kuşbaşı dana etlerini kavurun.
- Kavurma işlemini etler suyunu salıp çekene kadar devam ettirin.
- Ardından üzerine yemeklik doğradığınız kuru soğanları ekleyin.
- Soğanlar renk değiştirince yarım su bardağı sıcak su ve tuzu ekleyin.
- Tencerenin kapağını kapatın etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Son olarak nohutu ve karabiber ile pul biberleri ekleyin 5-6 dk kadar pişirip altını kapatın.
- Isıya dayanıklı bir kaba veya borcama kızarttığınız malzemeleri dizin. Ortasına eti koyun.
- Son olarak çeri domateslerle süsleyin.
- Şimdi salçalı sosun yapımına başlıyoruz.
- 1 bardak sıcak suda 1 tatlı kaşığı salçayı eritin. İyice homojen bir hal aldıktan sonra üzerine çok az daha tuz ekleyin ve tekrar karıştırın.
- Salçalı sosu etlerin üzerinde gezdirin.
- Borcamın üzerini folyo ile kapatın.
- Önceden 180 derece önceden ısıtılmış fırında 25 dk pişirin.
- Ardından üzerindeki folyoyu kaldırın ve folyosuz bir şekilde 5-10 dakika daha pişirin.
- Ramazan kebabınız servise hazır!
Malzemelerin tüm misafirlere eşit bir şekilde servis edilebilmesi için borcamdaki yemeği bıçakla eşit parçalara bölün ve geniş bir servis spatulası ile dağıtmadan tabaklara alın.
Afiyet olsun

ÇOBAN SALATA TARİFİ VE MALZEMELERİ
MALZEMELER
- 4 adet orta boy domates
- 3 adet orta boy yeşil biber
- 2 adet orta boy salatalık
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 1/4 demet maydanoz
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
- 1/2 çay kaşığı tuz
ÇOBAN SALATA YAPILIŞI
- Domatesleri ince ince doğrayın. Kabuğu soyulan salatalıkları domatesler gibi ince ince kesin.
- Biberleri ortadan ikiye bölüp yarım ay şeklinde kesin.
- Kuru soğanı ince ince doğrayın ve maydanozu incecik kıyın.
- Kuru soğan hariç bütün malzemeleri salata kabında karıştırın.
- Salata tabağına aldığınızda üzerine kuru soğanları ekleyin.
- Tuzu, zeytinyağını ve taze limon suyunu üzerine ekleyip servis edin.

TİKVENİK TATLISI TARİFİ
MALZEMELER
- 6 adet yufka
- 500-600 gram balkabağı
- 1 çay bardağı şeker (daha tatlı seviyorsanız şeker miktarını artırabilirsiniz)
- 2 çay bardağı doğranmış ceviz içi
- 3 yemek kaşığı tarçın
Yufkaları yağlamak için;
- Yarım su bardağından biraz fazla tereyağı
Üzerine serpmek için;
- Pudra şekeri
TİKVENİK YAPILIŞI
- İç harcı için balkabağını incecik rendeleyin.
- İçine şekeri, ceviz içlerini ve tarçını ekleyip iyice karıştırın.
- Yufkaları ikiye kesip erittiğiniz tereyağını ile yağlayın.
- İç harcından koyup rulo şeklinde sarın.
- Hazırladığınız ruloları tepsiye yuvarlak şekilde dolayın.
- Üzerini de yağladıktan sonra önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
- Fırından aldığınız böreğin üstünü hafifçe su ile ıslatın ve üzerini bir bezle örterek dinlendirin.
- Üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.
Not: Size burada Gelinim Mutfakta Tikvenik tatlısı tarifi verdik. MasterChef tarifini yapmak isterseniz MasterChef Tikvenik Tatlısı Tarifi haberimize göz atabilirsiniz.

SAHURDA NE YESEK?
- 1 kase sebze çorbası
- 1 dilim tam buğdaylı, tahıllı ekmek (Ekmeği kızartıp soğumasını beklerseniz, glisemik indeksi daha da düşecek, sizi daha da çok tok tutacaktır)
- 1 dilim az yağlı, az tuzlu peynir veya 1 kase yoğurt
- 1 adet haşlanmış yumurta veya sebzeli omlet
- Domates, salatalık, maydanoz
- 2-3 adet ceviz
- 1 porsiyon meyve
- 2 -3 bardak su
SAHURDA BU BESİNLERİ SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN:
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak, uzun süre tokluk sağlamak ve ramazanı daha sağlıklı geçirmek için bazı besinleri sofranızdan eksik etmemeniz gerektiğini belirtiyor ve bunları şu şekilde sıralıyor:
Çorba, süt, peynir, ayran, kefir, yoğurt, hoşaf ve komposto, az yağlı sebze, zeytinyağlı yemekler, tuzsuz peynir, haşlanmış yumurta, yağsız omlet, menemen, domates, salatalık, maydanoz gibi mevsime göre taze sebzeler tüketin. Ceviz, kuru kayısı, incir, erik ve hurmayla birlikte mutlaka bol su için.