Gastronomik olarak yeşil zeytin genellikle sarımsak ve kurutulmuş domates ile kürlenme ve daha sonra doldurulma eğilimindedir. Siyah zeytinler ise doğal halleriyle kullanılır. Peki, yeşil ve siyah zeytin arasında gerçekten büyük bir besin farkı var mı?
Zeytinin sağlığa yararları
Zeytin ve zeytinyağı Akdeniz diyetinin temelini oluşturur ve tüketimi sağlık açısından sayısız fayda sağlar. Özellikle antioksidanların ve iyi yağların varlığı, kalp ve damar sağlığını destekler ve serbest radikallerin neden olduğu hasarı azaltır.
Antioksidan ve antikanser özellikleri
Zeytin, E vitamini, beta karoten, hidroksitirosol, lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Tüm bu antioksidanlar vücudu serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korur ve hücresel yaşlanmaya ve kanserli hücrelerin oluşumuna karşı mücadele ederler. Ayrıca araştırmalar, zeytin tüketiminin vücutta doğal olarak bulunan bir antioksidan olan glutatyon seviyelerini artırdığını gösteriyor. Ayrıca çalışmalar, zeytinde bulunan hidroksitirozolün kolon kanseri hücrelerinin çoğalmasını önleyebileceğini gösteriyor.