Biberde gözlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilecek çok sayıda A vitamini ve karotenoidler özellikle de lutein ve zeaksantin bulunur. Retinanızı oksidatif hasardan koruyabilir ve hatta yaşa bağlı göz hastalıkları, katarakt ve körlük riskini azaltabilir. C vitamini cildinizin genç ve sağlıklı görünmesini sağlayan kolajen üretiminde de önemli bir rol oynar. Yeterince alamazsanız, kuru ve kırışık bir cilt geliştirme şansınız daha yüksektir. C vitamini eksikliği de kolayca morarmanıza neden olabilir ve yaralarınızın iyileşmesi daha uzun sürebilir. Lisopen biberin içerdiği karotenoidlerden biridir. Bu bileşen kardiyovasküler sağlığınızı iyileştirmenize ve felçleri önlemenize yardımcı olabilir. Kan basıncınızı kontrol etmenize ve kolesterol seviyenizi düzenlemenize yardımcı olarak kalbinizi sağlıklı tutar. Kapsaisin, biberde bulunan aktif bir bileşendir. Antioksidan, anti-mutajenik, anti-karsinojenik ve bağışıklık sistemini baskılayıcı özelliklere sahiptir ve düzenli olarak biber yerseniz yeni varisli damarların oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Bir biber manganezinin yüzde 6'sını içerir. Bu element çinko ve bakırla birlikte kemik sağlığı için gereklidir. Bunun dışında C ve K vitaminleri antiinflamatuar özelliklere sahiptir ve osteoporozun önlenmesine yardımcı olabilir. Biber iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Bağırsak sağlığının korunmasına ve hatta bazı gastrointestinal bozuklukların önlenmesine yardımcı olabilir. Biberlerin yaklaşık yüzde 90'ının su olması gerçeğinin yanı sıra diyet lifi de kilo kaybına yardımcı olabilir. 100 gram biber, önerilen günlük B6 vitamini miktarının yüzde 17'sini içerir. Bu vitamin bağışıklık sisteminizi destekler ve yeterli miktarda almamak vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmak için gerekli yeterli antikoru üretmesini engelleyebilir. Acı biberler veya çok baharatlı biberler tüketildiğinde bazı kişilerde mide rahatsızlığına neden olabilir. Bu tür biberler, mide ekşimesi, gastrit veya mide ülseri gibi sorunları şiddetlendirebilir. Aşırı biber tüketimi ishal, gaz veya kabızlık gibi bağırsak sorunlarına yol açabilir. Bu, biberin sindirim sistemi üzerindeki uyarıcı etkilerinden kaynaklanabilir. Bazı insanlar biberlere alerjik reaksiyonlar gösterebilirler. Bu reaksiyonlar, deri döküntüleri, kaşıntı, gözlerde sulanma veya mide bulantısı gibi semptomları içerebilir. Bazı bireylerde, acı veya baharatlı biberler tüketildiğinde mide asidi reflüsünü şiddetlendirebilir. Reflü hastalığı olan kişilerin biber tüketimine dikkat etmeleri gerekebilir. Tuzlu biberler tüketildiğinde yüksek tuz alımına neden olabilir. Yüksek tuz tüketimi hipertansiyon (yüksek tansiyon) riskini artırabilir ve kalp sağlığını etkileyebilir.