Eğitim - Kariyer Geleceğin meslekleri

Geleceğin meslekleri

Paylaş
Geleceğin meslekleri

Tahmin edilmesi güç olmayan belli başlı meslekler geleceğin meslekleri olacak. Bunlar; bilgisayar endüstri ve dijital gibi alanları oluşturuyor. Gençler de yeni koşullara adapte olarak kendilerini yeteneklerine en uygun disiplinlerde yetiştirmek ve geleceğe hazırlanmak zorunda kalacak.

Doğru meslek tercihi için öncelikle geleceği iyi okumak gerekir. Gelecekte öne çıkan konuların başında bilim ve teknolojinin öne çıktığını artık hepimiz biliyoruz. Bilim ve teknoloji tüm alanlarda etkisini gösteriyor. Sadece yaşam biçimlerini değil, üretim şekillerini ve iş süreçlerini de tamamen değiştiriyor. Bugün bildiğimiz anlamda birçok iş alanı çok da uzak olmayan bir gelecekte var olmayacak, yerine yepyeni meslekler hayatımıza girecek. Gelişen teknolojiyle birlikte şu meslekler hayatımızda büyük rol oynayacak:

Haberin Devamı

Robot koordinatörlüğü

Bu meslek, üretim alanındaki robotları denetlemek ve arıza veya hata sinyallerine karşılık verme sorumluluklarıyla yeni bir endüstriyel IoT (Nesnelerin İnterneti) mesleği olarak karşımıza çıkıyor. Robot koordinatörleri aynı zamanda rutin ve acil bakım işlerini yürütecek ve gerektiğinde uzmanlara başvurabilecekler.

Şebeke geliştirme mühendisliği

Veri ağlarını oluşturmaktan ve ölçeklendirmekten sorumlu kişi. Bununla birlikte bu meslek dalındaki insanlar, ağ ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli çözümler tasarlayacak ve gerektiği zaman şirketin büyüdükçe ölçeklenebilirliğini sağlamak için önerdiği çözüm önerilerini test edebilmek amacıyla müşterilerle görüşmeler yapabilecekler.

Haberin Devamı

3D yazıcı mühendisliği

3D yazıcılar, 3 boyutlu bilgisayar datasını elimizde tutabileceğimiz gerçek nesnelere dönüştürebilen makineler. Bu yazıcılar ile geliştirilen ürünler çok geniş bir alanda birbirinden farklı amaçlarla kullanılıyor. Örneğin, medikal sektöründe protez, alçı tasarlanabilecek ve üretilecek. Bu meslek dalındaki insanlar ise, bu yazıcıların tasarımından ürünün ortaya çıkmasına kadarki tüm aşamalarda görev alacak.

Endüstriyel veri bilimciliği

Büyük ve çeşitliliğe sahip verileri uçtan uca analiz edip dağınık halde bulunan bu verileri belli bir sistematiğe oturtur. Birçok şirketin stratejik karar verebilmesi için büyük veriyi doğru analiz edebilen veri bilimcilere ihtiyacı var. Veri bilimciler çalıştıkları kurum ve kuruluşların yönetim ve karar alma süreçlerinde de önemli rol oynar.

Endüstriyel bilgisayar mühendisliği

IT çözüm mimarlarının önerdiği çözümler endüstriyel bilgisayar mühendisleri tarafından uygulamaya konuluyor. Maden çıkarma metalurji, malzeme bilimi, metal şekillendirme, ısı mühendisliği, çevre koruma, metalurjik işlemlerin bilgisayar destekli modellemesini yapan mühendislik dalı.

Giyilebilir teknoloji tasarımcılığı

Yapılan araştırmalara göre, gençlerin yüzde 70’inden fazlası gerçek anlamda giyilebilir teknoloji talep ediyor. Kalp atışı sayan, yakılan kaloriyi hesaplayan ve değerleri telefonda gösteren bileklikler bu teknolojiye örnek olarak gösterilebilir. Zararlı hareketleri önleyen ve hareketleri takip eden pilates topları veya navigasyon özelliği ve gelen bildirimleri gösteren akıllı mücevherler bu teknolojiye sadece birkaç örnek.

Haberin Devamı

Bulut hesaplama uzmanlığı

Bulut hesaplama, donanım ve yazılım gibi birtakım bilgisayar ihtiyaçlarının, internet aracılığı ile uzaktaki birçok bilgisayar tarafından karşılanması mantığına dayanıyor. Yüksek hızlı internetin daha da yaygınlaşması bulut sistemlerinde her türlü belge depolanabiliyor. Şirketlerin; sunucu, depolama, veritabanı, yazılım, analiz ve benzeri bilgi işlem hizmetlerini bulut üzerinden sunabilmek için bulut hesaplama uzmanlarına ihtiyacı var.

Veri güvenlik uzmanlığı

Bilgisayarlarda ve veri ağlarında bulunan bilgilerin korunmasını planlar ve yürütür. Veri güvenliği uzmanları, veriler tehlikeye girerse hasarı onarır ve verilerin güvenliğini sağlayacak güvenlik deliğini kapatmak için önlemler alırlar.

Haberin Devamı

Siber fiziksel güvenlik ve kriptografik mühendislik

Siber-fiziksel (CPS) sistemler hesaplama algoritmalarının ve fiziksel bileşenlerin kesintisiz bütünleşmesinden oluşan ve bunlara bağlı olan mühendislik sistemi. Önümüzdeki yıllarda şifreleme CPS’nin ayrılmaz bir parçası olacak. Kriptografik mühendislik ise sürekli değişen kriptografi alanında hız kazanmanıza yardımcı olacak.