Soframızdan eksik olmuyor ama tekrar tekrar ısıtınca zehre dönüşüyor: Tezgahın üstünde 2 saat bekletenin ömründen 10 yıl gidiyor!
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65c357d3277e5059539fb7a7.jpg)
Son dönemlerde sosyal medyada popüler olan bir video, bazı besinlerin ikinci kez ısıtıldıklarında zehir saçtığını ortaya koyuyor. Öyle bir besin var ki soframızdan eksik olmuyor ancak o şekilde yediğimizde hepimizin ömründen çalıyor. İşte tekrar tekrar ısıtıp yediğinizde ömrünüzden 10 yıl çalan o besin!
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65c356cf277e5059539fb795.jpg)
Her sofrada ana yemeklerin eşlikçisi olarak seçilen 2 tip karbonhidrat bulunuyor: Pilav ve makarna. Son dönemlerde viral olan bir video gösteriyor ki hayatımızın ayrılmaz parçalarından olan bu besinler 2. kez ısıtıldıklarında zehirliyor. www.posta.com.tr
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65c356d2277e5059539fb79b.jpg)
Bir tıp öğrencisi tarafından sosyal medya platformundan yayınlanan videoda, mikrodalgada ısıtılan bir pilav incelemesi gerçekleştiriyor. Pilavda türeyen sporlar nedeniyle zehirlenme riskinin büyük oranda arttığı görülen video ile ilgili doktorlar ise bugüne kadar ki en tehlikeli zehirlenme vakalarının pilav ve makarna gibi ikinci kez ısıtılan besinler nedeniyle ortaya çıktığını dile getiriyor. Peki, pilav neden ikinci kez ısıtınca zehirler?
![BACILLUS CEREUS ADI VERİLİYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65c356cf277e5059539fb78f.jpg)
"BACILLUS CEREUS ADI VERİLİYOR"
Uzmanların yaptıkları açıklamalara göre yeniden ısıtılan pilav ve makarna gibi besinlerde, bacillus cereus adı verilen bir bakteri hızla çoğalıyor. Ilık ve nemli ortamlarda türeyen bu bakteri, dünyanın her yerinde araştırılan ve sıklıkla merak edilen bir bakteri türü olarak öne çıkıyor.
![ASIL ŞAŞIRTICI OLAN NOKTA İSE...](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65c356d2277e5059539fb7a1.jpg)
ASIL ŞAŞIRTICI OLAN NOKTA İSE...
Normal bakterilerin ısıya uğradıklarında öldüklerini ve büyük oranda yok olduklarını dile getiren uzmanlar bacillus cereus söz konusu olduğunda bu durumun gerçekleşmediğini belirtiyor. 4 ila 48 C° arasında çoğalan bu bakteri, yemeklerinizi kolonize ediyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65c356cf277e5059539fb791.jpg)
Yüksek ısıya karşı aşırı dirençli olan bu sporların özellikle ısıtma işlemi sonrasında çok daha rahat türediğini belirten doktorların ise kesin ve tek bir uyarısı var: Asla yeniden ısıtılmış pilav yemeyin!
![PİLAV ZEHİRLENMESİ NASIL ÖNLENİR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65c356cf277e5059539fb793.jpg)
PİLAV ZEHİRLENMESİ NASIL ÖNLENİR?
Pilavı ikinci kez ısıtmanın zararlı olduğunu öğrenen herkesin ilk sorusu: Peki, kalan pilavlar israf mı olacak? oluyor. Pilav taze pişirildikten sonra maksimum 2 saat içerisinde tüketilmesi gerekenler arasında yer alıyor. 2 saatten fazla tezgah üstünde kalan pilavda hızlıca b. cereus üremeye başlıyor. Bu durumu engellemek adına fazla pilavı 2 saat dolmadan buzdolabı poşetlerine doldurup dondurucuya atmak, yemek istediğinizde ise buzlu olarak çıkartıp hızlı bir ısıtmayla yeniden tüketmek gerekiyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65c356d1277e5059539fb799.jpg)
Pilavın pişirildikten kısa süre sonra buzdolabına atılması, hızlı soğutma uygulanması bakteri oluşumunu engelleyen en faydalı yöntem oluyor.
![BACILLUS CEREUS ZEHİRLENMESİNDE NE YAPILMALI](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65c356d2277e5059539fb79d.jpg)
BACILLUS CEREUS ZEHİRLENMESİNDE NE YAPILMALI?
Ne kadar önlem alınmış olursa olsun bu tip bir zehirlenme yaşayanların ilk eğilimi umursamazlık oluyor. "Uyuyunca geçer, daha sonra iyileşirim" gibi bir düşünce benimsenmesi bu zehirlenmenin sonunun ölüme kadar varmasına neden olabiliyor. Bu nedenle bacillus cereus zehirlenmesi sırasında en yakın sağlık kuruluşunu ziyaret etmek büyük önem taşıyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65c356d2277e5059539fb79f.jpg)
Bu tip bir zehirlenme yaşadığınızda ilk olarak dikkat etmeniz gereken nokta zehirlenmenin türünü tespit etmek oluyor. İki tipte görülen bacillus zehirlenmesinde ilk tip emetik, ikincisi ise ishale neden olan tip olarak biliniyor. Emetik tip, gıdalardaki sporların tüketilmesine bağlı gelişirken ishal tipi çoğunlukla ince bağırsakta biriken bacillus cereus nedeniyle oluşuyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65c356d0277e5059539fb797.jpg)
Uzmanlar her ne kadar bacillus cereus nadiren ölüme sebep olabilir, dese de geçen yıllarda sırf bu nedenle yaşanan bir ölüm hâlâ yankısını sürdürüyor. Bu nedenle olası bir zehirlenme belirtisinde soluğu acilen en yakın sağlık kuruluşunda almanız öneriliyor.