Beden Sağlığı 'Gebelikte ilaç gerektiğinde kullanılmalı'

'Gebelikte ilaç gerektiğinde kullanılmalı'

Paylaş
'Gebelikte ilaç gerektiğinde kullanılmalı'

Uzmanlar uyarıyor: 'Gebelikte rahatlıkla kullanılabilecek bazı ilaçlar var. Bunlar, doktora danışılarak kullanmalı. Aksi takdirde erken doğum riski artar veya bu hastalık, bebeği ilaç kullanımından daha fazla olumsuz etkiler'

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, kadınların hamile kalmadan önce sistemik bir hastalığının olup olmadığının kontrol edilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Annenin sistemik bir hastalığının varlığının gebelik sürecini olumsuz etkileyeceğine dikkati çeken Buyru, hastalıkları gebelik öncesi tedavi etmenin çok önemli olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Buyru, gebelerde özellikle ilk üç ayda ilaç kullanımında dikkatli olunması gerektiğini, bazı durumlarda ise ilaç kullanımının şart olduğunu ifade etti.

Gerektiği halde bazı ilaçların korku nedeni ile kullanılmaması veya bazı hastalıkların tedavi edilmemesi erken doğum başta olmak üzere bazı problemlere yol açabileceğini anlatan Buyru, şöyle konuştu:

"Gebelik dönemine göre rahatlıkla kullanılabilecek bazı ilaçlar var. Bunlar, doktora danışılarak kullanmalı. Aksi takdirde tedavi edilmeyen enfeksiyonlar başta olmak üzere erken doğum riski artar veya tedavi edilmeyen hastalık, bebek sağlığını ilaç kullanımından daha fazla olumsuz etkiler. Bu durumlarda kar-zarar dengesi gözetilerek ve gebelik dönemine göre karar verilmelidir. Gebelikte gerektiğinde uygun, zararsız ilaç kullanılmalı."

Haberin Devamı

AA