Teninize uygun parfüm nasıl seçilir? Parfüm alırken dikkat edilmesi gerekenler

Parfümünüz teninizle birleşir ve kişiliğinizle özdeşleşir. Her parfüm her ten kokusu için uygun olmadığı gibi mevsime göre de değişiklik göstermesi gerekebilir. Koku, hafızamızı yenileme etkisine sahip sihirli bir özelliğe sahip. Bu nedenle doğru parfüm seçimi çok önemlidir. Her daim sizi hatırlatacak teninizle bütünleşip özel hale gelecek bir parfüm seçimi için kolları sıvayın. Bu biraz emek gerektirebilir ancak uzun süreli sonuçları sizi mutlu edecek. Peki, doğru parfüm nasıl seçilir? Edp parfüm nedir? Parfümün kalıcılığı nasıl sağlanır? Posta.com.tr okurları için harika bir parfüm seçimi rehberi...

Posta.com.tr | Akılda kalıcılığın sırrı teninizle bütünleşmiş bir parfümden geçiyor olabilir.
Güzel bir koku duyduğunuzda, koku molekülleri burnunuzdaki hassas koku alıcı hücrelere bağlanarak beyninizin "koku ampülü" bölümüne bu sinyalleri işlerler
Kokular o kadar güçlüdür ki, unutulmaz hatıralar yaratabilirler. Bu nedenle kokular hafızamıza kazınırlar.
Koku ve hafıza birbiriyle çok yakından etkileşim halindedir. Bilim adamları, bunu koku alma sinyallerinin limbik sisteme çok hızlı bir şekilde ulaşmasından kaynaklı olabileceğini düşünüyor.
Yeni araştırmalara göre insanlar 1 trilyondan fazla kokuyu hafızasında tutuyor ve onu hafızasıyla birleştiriyor. Bu bilgilerle özellikle akılda kalıcı ve etkileyici olabilmesi için uzun çalışmalarla formüle edilen parfümlerin hafızamızda bu kadar fazla yer etmesine şaşmamalı.
Bu nedenle akılda kalıcılığın sırrı doğru parfüm seçimidir.
Önce bazı kısa ipuçları:
- Sıcaklıklar parfümlerin teninizdeki duruşunu etkiler. Bu konuya özeniyorsanız, sıcak ve soğuk zamanlar için 2 ayrı parfüm belirleyebilirsiniz.
- En yüksek kalıcılık için, parfümünüz duştan sonra hafif nemli cildinize sıkmalı ve kokunun dağılmaması için bir kaç dakika beklemelisiniz. Nemli cilt, kokuyu hapseder.
- Parfüm cildinizde 24 saatten fazla kalabilir. Bununla birlikte, popüler parfümler, 3 ila 12 saat arasında kalıcılık gösterme eğilimindedir
- Nabız noktalarınıza odaklanın. Bileklerinizin içi, dirseklerinizin içi, göbek deliğinizin altı, kulak memelerinizin arkası ve dizlerinizin arkası gibi yerlerdi Bunlar, damarlarınızın cildinize en yakın olduğu bölgelerdir.
- Parfümlerin kokusu yağlı ve kuru ciltlerde kalıcılık süreleri değişebilmektedir.
- Aktif bir kişinin parfümünün hareketsiz yaşam tarzına sahip bir kişiye göre daha uzun süre kalıcı olduğunu gördüğü fark edilmiştir.
Peki, ya doğru parfüm seçimi? Teninize uygun parfümü bulabilmek için önce size uygun notaların belirlenmesi gerekiyor. İşte bir kaç adımda ideal parfüm seçimi...

NOTALARINIZI SEÇİN
Parfümler notalarla oluşturulur. Parfüm seçiminde en önemli nokta, cilt yapınıza uygun notaları belirleyebilmektir.
Parfümlerdeki notalar, koklama esnasında algılanabilen kokuların tanımlayıcılarıdır. Her parfüm veya kolonya farklı "notalardan" oluşur. Bu notalar genel kokuyu belirler.
Notalar, parfüm uygulandıktan sonra zamana göre farklı sıralamayla algılanabilen kokulara göre gruplara ayrılır. Üst notalar, orta notalar ve temel/dip notalar. Notalar ve hepsi belirli bir koku yaratmak için sinerji içinde çalışır.
Nabız noktalarınıza parfüm sıktıktan sonra üst notalar ortaya çıkar ve birkaç dakika sonra orta ve alt notalar gelir.
ÜST NOTALAR (Cazibe uyandıran) Açılış notaları, genellikle tüm notaların en hafifidir. Çoğu zaman üst notalara aşık olursunuz, çünkü bu parfümle ilgili ilk izleniminizdir.
Üst notaların saatler içinde buharlaşması amaçlanır, bu nedenle genellikle daha hafif yağlardan yapılırlar. Yaygın koku üst notaları, narenciye (limon, portakal kabuğu, bergamot vb.), hafif meyveler (greyfurt, çilek..) ve bitkilerdir (adaçayı, anason ve lavanta...).
ORTA NOTALAR: Üst notalar gittikten sonra fark edilir hale gelirler ve bu genellikle 10-30 dakika arasında olur. Kokunun %40-80'ini oluşturabilirler. 2 - 4 saat sürecek şekilde güçlü, baharatlı yağlardan oluşurlar.
DİP NOTALAR: Orta notalarla birleşerek kokunun tüm gövdesini oluşturur. Aktifken çok daha etkin şekilde ortaya çıkarlar.
Peki, kendi parfüm notamı nasıl belirlerim?
CİLT TİPİNİZE GÖRE NOTA SEÇİMİ

Cilt tipinize göre parfüm seçimi yaptığınızda kokunuz bir imza haline gelir, insanların sizi algılama biçimleriyle bütünleşir.
Vücut kimyanız, ısınız, cildinizdeki yağlar ve hatta bakteriler bile parfümün kişinizden nasıl yayıldığını etkileyen önemli bir rol oynar.
Farklı koku grupları vardır. Sıcak, odunsu, oryantal, ferah gibi temel kokular, egzotik, çiçek, meyve, baharat, ahşap, misk gibi koku gruplarının her bir etki farklı koku kombinasyonlarıyla ortaya çıkar.
- Bazı kokular çiçek olarak kabul edilir ve gül, gardenya veya sardunya gibi farklı koku notaları içerir.
- Ferah, taze hafif kokular, narenciye veya elma alt tonlarıyla biraz daha meyveli olabilir.
- Egzotik oryantal kokular, yıldız anason ve hatta tarçın gibi baharatlı notalar içerir.
Vücut kimyanız, ısınız, cildinizdeki yağlar ve hatta bakteriler bile parfümün kişinizden nasıl yayıldığını etkileyen önemli bir rol oynar.
İzlenecek en temel kural: Cildinizin kuru mu yoksa yağlı mı olduğunu bilmek.
İşte, kuru ve yağlı cilt tiplerine en çok yakışan koku notaları ve kalıcılık seviyeleri...

CİLT TİPİNE GÖRE PARFÜM SEÇİMİ
Bir parfümün üzerinizde nasıl koktuğunu etkileyen her şeyden önce cilt tipinizdir. Ve izlenecek basit bir kural var: Cildiniz kuru mu yoksa yağlı mı? Cildiniz ne kadar yağlı olursa, kokunun etkili olması için, o kadar az parfüme ihtiyacınız olur ve koku o kadar uzun süre dayanır."
Kendinizi için doğru parfümü bulmak istiyorsanız öncelikle buna bir kaç gün ayırın.
- YAĞLI CİLT TİPİNE SAHİP KİŞİLER
Yağlı cilt tiplerinde kokular daha kalıcı ve baskındır. Parfümler üzerinizde daha uzun süre dayanır. Parfümlerin alt notaları daha hızlı çok hissedilir. Yağlı ciltlerde, yağlar kokudaki bileşikler ile cildinizin bileşimi arasında daha güçlü bir reaksiyonu tetikler.
Ferah ve oryantal, hafif çiçek veya narenciye kokuları, daha yağlı cilde sahip kişiler için idealdir
- KURU CİLT TİPİNE SAHİP KİŞİLER
Daha güçlü parfümler, daha kuru veya susuz kalmış cilde sahip olanlar için mükemmeldir.
Sıcak ve odunsu kokular tenine daha çok uyum sağlar. Misk, ahşap kokular veya daha yoğun çiçeksi ve aromatik notalara sahip olanlar, bu özel notaların gücü kokunun cildinizin kendine has kokusuyla hızla birleştiği ve daha uzun süre kalmasına izin verdiği için mükemmeldir.
HANGİ TÜR KOKU SATIN ALMALISINIZ?
Cilt tipinizin yanı sıra kokunun yoğunluk seviyesi de hem yarattığı etki de hem de kalıcılıkta çok büyük fark yaratır.
Parfümler konsantrasyon seviyelerine göre, "parfüm", "eau de parfum", "eau de toilette" ve "eau de cologne" gibi farklı kategorilere ayrılırlar. Parfüm seçimi yaparken bu noktaya dikkat etmek gerekir.
İşte paranızın çöpe gitmemesi için önemli bir detay daha!

BU AYRINTIYA DİKKAT!
Kokular 4 farklı konsantrasyon seviyesinde gelir.
Konsantrasyon arttıkça fiyat da genellikle yükselir. Tipik olarak, yüksek konsantrasyonlu parfümler güçlü kokuya sahiptir ve kalıcılığı yüksektir, teninizde daha uzun süre dayanır.
Sevdiğiniz bir koku, basit tabirle "parfüm"; hem EDT hem de EDP olarak sunuluyor olabilir. Bu iki koku farklı tenlerde farklı şekilde koku yayabilir. Bu nedenle teninize göre koku seçiminin önemi vardır.
Deodorantlar ve vücut spreylerinin dışında basit söyleyişle parfüm olarak satılan koku türlerini en yoğundan hafife sıralayacak olursak piyasada kokular şu türlere ayrılıyor:
- Parfum
- Eau de parfum (EDP)
- Eau de toilette (EDT)
- Eau de cologne (EDC)
PARFUM: %20–30 esansiyel yağ içerir. Alkol oranı yüzde 70 - 80 olabilir. En yüksek konsantrasyona basitçe parfüm denir. Bu seviye genellikle bileklere veya nabız noktalarına yapılan tek bir uygulama ile tüm gün etkisini sürdürür.
EAU DE PARFUM (EDP) Bir sonraki alt seviye, tipik olarak uygulamadan sonra yaklaşık 6 saat sürebilen "eau de parfum'dur. %15'ten %20'ye kadar daha az alkol ve daha fazla esansiyel yağ içerir.
EAU DE TOİLETTE (EDT): Üçüncü seviyeye "eau de toilette" denir. %15'e kadar koku özlerine sahiptir. Kalıcı olması için genellikle gün boyunca birden fazla uygulama gerektirir. EDT''lerdeki koku konsantresi oranı %10-15 aralığındadır.
EAU DE COLOGNE (Cologne): Dördüncü ve en düşük koku konsantrasyonu, sadece yaklaşık iki saat süren "eau de cologne" olarak geçer. Esans oranı %2 ile %4 arasında değişmektedir. Kokuya hassasiyeti olan kişiler genelde hafif oldukları için bu grubu tercih edebilir. En fazla 3 saate kadar dayanır.
Adım adım parfüm seçimi için en iyi yönteme göz atın...

KOKU SEÇİMİ İÇİN EN İDEAL YÖNTEM!
Herhangi bir koku satın almaya karar vermeden önce, kullanmak isteyeceğiniz ve keyif alacağınız bir koku olduğundan emin olmak için kesinlikle birkaç basit test yapmalısınız.
Bununla birlikte, anahtar, cildinizde denemektir.
Cildimizin, bir kokunun kokusunu biraz veya hatta aşırı derecede değiştirebilen kendine özgü hormon ve feromon kodu vardır.
Bazen kendi kimyasal yapınıza bağlı olarak kokuyu artırabilir veya azaltabilir. Koku karışımına uymayan belirli bir kimyanız varsa da o parfüm cildinizde değişecektir.
İlk gün parfümlerin hepsine göz atın ve beğendiğiniz 4-5 tanesini belirleyin.
Bu burnunuz için yorucu olacaktır ve etraftaki tüm o parfüm kokuları ve elbette teninize bu kadar çok parfüm sıktıktan sonra doğru olanı ayırt etmek zor olabilir.
O yüzden seçiminizi ertesi güne bırakmalısınız.
Bir sonraki seferde ise seçtiğiniz bir kaç parfümü vücudunuzda gerçekten test etme zamanı gelmiş demektir.
Bileklerinize az miktarda parfüm sıkın, ve mutlaka birkaç dakika bekleyin ve ardından teninizi koklayın.
2- 3 ayrı kokuya karar verdikten sonra bir kısa kahve molası verin.
Mağazadan çıkıp kahve içmek, kokuların kalıcılığını ve cildinizle etkileşimini en iyi şekilde gözlemlemenizi ve mağazanın parfüm kokulu ortamından uzaklaşarak doğru karar vermenizi kolaylaştırır.