İçerisinde birçok vitamin ve mineral barındıran karnabahar, doğru tüketildiğinde mucizeler yaratıyor. Tüketimi uzmanlar tarafından önerilen bu sebzenin yaprakları da bir o kadar kullanışlı ve faydalı. Eğer protein ihtiyacınızı karşılamak veya bitki bazlı protein kaynakları eklemek istiyorsanız, diğer sebzelerle birlikte karnabahar yapraklarını tüketebilirsiniz. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemine ve mide problemlerine karşılı etkili bir çözüm yolu olabilir. Karnabahar yaprakları, genellikle düşük kalorili ve yüksek lif içeriğine sahip olmalarıyla bilinir. Sağladığı tokluk hissi, karnabahar yapraklarını kilo verme süreci için tüketilebilir bir besin haline getirir. Bu nedenle hem karnabaharı hem de yapraklarını diyet planınıza ekleyebilirsiniz. Karnabahar yapraklarının A vitamini içermesi göz rahatsızlıkları için oldukça önemli bir detay. Özellikle katarak hastalığına iyi gelene bu vitamin göz sağlığını iyileştirebilir. A vitaminini vücuda almak için karnabahar yaprağı tüketebilirsiniz. Bu yapraklar, antioksidanlar bakımından zengindir. C vitamini, beta-karoten ve diğer antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltabilir. Aynı zamanda yaşlanmayı geciktiren özellikleri mevcut. Karnabahar yaprakları, potasyum, kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi mineraller açısından zengindir. Bu mineraller, kemik sağlığını destekler, kas fonksiyonlarını düzenlemede büyük rol oynar. Karnabahar yapraklarından elde edilen su, yapraklarında bulunan thaiamin maddesinin ortaya çıkmasını sağlar. Bu madde ise alzheimer hastalığına karşı beyin fonksiyonlarını geliştirebilir. Özellikle ileri yaş rahatsızlıklarından biri olan alzheimer şiddetini azaltabilir. Karnabahar yapraklarından elde edilen su, regl dönemi ve idrar yolu problemlerini çözebilir. Düzenli tüketildiğinde mesane torbasına karşı iyileştirici özellikler sağlayabilir. Taş ve kum oluşumunun büyük oranda önüne geçer. Karnabahar suyu, sivilce problemlerini ortadan kaldırabilir. Daha pürüzsüz bir cilde sahip olmak için hücre yenileyici özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Özellikle karnabahar yaprakları ciltteki ölü hücreleri yeniden canlandırabilir. Bu sayede canlı görünen bir cilde sahip olabilirsiniz. Karnabahar haşlanarak, püre şeklinde, çorbaların içerisinde veya tencere yemeği formlarında tüketilebilir. Çiğ tüketimi gaz ve şişkinliğe sebebiyet verebilir. Pişirme sırasında bir miktar kimyon ilavesi ve haşlama suyunun dökülmesi gaz şikayetini önlemeye yardımcı olabilmektedir. MalzemelerOrta boyda karnabaharın yarısı100 gram kıyma4 yemek kaşığı zeytinyağı2 tane havuç1 tane soğan1 yemek kaşığı domates salçası1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı tuz İlk olarak karnabaharı dallarına ayırın ve yıkayın.Havuçları yıkayıp soyduktan sonra halka şeklinde parçalara ayırın.Soğanı küçük küçük parçalar halinde kesip kavurun.Ardından kıymayı da ekleyerek kavurma işlemini sürdürün.Tencerenin içerisine domates salçasını ekleyin.Halka şeklinde kestiğiniz havuçları tencerenin içerisine ekleyerek karıştırın.Son olarak karnabaharı ilave edin ve tenceredeki sebzelerle aynı hizaya gelecek biçimde sıcak su ilave edin.Tencerenin içerisine karabiber ve tuz ekleyin.Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 25 dakika boyunca pişirin.