Sosyal güvencesi olmayanlar ücretsiz sağlık hizmetinden nasıl yararlanabilir?

Bedava sağlık hizmeti için detaylara dikkat edin. Eğer gerekli koşulları sağlıyorsanız, sosyal güvenceniz olmasa bile devletin sağlık hizmetinden yararlanma fırsatınız var. Genel Sağlık Sigortası (GSS) için ayda çok küçük bir miktar prim ödemesi ile tüm devlet hastanelerinde sağlık güvenceniz oluyor. Eğer geliriniz belli bir miktarın altındaysa, devlet ödeme gücü bulunmayan vatandaşların primini de karşılıyor. İşte detaylar...

GSS olarak bilinen Genel Sağlık Sigortası, 2012 yılından bu yana uygulanan bir sistem. Genel Sağlık Sigortası sisteminin amacı tüm bireyleri sosyal güvenlik şemsiyesi altına almak. Burada kastedilen şu: Herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışmıyorsanız, sigortanız yoksa; anne, baba veya eş üzerinden de sağlık hizmeti alamıyorsanız GSS sistemine alınıyorsunuz. GSS kapsamına dahil olmak için her ay belli bir prim ödemesi yapılıyor. Ancak bu prim bir SSK'lı veya Bağkur'lu kadar yüksek değil. Hesap asgari ücrete göre yapılıyor. Üstelik bu primi düzenli ödeyenleri bakmakla yükümlü olduğu kişiler de devlet destekli sağlık hizmetinden yararlanabiliyor.

GÜNCEL GSS PRİM ÜCRETİ NE KADAR?
Temmuz itibarıyla "Genel Sağlık Sigortası primi ne kadar" sorusu ise hanenin gelirine göre cevaplanıyor. GSS primi brüt asgari ücretin yüzde 3'ü olarak hesaplanıyor. Güncel asgari ücrete göre 1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla bu miktar 194,13 TL.
ÖDEME GÜCÜ OLMAYAN VATANDAŞLAR İÇİN NE SUNULUYOR?
Genel Sağlık Sigortası primini düzenli ödeyenlerin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, devlet destekli sağlık hizmetinden yararlanabiliyor. Ancak herkesin bütçesi uygun değil. Bu durumda da devlet bazı imkanlar sunuyor. Ödeme gücü olmayan vatandaşların primini karşılıyor. Priminizin karşılanabilmesi için bazı şartların yerine getirilmiş olması; ödeme gücünüzün olmadığınının tespit edilmesi gerekiyor. Bunun için gelir testi yapılıyor.
Gelir testine giren kişinin evindeki kişi başına gelir 1,833TL'nin altındaysa Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini devlet ödüyor.
Buna göre 4 kişilik bir ailenin aylık geliri 7,333TL'nin altındaysa, o hanede çalışmayan ve sosyal güvencesi olmayan kişi bedava sağlık hizmeti için başvuru yapabiliyor. Genel Sağlık Sigortası kapsamı altında 94 milyon kişi bulunuyor. Bunların 2 milyonu primlerini kendi ödüyor. 7.4 milyon kişinin primini ise devlet karşılıyor.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI (GSS) PRİM DESTEĞİ İÇİN NASIL BAŞVURULUR?
GSS primini ödeme gücü olmayan vatandaşlar, ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na müracaat ederek gelir testi yaptırabilir ve GSS başvurusunda bulunabilir.
GSS BORCU OLANLAR NE YAPACAK?
Daha önce Genel Sağlık Sigortası hizmeti alan ancak GSS prim borcu bulunanlar için önceki dönemde bazı yapıandırma imkanları getirilmişti. Buna rağmen borcunu ödemyemeyenlere 2022 yılının sonuna kadar sürecek bir başka imkan daha tanındı. Buna göre prim borcu nedeniyle Genel Sağlık Sigortası'ndna yararlanamayan vatandaşlara ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarına, Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık tesisleri ve üniversite hastanelerinde 31 ARalık 2022'ye kadar sağlık hizmeti verilecek. DAha önce uzatılan bru sürenin, eğer yeni yılda bir yapılandırma yasası çıkmazsa tekrar uzatılması gündeme gelebilir.
GEÇMİŞ DÖNEMDEN HASTANE BORÇLARI NE OLACAK?
Geçtiğimiz günlerde yapılan düzenleme ile sağlık sigortası olmadığı için Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık tesislerinde sağlık hizmeti alamayanlara yönelik de bir düzenleme yapıldı. buna göre sağlık hizmet bedellerinden 31 Aralık 2022 tarihine kadar tahsil edilememiş alacak tutarlarının yüzde 50'si bir yıl içerisinde ödenirse, geri kalan yüzde 50'lik kısım tamamen silinecek. Borç tutarı 10 bin liranın altındaysa, 10 bin lirası silindikten sonra bakiye kısım tahsil edilecek. Bu düzenleme, hastane borcu olup da zorda olan GSS'liler için önemli bir avantaj sağlıyor.