Yaşam Google o içerikleri kaldırdı ama aramada hâlâ çıkıyor. Peki neden?

Google o içerikleri kaldırdı ama aramada hâlâ çıkıyor. Peki neden?

Paylaş
Google o içerikleri kaldırdı ama aramada hâlâ çıkıyor. Peki neden?

Arama motoru Google, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınma görüntülerini yayından kaldırmasına yönelik İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'nin talebini yerine getirdi ancak söz konusu fotoğrafları hala aramada bulmak mümkün. Peki bu nasıl oluyor?

Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerini yayınlamaya devam eden Google ile ilgili erişim kararı konuşulurken, açıklama yapan bir Türk yetkili Google'ın ilgili içerikleri kaldırdığını belirtti.

Haberin Devamı


Google, Savcı'yla ilgili söz konusu fotoğrafları arama sonuçlarından çıkardı. Ancak bunun arama sonuçlarına yansıması uzun sürdüğünden ilgili fotoğraflara arama sonuçlarında halen kısmen de olsa ulaşılabiliyor.

CACHE (KEŞ) SİSTEMİ


Konuyla ilgili CNNTurk.com'un sorularını yanıtlayan Bilişim Hukukçusu Avukat Burçak Ünsal, "Google bir URL'yi (yani linki) kendi arama sonucu listesinden çıkarsa bile bunun kullanıcıya yansıması saatler hatta günler sürebilir" diyerek "Cache'leme" (keş'leme) sistemine açıklık getirdi.



Ünsal, "Google'ın bir arama motoru olarak hem teknolojisi hem de tabi olduğu hukuki hükümler, Twitter'dan veya Facebook'tan faklılıklar gösterir. Google'a "sen bu içeriği 4 saat içinde kaldır" dense bile Google o içeriği Internet'ten kaldıramaz. Ancak arama motoru sonucu olarak yaptığı listenin içinden çıkarabilir. Onu da global olarak değil sadece Türkiye'den erişilemeyecek biçimde yapar. Yani siz IP kanallama sistemi kullanıyorsanız veya yurt dışı IP'den bağlanıyorsanız sizin için hiçbir değişiklik olmayacaktır" diye konuştu.

LİNKLERİ KALDIRMIYOR, SADECE BÖLGESEL ERİŞİME KAPATIYOR


Avukat Ünsal, Google'ın URL'leri kaldırmadığı sadece bölgesel olarak erişime engellediğini hatırlatarak "Google bir URL'yi kendi arama sonucu listesinden çıkarsa bile bunun kullanıcıya yansıması saatler hatta günler sürebilir. Çünkü aramayı Internette yaparak liste haline getiren botların, yazılımın bu işlemi yapması ve Internet yansıması zaman alır. Google aslında kanunun öngördüğü süre içinde bunu yapmış olsa da, mevcut mevzuat ve uygulama çerçevesinde bir kapatmadan kaçınamayacaktır. Kaldı ki, tekrar etmemde fayda var. Söz konusu mahkeme kararının kendisi, bu mahkeme kararını temel alarak verilen emirler ve uygulamalar da tartışmaya çok açıktır" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı