Gündem 20 yıl sonra çiçek açtı

20 yıl sonra çiçek açtı

Paylaş
20 yıl sonra çiçek açtı

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü Bahçesi'ne 20 yıl önce dikilen Agave (sarı sabır) türü bitki, ilk kez çiçek açtı

MüdüBalıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’nde görevli İşletme Müdürü Seyhan Şahin’in, 1991 yılında kurumun bahçıvanı Maksut Özgür’e diktirdiği, Türkiye’de ’sarı sabır’ olarak bilinen Agave bitkisi 20 yıl sonra çiçek açtı.

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, Orman Bölge Müdürlüğü Bahçesi’ne yanyana dikilen iki Agave’den bir tanesinin çiçek açtığını belirtti. Ateş şunları söyledi: "Agave, Meksika’da çöl koşullarında yetişen bir bitki. Bu bitkinin güzelliği ve özelliğine bakılarak kurumun bahçesine dikilmiş.

20 yıldır özenle bakılan bitki bu sene çiçek açtı. 300 değişik çeşidi bulunan bu bitkiler 20- 25 yılda bir defa çiçek açarlar. Bu nedenle de ülkemizde sarı sabır adıyla anılmaktadır.

Bahçemizdeki Agave’nin çiçek açtığını kamuoyu ile paylaşmak istedik. Ancak bu durum bizi hem sevindirdi, hem üzdü. Çünkü çiçek ömrünün sonuna geldi. Tesellimiz ise, çiçek açan Agave ile aynı anda dikilen diğeri duruyor. O henüz çiçek açmadı."

AGAVE BİTKİSİNİN ÖZELLİKLERİ

Anayurdu Meksika olan Agave, gelişimini çok yavaş tamamlıyor ve tüm ömrü boyunca bir kez çiçek açıyor. Türüne ve iklime bağlı olarak ömrü 20-25 yıl arasında değişiyor ve 5 ile 7 metre arasında büyüyor.

Çiçek açmaları bitkinin ölüm habercisi olarak biliniyor. Bütün gücünü çiçek açmak için harcayan bitki, çiçek açtıktan sonra ölüyor. Yaprakları, türüne göre yeşil, yeşil-mavi veya alacalı renklerdedir.

Yaprak kenarları testere biçiminde dişli, kimi zaman da yaprak kenarları ve ucu dikenlidir. Gövdesinden elde edilen sıvının damıtılmasıyla ’Tekila’ üretilir.

Hilmi DUYAR/DHA