Sağlıklı diye yiyoruz ama sahtesi resmen organları zehirliyor! 300 TL'nin altında satılıyorsa almayın: Şekeri tavan yaptırıyor
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/6640773bec0786693944fed0.jpg)
Bal üretiminin başladığı Mersin'de arıcılar, glikoz ve aromatik maddelerle üretilen ürünlere dikkat çekerek, gerçek balın maliyetinin 200 TL olduğunu, 300 TL'nin altında satılan hiç bir ürünün bal olmadığına vurgu yapıp vatandaşları uyardı.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66407732ec0786693944fec0.jpg)
Türkiye'nin bir çok alanda üretim merkezi olan Mersin'de arıcılar bal üretimi için kovanlarını doğaya çıkarttı. Yaklaşık 2 aydır kovanlarını baharın yaşandığı bölgelere taşıyarak üretime geçen arıcılar hasada hazırlanıyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66407732ec0786693944fec2.jpg)
Çiçek balının hasat öncesinde uyarıda bulunan arıcılar, bazı marketlerde bal adı altına ucuza satılan ürünlerin glikozla yapay olarak yapıldığını ve bal olmadığına değinerek vatandaşları bilgilendirdi. Mesleklerinin kanaya yarası haline gelen durumla ilgili konuşan Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, " Ne yazık ki biz raflarda 850 gram ile 1 kilogram arasında bal adı altında ürünler 49-50 TL'ye satıldığını görüyoruz. Bunların bal ile hiç bir alakası yoktur. Bu sene balın üreticiye maliyeti 200 TL'nin altında değil" dedi.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66407735ec0786693944fec4.jpg)
Arıcılar olarak şuan da üretim için sahada aralıksız olarak faaliyetlerine devam ettiğine değinen Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, bu sene sezondan da umutlu olduklarını kaydetti.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66407735ec0786693944fec6.jpg)
Ciddi anlamda kanaya yaralarının ve üretim şevklerini kıran bal adı altında glikoz ile üretilen ürünler olduğu konusunda uyarıda bulunan Başkan Kurt, gelecekte bu durumun mesleklerinin önüne geçebileceğini ve arıcılığın yok olmasıyla karşı karşıya kalınabileceğini ifade etti.
![ARICILIĞI TEHDİT EDİYOR, TÜKETİCİNİN SAĞLIĞIYLA OYNUYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66407736ec0786693944feca.jpg)
"ARICILIĞI TEHDİT EDİYOR, TÜKETİCİNİN SAĞLIĞIYLA OYNUYOR"
"Ne yazık ki raflarda bal adı altında satılan arıcılık ve balla hiç alakası olmayan ürünler var" diyen Kurt," Bunlar tamamen hiç bir arı görmeden fabrika ortamında glikoz olarak tabir ettiğimiz ürünlerin içine aromatik madde konularak yapay olarak elde ediliyor. Hiç bir şekilde arıyla alakası yoktur. Bununla ilgili bakanlığımız önlemler almaya çalışıyor ama yeterli değil. Biraz daha acil ve caydırıcı cezaların olduğu bir döneme geçilmesi gerekiyor. Bunlar hem arıcılığı tehdit ediyor hem de tüketicinin sağlığıyla oynuyor" ifadelerini kullandı.
![300 TL ALTINDA SATILAN ÜRÜNÜN BALLA ALAKASI YOK](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66407735ec0786693944fec8.jpg)
"300 TL ALTINDA SATILAN ÜRÜNÜN BALLA ALAKASI YOK"
Sadece balın kavanoza dolum maliyetinin 25-30 TL aralığında olduğuna vurgu yapan Kurt ," Ne yazık ki biz raflarda 850 gram ile 1 kilogram arasında bal adı altında ürünler 49-50 TL'ye satıldığını görüyoruz. Bunların bal ile hiç bir alakası yoktur. Biz 2023 yılında balın toptan maliyetini çıkardık. O tarihte 125-130 TL bandında bir üretim maliyeti çıkarmıştık. Bu sene 1 kilogram balın üreticiye maliyeti 200 TL'den aşağı değildir. Piyasada 300 TL altında satılıyorsa bunun gerçek balla hiç bir alakası yoktur. Tüketicilerimize tavsiyemiz gerçek bal alacaklarsa mutlaka üretici birlikleri ve üreticiler üzerinden ulaşmalarını tavsiye ederim. Aldıkları ürünün nereden geldiğini kesinlikle araştırmaları lazım. Bir çok bal adı altına marka oluşturulmuş, ambalaj yapmış ve bunu marketler üzerinden satış yapan isimler mevcut. Bunların bir çoğu bal değildir, bu da sektörümüzün kanayan yarasıdır" diye konuştu.
![SAHTE BALI ANLAMANIN PÜF NOKTASI](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66407736ec0786693944fecc.jpg)
SAHTE BALI ANLAMANIN PÜF NOKTASI
1. SU TESTİ
Suda çözünme testi, evde balın saflığını kontrol etmenin basit bir yöntemidir. Bu testi gerçekleştirmek için bir çorba kaşığı balı bir bardak suya karıştırın. Bal safsa, katkılı baldan farklı davranacaktır. Saf bal, suda kolayca çözünmeden bir araya toplanıp bardağın dibine yerleşme eğilimindedir. Öte yandan balın kolayca çözünmesi ve suya eşit şekilde karışması tağşişin göstergesi olabilir. Bunun nedeni, katkılı balın çoğunlukla suyla daha kolay karışabilen ilave nem veya şuruplar içermesidir.
![2. KAĞIT HAVLU TESTİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66407738ec0786693944fece.jpg)
2. KAĞIT HAVLU TESTİ
Kağıt havlu testi, evinizdeki balın saflığını değerlendirmek için basit bir yöntemdir. Bu testi denemek için bir kağıt havlunun üzerine küçük bir damla bal damlatın. Bal saf olduğunda kendine has özellikler gösterecektir. Saf bal, kağıt havlu üzerinde gözle görülür bir ıslak iz bırakmaz ve hızla emilmez. Bunun yerine, doğal viskozitesini ve kalınlığını göstererek nispeten bozulmadan kalacaktı. Buna karşılık, eğer bal kağıt havlu tarafından hızlı bir şekilde emiliyorsa, bu muhtemelen ilave su veya başka maddeler içeren tağşişin göstergesi olabilir.
![3. ISI TESTİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66407786ec0786693944feda.jpg)
3. ISI TESTİ
Isıtma testi balın saflığını ölçmenin pratik bir yolunu sunar. Az miktarda balı hafifçe ısıtarak başlayın. Saf bal karamelleşecek, altın rengi bir renk alacak ve hoş bir aroma yayacak. Bunun aksine, saf olmayan veya katkılı bal, ısıtıldığında yanma veya yanık kokusu yayma eğilimindedir.
![4. RENGİ İNCELEYİN](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66407786ec0786693944fede.jpg)
4. RENGİ İNCELEYİN
Balın rengi, saflığının yararlı bir göstergesidir. Saf bal tipik olarak nektarın kaynağına bağlı olarak biraz değişebilen zengin bir altın veya amber tonu sergiler. Balınız aşırı berrak görünüyorsa veya çok açık bir renge sahipse, bu su ile seyreltildiğinin veya tatlandırıcı eklendiğinin bir işareti olabilir.
![5. KRİSTALLEŞMEYİ ARAYIN](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66407785ec0786693944fed7.jpg)
5. KRİSTALLEŞMEYİ ARAYIN
Balın kristalleşmesi zamanla meydana gelen ve sıvıdan daha kalın bir forma dönüşmesine neden olan doğal bir olaydır. Bu süreç tamamen doğaldır ve safsızlık anlamına gelmez; aslında balın gerçekliğini doğruluyor. Ancak balınız hiçbir zaman kristalleşmiyor ve süresiz olarak sıvı halde kalıyorsa, üretim sırasında aşırı ısınmaya veya işleme tabi tutulmuş olabilir. Bu tür işlemler kristalleşmeye neden olan doğal enzimleri ve parçacıkları yok edebilir, bu da potansiyel tağşişin göstergesidir.
![6. SİRKE TESTİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/664077a0ec0786693944fee2.jpg)
6. SİRKE TESTİ
Balın sirke ile test edilmesi saflığını belirlemenin basit bir yöntemidir. Saf bal doğal olarak asidiktir ve sirkeye benzer şekilde düşük pH'a sahiptir, dolayısıyla bal ile kolayca reaksiyona girmez. Ancak ilave su veya şeker içerebilen katkılı veya saf olmayan bal sirke ile reaksiyona girebilir. Bal ve sirke karıştırıldığında köpürme veya köpürme gözlemlerseniz, bu, yabancı maddelerin varlığını gösterir çünkü bu maddeler kimyasal reaksiyona neden olabilir.