Spor Gençlik ateşi Trabzon'da yanmaya başladı

Gençlik ateşi Trabzon'da yanmaya başladı

Paylaş
Gençlik ateşi Trabzon'da yanmaya başladı

Avrupa Olimpik Gençlik Festivali, (EYOF) Trabzon Hüseyin Avni Aker Stadyumu'ndaki açılış töreniyle başladı

49 Avrupa ülkesinden 4 bine yakın sporcu, antrenör ve yöneticinin katıldığı EYOF’un açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,halkı şehitler için saygı duruşuna davet etti. Erdoğan, "Sporun içinden gelen ve spora büyük emek veren biri olarak şu gerçeği vurgulamak istiyorum; müzik, edebiyat, sanat gibi sporun dili de evrensel bir dildir.

Bu dil sevginin, barışın, bütün sınırları aşan ve insanları kucaklaştıran bir dildir. Spor alanındaki rekabet estetiğin, zarafetin, inceliğin rekabetidir" dedi.

OLİMPİYAT ATEŞİ AVNİ AKER'DE

EYOF açılışına katılmak üzere saat 18.55’te ANA uçağıyla, eşi Emine Erdoğan’la Trabzon’a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, havalimanında kendisini karşılayanlara, "Açılış törenine gelmiyor musunuz?" diyerek EYOF açılışına davet etti.

Erdoğan, Trabzon Belediyesi’ni de ziyaret ettikten sonra açılış seramonisinin düzenleneceği Hüseyin Avni Aker Stadyumu’na geçti. 2007 yılında Trabzon’da düzenlenen Karadeniz Oyunları’nın açılış töreninde tepki gören Başbakan Erdoğan, bu kez alkışlarla karşılanıp, uzun süre tribünleri selamladı.

Avrupa Olimpik Gençlik Festivali’nin Hüseyin Avni Aker Stadyumu’ndaki açılış törenini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan’ın Acaristan Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varşalomidze, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Avrupa Olimpiyat Komiteleri EYOF Komisyonu Başkanı Guido De Bont, Avrupa Olimpiyat Komiteleri EYOF Koordinasyon Komisyonu Başkanı Jozef Liba ile stadyumu dolduran yaklaşık 20 bine yakın konuk ve Trabzonlu izledi.

ERMENİSTAN VE İSRAİL’E TEPKİ

Korhan Abay’ın sunduğu program, saat 20.20’de olimpiyatların düzenlendiği ilk ülke olan Yunanistan’ın geçişiyle başladı. Yunanistan kafilesinin stada girişi sırasında bütün tribünlerde büyük bir alkış tufanı koparken, Ermenistan ve İsrail kafilelerinin stada girişi sırasında tribünlerin değişik bölgelerinden ’yuh’ sesleri yükseldi. İsrail kafilesi kale arkası tribünleri önünden geçerken yaklaşık 100 kişilik bir grup ise, ’Filistin’ diye tezahüratta bulundu.

Hüseyin Avni Aker Stadyumu’nun tribünlerini dolduran yaklaşık 20 bin kişi, Azerbaycan ve Bosna–Hersek kafilelerini de alkışladı. Malta 3 sporcu ile organizasyona en az sayıda sporcu ile katılan ülke oldu. Sporcuların geçişinde geleneklere göre son olarak ev sahibi Türkiye’nin sporcuları stadyuma çıktı. Tribünlerden büyük alkış alan Türk kafilesi 140 sporcunun katıldığı geçişi alkışlar arasında tamamladı.

Türkiye’nin geçişi sırasında dev ekranlardan Türkiye’nin tanıtım filmi gösterildi. Türkiye kafilesinin şeref tribünü önünden geçişi sırasında ise Başbakan Erdoğan ve protokol üyeleri, kafileyi ayakta alkışlayıp el salladı. Kafilelerin geçişlerinin ardından kültürel programın ilk kısmında Karadeniz’in doğal güzelliklerinin anlatıldığı deniz temalı horon, kolbastı, dans ve ışık gösterisi sunuldu. Gösteride ayrıca sahada yürütülen dev taka maketi büyük ilgi çekti.

NORVEÇ İÇİN SAYGI DURUŞU

İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün mesajı okundu. Gül mesajında, ’Olimpiyat bayrağının ilk kez ülkemiz semalarında dalgalanmasının mutluluğunu yaşıyorum’ ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı’nın mesajının ardından kürsüye gelen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Bu gecenin sadece Trabzon açısından değil, Türkiye açısından büyük önemi ve anlamı var. Cumhuriyet tarihinde ilk kez olimpiyat meşalesi ve olimpiyat bayrağı 11’inci Avrupa Gençlik Olimpiyatları sayesinde Türkiye’ye gelmiş bulunuyor. Ülkemiz artık başarılması zor uluslararası organizasyonların altından başarıyla kalkabiliyor, her alanda rüştünü ispat edebiliyor" dedi. Avrupa Olimpiyat Komitesi Başkanı Patrick Hickey ise, "Norveç’teki olaylar nedeniyle büyük üzüntü duyuyoruz. Tüm ailelerine başsağlığı diliyorum ve hepinizi saygı duruşuna davet ediyorum" dedi. Bunun üzerine tüm statta saygı duruşunda bulunuldu. Hickey, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Avrupa’nın 49 ülkesini temsil eden branşlarının en iyileri olan sizler burada toplandınız. Rekabetin ve centilmenliğin en üst düzeyde yaşandığı olimpiyat ortamında yarışacaksınız. Değişik kültürlerden sporcularla yarışma ve yaşamınızın en büyük tecrübesini yaşama olanağına kavuşacaksınız. Birlikte heyecan dolu günler geçireceğiz. Kıyasıya mücadelenin yanısıra yaşam boyu sürecek dostluklar kurma fırsatınız olacak" diye konuştu.



BAŞBAKAN ŞEHİTLER İÇİN SAYGI DURUŞUNA DAVET ETTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Sayın Başkan’ın az önce Norveç’te 92 kişiyi öldürmesiyle ilgili nezaketine ben de çok teşekkür ediyorum. Bu vesileyle ben de son günlerde 20’ye varan şehidimizle alakalı sizleri bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, milletimizin başı sağ olsun diyorum" dedi.

Başbakan Erdoğan ’Şehitler ölmez, vatan bölünmez’ sloganları arasında yapılan saygı duruşunun ardından devam ettiği konuşmasında şunları söyledi: "Özellikle misafirlerimize Trabzon’a hoş geldiniz diyorum. Dünya üzerinde spora gönül veren şehirleri şöyle sıralamaya alsak, her halde Trabzon, spora gönül veren şehirler arasında önemli bir yeri alır. Olimpiyat bayrağını Trabzon’da ilk kez dalgalanmasından büyük gurur duyuyorum. Sporun içinden gelen ve spora büyük emek veren biri olarak şu gerçeği vurgulamak istiyorum; müzik, edebiyat, sanat gibi sporun dili de evrensel bir dildir. Bu dil sevginin, barışın, bütün sınırları aşan ve insanları kucaklaştıran bir dildir.

Spor alanındaki rekabet estetiğin, zarafetin, inceliğin rekabetidir. Türkiye’nin her alanda dünya ile bütünleştiği bu dönemde spor alanında yaptığımız yatırımlar ve başarılarla büyük onur duyuyorum. Özellikle bir Trabzonlu olarak Trabzon milletvekili Faruk Bey’in döneminde başlatılan yatırımlarla, bu olimpiyatlar için 500 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik. Kendisine gayretleri için teşekkür ediyorum. Birçok organizasyon düzenledik. Önümüzdeki dönemde de bir çok organizasyona ev sahipliği yapacağız.

Bu organizasyon geleceğin olimpiyat şampiyonlarının sahneye çıktığı bir organizasyon olması nedeniyle de önem arz ediyor" dedi. Başbakan Erdoğan’ın konuşmasının ardından 4 sporcunun elinde stada sokulan olimpiyat bayrağı olimpiyat marşı eşliğinde göndere çekildi. Törende daha sonra hakem ve sporcu yemini gerçekleştirildi.

MEŞALEYİ SELÇUK ÇEBİ YAKTI

Trabzon’un Faroz Mahallesi’nden Hüseyin Avni Aker Stadyumu’na doğru yola çıkarılan EYOF meşalesini, Türk sporunun ünlü isimleri taşıdı. Engelli yüzücü Beytullah Eroğlu, Kadın Milli Basketbol takımının yıldız ismi Nevriye Yılmaz, milli boksör Fatih Keleş’in taşıdığı meşale son olarak Trabzonlu Dünya Güreş Şampiyonu Selçuk Çebi’ye verildi. Çebi de sahanın ortasındaki havuzdaki meşaleyi yakarak, EYOF 2011’in startını verdi. 11’NCİ YARIŞMA TRABZON’DA Uluslararası Olimpiyat Komiteleri Başkanı Jacques Rogge tarafından 1991 yılında Avrupalı genç sporcuların dostluk, kardeşlik, fair-play, hoşgörü ve barış ruhuyla bir araya getirilmeleri amacıyla başlatılan Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları, bugüne kadar Belçika, Hollanda, İngiltere, Portekiz, Danimarka, İspanya, Fransa, İtalya, Sırbistan ve Finlandiya’da düzenlendi. Trabzon’da 11’incisi yapılacak olan Avrupa Olimpik Gençlik Festivali’nde 49 Avrupa ülkesinden katılan 14–17 yaş arasındaki 4 bine yakın genç sporcu atletizm, basketbol, bisiklet, cimnastik, hentbol, judo, tenis, voleybol ve yüzme branşlarında mücadele edecek.

350 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPILDI

Avrupa Olimpik Gençlik Festivali nedeniyle 3 yıldır Trabzon’da yürütülen çalışmalar sonucunda Türkiye’de eşi olmayan tesisler yapıldı. 350 milyon liralık yatırımla gerçekleşen organizasyon kapsamında Türkiye’deki ilk cimnastik merkezi, ilk çatısı açılır– kapanır ve atlama kuleli olimpik yüzme havuzu, 7 bin 500 seyirci kapasiteli çok amaçlı spor salonu, biri merkez, 3’ü kapalı 12’si açık olmak üzere 16 kort bulunan Türkiye’nin en büyük tenis merkezi, atletizm stadı inşa edildi. Ayrıca 2 bin 800 yatak kapasiteli Oyunlar Köyü yapıldı. Oyunlar Köyü, organizasyonun ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne öğrenci yurdu olarak hizmet edecek.

MEDYADAN BÜYÜK İLGİ

EYOF için 270 yerli ve yabancı basın mensubu akredite oldu. Başvuruda bulunan 9 bin kişi arasından çeşitli mülakatlarla seçilen bin 500 gönüllü de 5 gün sürecek organizasyon sırasında konuklara yardımcı olacak. Türkiye organizasyonda 72’si erkek, 68’i kız olmak üzere 140 sporcu ile oyunlar tarihinin en yüksek katılımıyla yarışacak. Bu arada canlı yayın sırasında kullanılan ve sahanın üzerinde uçan pervaneli kamera da izleyicilerden büyük ilgi gördü.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

EYOF 2011 için Trabzon’da yoğun güvenlik önlemleri alındı. Çevre illerden de polis takviyesi yapıldı. Açılışa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacak olması nedeniyle Hüseyin Avni Aker Stadyumu çevresinde adeta kuş uçurtulmadı. Stadyuma çıkan bütün yollar kesilirken, VIP önüne de giriş kartı olmayan kimse alınmadı. Tüm izleyiciler ve çantaları x–ray cihazından geçirilip stadyuma alındı.

AÇILIŞ İÇİN 200 KİŞİ ÇALIŞTI

Hüseyin Avni Aker Stadyumu’ndaki açılış töreninin organizasyonu için 200 kişi 20 TIR’la getirilen malzemeleri yaklaşık 10 günlük uğraşın sonunda kurdu. Sahanın ortasındaki dev havuzun kurulması için zemine özel bir malzeme döşendi. Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan’ın yönetimindeki dans gösterilerinde ise aralarında gönüllülerin de bulunduğu 300 kişi yer aldı.

BOHÇALI TEYZE PANİK YARATTI

Bu arada Başbakan’ın açılış törenini izlediği protokol tribününün alt kısmında yöresel kıyafet giymiş yaşlı bir kadının Başbakan’a ulaşmaya çalışması korumaları telaşlandırdı. Yaşlı teyzeyi uzaklaştırmaya çalışan korumalar başarılı olamadı. Bir süre tribünden çıkarılmaya çalışılan yaşlı kadın, fenalaşınca sağlık ekipleri müdahale etmek zorunda kaldı.

Ömür AVCI-Muhammet KAÇAR-Osman ŞİŞKO-Yunus Emre SEL/ TRABZON, (DHA)

2

Haberin Devamı