Gündem Gülen: Askeri müdahaleye hiçbir zaman olumlu gözle bakmadım

Gülen: Askeri müdahaleye hiçbir zaman olumlu gözle bakmadım

Paylaş
Gülen: Askeri müdahaleye hiçbir zaman olumlu gözle bakmadım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AKP hükümetinin darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen, yaşamakta olduğu ABD´nin Pennsylvania eyaletine bağlı Saylorsburg kasabasındaki çiftlik evinde basın toplantısı düzenledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AKP hükümetinin darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen, yaşamakta olduğu ABD´nin Pennsylvania eyaletine bağlı Saylorsburg kasabasındaki çiftlik evinde basın toplantısı düzenledi. Gülen, "Askeri müdahaleye hiçbir zaman olumlu gözle bakmadım. Demokrasi bu yöntem ile sağlanmaz" dedi.

Haberin Devamı

Gülen basın toplantısında bir gazetecinin "Türkiye´deki bu girişimde size takip çevrenizin bir rolü oldu mu" sorusuna verdiği yanıtta, "Ben takipçilerimi bilmiyorum aslında. Yapılan şeyden dolayı sempati duyanlar olabilir. Ben tüm samimiyetimle söylüyorum takipçilerimin yüzde birini bile tanımam, takipçilerimi tanımam ki rolleri var mı bileyim. Birine alerji duyan kişiler bu nedenle başkalarına sempati duyabilir. Bu CHP olabilir, MHP olabilir, siz olabilirsiniz, ben olabilirim" dedi.

Gülen, kendisine yöneltilen "Bazı medya organlarında bu olayı esasında Erdoğan´ın ordu içindeki gücünü arttırmak için böyle bir senaryoyu uygulamaya koydurduğuna ilişkin yorumlar var. Siz ne düşünüyorsunuz" sorusunu da, "Bu bir senaryo demek bir mümin için yalan olur, iftira olur. Ama bazıları öyle bir yorumda bulunur ki geçmişte yaşananlara göre yorumda bulunurlarsa ben ona bir şey diyemem. Daha önce yaşanmış olaylardır bunlar. Çoğu zaman dünyada liderlerin de kendilerine göre muhalif çıkarmaları olmuştur, suikast teşebbüslerinde bulunmaları da olmuştur ama kalkıp bundan dolayı bunlar bu işi yaptı demek başkaları gibi bizim iftiraya düşmemize sebebiyet verir. Ben de öyle bir şeyden Allah´a sığınırım" diye karşılık verdi.

Haberin Devamı

"DAHA ÖNCE BÖYLE İSTEKLER OLDU"

Genel olarak Pennsylvania´da yaşadığı yeri basına kapalı tutan ancak Türkiye´de yaşanan darbe girişiminin sorumlusu olarak gösterilmesinin ardından kapılarını basına açan Gülen, "Bu sabah Dışişleri Bakanı Kerry sizinle alakalı, ‘Bizden bir iade istemi olmadı. Bu konuda bir kanıtları varsa getirsinler bakalım´ dedi. Sizin bu konuda yorumunuz var mı" sorusuna, "Daha önce böyle istekler oldu aslında. 17 Aralık, 25 Aralık hadisesi nedeniyle yine taraftarları yaptı dediler. Ben o konuda da söyleyeyim, yeminle içlerindekilerin binde birini tanımam. Ama onlar beni tanıyabilirler, dünyada da tanıyanlar var haddim olmayarak" dedi.

"ONLARDAN EVVEL CUMHURİYETÇİ OLDUĞUMU SÖYLEDİM"

Gülen "Ben bugün mevcut iktidarı intizam eden o gazeteler tarafından taarruza maruz kaldım. ‘Demokrasi geriye dönüşü olmayan bir vetiredir esasen´ dedim. Cumhuriyete de öyle baktım. Onlardan evvel cumhuriyetçi olduğumu söyledim. O zaman cumhuriyetin ve demokrasinin aleyhindeydiler. Laikliğin de aleyhinde konuşuyorlardı. Fakat o mevzuda vahitleri bulundukları için biz de belli ölçüde muhakkakken sevenler, sayanlar oylarını o istikamette kullanmışlardı. Ama şu anda Türkiye´de demokrasi var mı yok mu? O demokrasinin gelecek için vaat ettiği şeyler nelerdir? Bunların cevabını o nurları engin ufuklarına bırakıyorum" diye yanıtladı.

Haberin Devamı

Uluslararası basına açık olan toplantıda Gülen, "Dün darbe teşebbüsünün başarılı olduğu gibi göründüğü bir an oldu. O an ülkenize dönmeyi düşündünüz mü? Bu darbe teşebbüsü başarılı olsaydı ülkenize döner miydiniz? Biliyoruz ki vatanınızı özlüyorsunuz" sorusuna Gülen, "Özlüyorum ama gerçek o ki, çoğu zaman içimden burada kalmak geçiyor. Asude iki senedir bu binadan dışarı çıkmadım. İnzivada yaşıyorum. Bana fazla ilişmiyorlar. Dolayısıyla insanın hürriyetine ilişilmemesi, hürriyet çok önemlidir insan için, belki Hürriyet insan demek" dedi.

Haberin Devamı

DHA