Gündem 2. elde yeni kurnazlık! Bakanlığın yasağını böyle delmeye çalıştılar

2. elde yeni kurnazlık! Bakanlığın yasağını böyle delmeye çalıştılar

Paylaş
2. elde yeni kurnazlık! Bakanlığın yasağını böyle delmeye çalıştılar

Ticaret Bakanlığı'nın ikinci el araçların fiyatının, sıfır araç liste fiyatından yükseğe satılmasının önüne geçmek amacıyla hazırladığı yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararın yürürlüğe girmesinin ardından ikinci el araç satış fiyatlarına karşılık ilk hamle uyanık araç sahiplerinden geldi. Fiyatların sonundan sıfırları silerek yeni yöntem bulan araç sahiplerine sosyal medyada tepkiler yükseldi.

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre; İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması bu maddenin uygulanması bakımından ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilecek ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlaması 01.01.2024 tarihine kadar yapılamayacak. 

Haberin Devamı

YÖNETMELİK 15 TEMMUZ'DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Yapılan değişikliğe göre, ikinci el motorlu kara taşıtı satışına yönelik ilan verilmesine aracılık eden gerçek veya tüzel kişiler, ikinci fıkraya aykırı ilan girişi yapanları ilan yayımlanmadan önce uyarmakla ve anılan fıkraya aykırı ilanlar ile ilan sahiplerine ilişkin tüm bilgileri Bakanlığın taleplerine uygun olarak Bakanlığa iletmekle yükümlü olacak. Uyarma yükümlülüğü, ilan verene taşıtın üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatı bilgisini ve girişi yapılmak istenen ilan fiyatının bu Yönetmeliğe aykırılık teşkil edeceği bilgisini içerecek. Bakanlık, ikinci fıkra uyarınca ikinci el motorlu kara taşıtlarının sınıfını, markasını, tipini, cinsini, model yılını ve aksesuar ve/veya donanım eklenmesi halinde, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerine eklenebilecek azami tutar ve/veya oranı belirlemeye yetkili olacak. Yönetmelik 15.07.2023 tarihinde yürürlüğe girecek ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülecek.

Haberin Devamı

İLANLARDAN SIFIRLARI ATTILAR

Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından ikinci el otomobil satıcıları tepki çeken bir yola başvurdu. Satış sitelerinde ilanları bulunan araç satıcıları, çareyi ilanlarda üç sıfır ya da iki sıfır atmakta buldu. Örneğin bu tür araçların ilanlarında 850 bin liralık araca 85 bin, 1 milyon 200 binlik araca da 1.200 lira yazdıkları görüldü. Uyanıkların bu hamlesi sosyal medyanın tepkisi çekti.