Cumartesi Postası Gözünüz 'ben'de olsun

Gözünüz 'ben'de olsun

Paylaş
Gözünüz 'ben'de olsun

Sereserpe, korunmasız güneşlenmeye kalkmayın sakın. Güneş yanığı cilt kanserine yakalanma riskini iki katına çıkarıyor. 'Cilt kanseri' demişken bu konuda düzenlenen önemli bir kampanyaya vurgu yapalım. Euromelanoma Derneği ücretsiz 'ben tarama günleri' başlatıyor. Bedava!

Türkiye’de üç yıldır önemli bir kampanya düzenleniyor: Ben Tarama Günleri. Bireyleri cilt kanserine karşı bilinçlendirmek için yapılan kampanyada, isteyenler anlaşmalı hastanelerde cilt uzmanları tarafından ücretsiz muayene ediliyor.

Haberin Devamı

Kampanyayı Euromelanoma Derneği düzenliyor. Euromelanoma, 1999’da Belçika’da başlatılan ve 29 Avrupa ülkesinde faaliyet gösteren bir oluşum.

Amaç kişileri, aileleri, özellikle de çocukları cilt kanserinden korunma konusunda bilgilendirmek ve erken teşhis fırsatı sağlamak.

Diğer kanser türlerinin aksine, cilt kanserinin tedavisi erken teşhis ile mümkün.

Bu nedenle halkın bilinçlenmesi cilt kanseri ile savaşta en önemli adımlardan biri. 25-29 Mayıs 2015 arasında gerçekleşecek olan etkinlikle, 25 şehirde bulunan anlaşmalı 40 hastanede, gönüllü dermatologlar gün boyu sürecek muayenelerde ben taraması yapacaklar.

Kampanyada 12.000 kişiye ulaşılması hedefleniyor.

Sponsorluğunu La Roche- Posay’ın yaptığı projeye katılan hastane, doktor ve tarihleri aşağıdaki adreslerden öğrenebilirsiniz

Haberin Devamı

‘Risk grubunda değilim’ demeyin

Euromelanoma Derneği Türkiye Başkanı Prof. Dr. Nahide Onsun “Deri kanseri, tüm kanser çeşitleri içinde en çok dikkat edilmesi türdür.

Dünya’da görülen kanser vakalarının yaklaşık yarısını deri kanseri vakaları oluşturmakta. 3,5 milyondan fazla insan her yıl deri kanseri riski taşıyan benleri yüzünden kontrol altına alınıyor” diyor.

Prof. Dr. Nahide Onsun deri kanserini şöyle anlatıyor; “Melanoma olarak bilenen deri kanseri, deriye rengini veren melanin pigmentinde başlar. Melanoma erken teşhis edilirse önlenebilir.

İleri safhalarda ise agresif bir şekilde yayılabilir. Melanoma gözlerden, ağızdan, genital ve anal bölgeden başlayabilir.”

Prof. Dr. Onsun, risk grubuna girmediğini düşünenlerin de aslında risk altında olduğuna dikkat çekiyor.

Bu nedenle düzenli ben taraması yaptırmanın önemini vurguluyor; “Evde benlerinizi nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenmeniz de çok önemli.” Evde cilt kontrolü nasıl mı yapılır?

Kanserin belirtileri, cilt üzerinde daha kolay görülür. Ve bu belirtiler vücudun her noktasında oluşabilir.

Bu yüzden düzenli aralıklarla tüm vücut cildinizi kontrol etmelisiniz. Boy aynası cildin tamamını görebilmek için etkili olabilir.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Farklı cilt kanseri türlerinin belirtileri de farklı oluyor.

Haberin Devamı

Cildinizde yeni lekeler, benler ve yama şeklinde kızarıklıklar varsa mutlaka doktora görünün.

Korkulu rüya görmektense uyanık olmakta yarar var.

Et benlerinin olası kanser riskine karşı düzenli aralıklarla kontrol ettirilmesi kritik önem taşıyor.

Ciltte daha önce bulunmayan leke, kabartı, yan yana küçük kitleler, kanama ve ağrı yapan yeni oluşumlar cilt kanseri belirtisi olarak kabul edilebilir.

Bunlar güneşin, ilerleyen yaşın veya diğer faktörlerin etkisiyle de ortaya çıkmış olabilir ama işi şansa bırakmamak gerek.