Gündem 20 yıl sonra değişim

20 yıl sonra değişim

Paylaş
20 yıl sonra değişim

2019’da Marmara Bölgesi’ndeki 11 ilden 5’inin belediye başkanlığını CHP, 5’ini AK Parti kazanmıştı. 1 ilde de bağımsız aday seçilmişti. Dünkü seçimde denge CHP lehine değişti. Kırklareli Belediyesi CHP’den MHP’ye geçerken Kocaeli ve Sakarya’da AK Parti tekrar kazandı. Bursa’da 20 yıl sonra AK Parti kaybederken CHP adayı Mustafa Bozbey yeni başkan oldu. Balıkesir Belediyesi CHP’ye geçti. CHP Marmara Bölgesi’ndeki belediye sayısını 8’e yükseltti.

AK Parti’nin 14 Ağustos 2001’de kurulmasının ardından 28 Mart 2004’teki ilk yerel seçimlerde adayı Hikmet Şahin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde de AK Parti’nin adayı Recep Altepe, Bursa Belediye Başkanı olmuştu. Altepe’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği üzerine 2017’de istifa etmesinin ardından AK Partili İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, belediye meclisince Bursa Belediye Başkanı seçilmişti. Alinur Aktaş 2019’da yüzde 49.49’luk oyla tekrar seçilmişti.

Haberin Devamı

‘GÜZEL BİR GÜN’

31 Mart Yerel Seçimleri’nde Alinur Aktaş AK Parti tarafından tekrar aday gösterilirken, CHP Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday göstermişti. Dün yüzde 47.7 oy alan Bozbey Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Aktaş ise yüzde 38.4 oranında oy aldı. Bu sonuçla, 20 yıldır AK Parti’nin yönettiği Bursa, CHP yönetimine geçti. Mustafa Bozbey, yaptığı ilk açıklamada, “Bursa tarihine altın harflerle yazılacak bir gün. Yarın güzel bir gün olacak” diye konuştu.

İLK KADIN BAŞKAN FİLİZ GENCAN

Edirne’de CHP’li belediye başkanı Recep Gürkan’ın yerine 31 Mart Yerel Seçimleri’nde partisi önce Şükrü Ciravoğlu’nu aday gösterilmişti. Ancak Ciravoğlu, sağlık sorunları gerekçesi ile adaylıktan çekilince yerine Filiz Gencan Akın aday olarak belirlenmişti. Filiz Gencan Akın yüzde 46.7 oy oranı ile Edirne’nin ilk kadın belediye başkanı oldu. En yakın rakibi olan AK Parti adayı Belgin İba ise yüzde 42.5 oy oranında kaldı.

Haberin Devamı

CHP ADAYI KAZANDI

CHP’li Semih Şahin 2019 Yerel Seçimleri’nde yüzde 50.44’lük oy oranıyla Bilecik Belediye Başkanı seçilmişti. Şahin, hakkındaki soruşturma gerekçesi ile İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınmıştı. Belediye Meclisi, Semih Şahin’in yerine başkan seçmişti. CHP Bilecik’te bu kez Melek Mızrak Subaşı’yı aday gösterdi. Subaşı yüzde 48.9 oranında oy alarak yeni Bilecik Belediye Başkanı oldu. AK Parti adayı Mustafa Yaman ise yüzde 34.6 oranında oy aldı.

ÇOK AZ FARKLA BÜYÜK DEĞİŞİKLİK

2014 Yerel Seçimleri’nde CHP’den aday olan Mehmet Kesimoğlu Kırklareli Belediye Başkanı seçilmişti. Kesimoğlu, 2019’da CHP tarafından aday gösterilmeyince partisinden istifa edip bağımsız aday olmuş ve yeniden seçilmişti. Ardından 2021’de CHP’ye dönen Kesimoğlu, partisincebir kez daha aday gösterildi. MHP adayı Derya Bulut yüzde 41.5 oranında oy alırken Kesimoğlu yüzde 40.7 oy oranında kaldı. Derya Bulut yaklaşık yüzde 0.2’lik oy farkı ile Kırklareli’nin Yeni Belediye Başkanı oldu.

BAŞKAN DEĞİŞTİ PARTİ DEĞİŞMEDİ

Tekirdağ’da 2014 yerel seçimlerinden itibaren iki dönem boyunca belediye başkanlığını yürüten CHP’li Kadir Albayrak 31 Mart Yerel Seçimleri için tekrar aday gösterilmemişti. CHP’nin adayı olan Candan Yüceer yüzde 50 oranında oy alarak Tekirdağ Belediye Başkanı seçildi. En yakın rakibi olan AK Parti adayı Cüneyt Yüksel ise yüzde 35.5 oranında oy aldı.

Haberin Devamı

TUTUK GİTTİ GÜREL GELDİ

2019 Yerel Seçimleri’de CHP’li Vefa Salman yüzde 45.85’lik oyla ikinci kez Yalova Belediye Başkanı seçilmişti. Ardından hakkındaki soruşturma gerekçesi ile 27 Şubat 2020’de görevden uzaklaştırılmıştı. Belediye Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran AK Partili üyeler Mustafa Tutuk’u Yalova Belediye Başkanı seçmişti. 31 Mart Yerel Seçimleri’nde AK Parti’nin tekrar aday gösterdiği Mustafa Tutuk yüzde 40.4 oy alırken CHP’nin adayı Mehmet Gürel yüzde 46.3 oy oranıyla Yalova Belediye Başkanı oldu.