Reyhan şerbeti tarifi ve yapılışı!
Reyhan şerbeti sindirim sistemi için oldukça önemli şerbetlerden biridir. Reyhan şerbetini yapmak için reyhan, şeker, karanfil, su ve çubuk tarçın kullanılır.
Reyhan şerbeti özellikle Osmanlı döneminden beri ülkemizde sıkça içilen şerbetlerden biridir. Reyhan şerbeti yapmak için öncelikle 1 demet reyhanı bağından çekmek ve bol suda yıkayarak süzülmesini beklemek gerekir. Bir yandan tencereye 1 demet reyhanı, 1,5 su bardağı toz şekeri, 2 kabuk tarçın, 4 diş karanfil ve 1,5 çay kaşığı limon tuzu koyduktan sonra üzerine de 6 su bardağı sıcak suyu koyarak ara ara karıştırmak gerekir.
Şeker eridikten sonra tencerenin kapağını kapatmak ve şerbeti demlenmeye bırakmak gerekir. Suyun rengini alması ile süzerek bir sürahiye almak ve sonrasında buzdolabına alarak içmek gerekir. Genelde kahvelerin yanında verilmesiyle beraber direkt olarak şerbetin içilmesi de mümkündür. Ayrıca şerbetin şekerini kendinize göre ayarlamanız da mümkündür.
Reyhan şerbetinin tüm malzemelerini herkes kendine göre ayarlayabilir. Karanfilini, şekerini ya da tarçın oranını zevke göre değiştirmek mümkündür. Özellikle hazımsızlığa iyi gelmesi nedeniyle ülkemizde sıkça tercih edilen bir şerbettir. Yağ yakma özelliği olması nedeniyle de zayıflamaya yardımcı olan ve kili sorunu olan kişiler tarafından da sıkça tercih edilen bir şerbettir. Reyhan şerbeti içerek kan şekeri sebebi ile oluşan baş dönmesini engellemek mümkündür.