Stresli köpeği sakinleştirmenin 8 yolu (Köpeklerde stres)

En yakın tüylü dostlarımız köpekler de bazı nedenlerden ötürü strese girebilir. Stres, köpeklerin sağlığını direkt olarak etkileyen bir faktördür. Bu nedenle sevimli dostlarımızın stresten uzak tutulması gerekir. Köpeğiniz tüm çabanıza rağmen strese girdiyse, onu bu durumdan kurtarmak da sizin elinizde. İşte köpeklerde strese neden olan faktörler ve stresli bir köpeği sakinleştirmenin 8 yolu.

Köpeklerde stres birçok farklı etkenden kaynaklanabilir. Bazı köpekler bu etkilere karşı stres belirtisi göstermezken, bazıları da bu koşullara büyük tepkiler verebilir. her halükarda eğer köpeğinizin stresli olduğundan şüpheleniyorsanız bunu ciddiye almanız gerekir. Her iki koşulda da, eğer köpeğinizin stresli olduğundan şüpheleniyorsanız bunu ciddiye almanız gerekir. Öncelikle köpekleri nelerin strese soktuğuna bir göz atalım.

Köpeklerde strese yol açan 5 faktör
-Köpekleri strese sokan en büyük etken yalnız kalmalarıdır. Sosyal canlılar olan köpekler uzun süre yalnız bırakıldıklarında bu ciddi şekilde strese girmelerine neden olur. Uzun süre yalnız bırakılan köpekler korkar ve tüm bunların neticesinde kendilerini stresli hissederler.
-Taşınma köpeklerde strese neden olan bir diğer faktördür. Aslında buna taşınmadan çok yer değiştirme demek daha doğru olur. Örneğin taşınmayıp da farklı bir yere tatile gitmek de köpeğin stresli hissetmesine yol açabilir.
-Aileden birinin evden uzaklaşması ya da hayatını kaybetmesi köpekler için çok üzücüdür. Bu durum karşısında kendilerini oldukça stresli hissederler.
-Bazı köpekler arabaya binince de stresli hissedebilir.
-Yüksek ses, evdeki kavgalar gibi etkenler de köpeklerde stres nedenleri arasında sayılabilir.

Köpeklerde stres belirtileri
Köpeklerde stres belirtileri bazı hastalıklardan kaynaklanan semptomlarla benzerlik gösterebilir. Bu nedenle tüylü dostunuzu ilk önce veterinere götürmeniz önerilir. Hiçbir sağlık sorunu olmadığı kanısına vardıktan sonra belirtilerin sebebinin stres olduğu düşünülebilir.
Köpeklerdeki temel stres belirtileri şunlardır
- Sızlanma ve havlama: Köpekler her zaman havlayabilir. Ancak stresli oldukları zaman bu havlama ve sızlanmalar daha da artabilir.
- Aşırı yalanma: Köpeğiniz kendini her zamankinden fazla yalıyorsa bunu önemsemeniz gerekir.
- Esneme: Köpeğiniz uykulu olmadığı halde sık esniyorsa stresli olabilir.
- Aşırı tüy dökme: Köpeklerde normalden fazla tüy dökülmesinin altında çok farklı nedenler yatabilir ve stres de bunlardan biridir.
- Agresif davranışlar: Köpeğinizde daha önce sergilemediği ısırma, hırlama gibi agresif davranışlar baş gösterdiyse, buna stres neden oluyor olabilir.
- Salya akıntısı: Normalde salyası akmayan köpeğinizin bir anda salyası akmaya başladıysa bu durum stresten kaynaklanıyor olabilir.
- Saklanma ve kaçma: Bazı köpekler stresli hissettiklerinde kaçmayı ve saklanmayı tercih ederler. Bu gibi durumlarda onların üzerine gitmeniz streslerinin artmasına neden olacaktır.

Stresli köpeği sakinleştirmenin yolları
Köpeğiniz stres belirtileri gösteriyorsa, ilk önce bir veterinere götürmeniz ve bu durumun gerçekte neden kaynaklandığını bulmanız gerekir. Köpeğinizin strese girmesine neden olan faktörleri ortadan kaldırmanız gerekir. Stresli bir köpeği sakinleştirmek için bazı ipuçları:
- Müzik:Müzik, köpeklerin kalp hızlarını ve ayakta durma, havlama gibi strese bağlı davranışlarını azaltır. Araştırmalara göre köpeklerin favori müzik türleri reggae ve soft rock. Klasik müziğin de köpekleri sakinleştirdiğine dair araştırmalar mevcut.
- Feromon: Emziren anne köpeklerin yavrularını sakinleştirmek için salgıladığı hormon feromonun sentetik versiyonları içeren çeşitli ürünler satın alabilirsiniz.
- Kahkaha atmak: Başka bir köpeğin kahkahasını duymak evcil hayvanınızın hırçınlığını alabilir. Siz de evcil hayvanınızı sakinleştirmek için köpek kahkahasını taklit etmeyi öğrenebilirsiniz.
- Spor: Köpeğinizin aktif olması sadece sağlığı için çok önemli olmakla kalmıyor ayrıca sıkıntıdan çıkan kötü davranışları engellemeye yardımcı oluyor. Köpeklerinize günde 30 ila 180 dakika arası egzersiz yaptırmaya çalışın.
- Zihinsel egzersiz: Bu köpeğinizin sıkıntıdan hırçınlaşmasını engellemenin harika bir yoludur. Evcil hayvanınızı yeni mekanlara götürün, yeni insanlarla ve köpeklerle tanıştırın.

- Masaj: Masajın acı ve stresi azaltma, kan dolaşımını geliştirmek, esnekliği arttırmak ve toksinleri vücuttan atmak gibi birçok yararı vardır. Ayarıca köpeğinize masaj yapmak birlikte vakit geçirip sevildiğini hissettirmek için de harika bir yoldur.
- Lavanta yağı: Lavanta esansiyel yağı bir köpeğin kalp atış hızını azaltabilir ve sinir sistemi üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır. Seyahat kaygısı olan köpekleri bir araba yolcuğunu öncesi sakinleştirmeye yardımcı olur.
- Bakım yapın: Akşamları köpeğinizin kürkünü fırçalamak gün içindeki yorgunluğunu atmasına yardımcı olur.
posta.com.tr