Gündem 2023 Şivlilik ne zaman? Fener alayı ne zaman? Şivlilik’te neler yapılır?

2023 Şivlilik ne zaman? Fener alayı ne zaman? Şivlilik’te neler yapılır?

Paylaş
2023 Şivlilik ne zaman? Fener alayı ne zaman? Şivlilik’te neler yapılır?

Üç aylara girmeye sayılı günler kala Konya halkına özgü geleneklerden birisi olan Şivlilik, birçok kişi tarafından merak konusu oldu. Şivlilik gecesi ise kentte fener alayı etkinliği yapılıyor. Peki, 2023 Şivlilik ne zaman? Fener alayı ne zaman? Şivlilik’te neler yapılır? İşte detaylar…

Üç aylar başlıyor. Üç ayların başlamasıyla birlikte bu döneme özgü gelenekler de yapılmaya devam ediyor. Bunlardan biri de Konya’ya özgü Şivlilik geleneği! Pek çok kişi de üç ayların başlamasıyla birlikte Şivliliğin ve fener alayının ne zaman yapılacağını merak ediyor. Peki, 2023 Şivlilik ne zaman? Fener alayı ne zaman? Şivlilik’te neler yapılır? İşte detaylar…

Haberin Devamı

Konya'da, üç ayların başlangıcı Regaip Kandili'nin sabahında çocukların kapı kapı dolaşıp evlerden şekerlemeler topladığı "şivlilik" etkinliği gelecek yıl, Ocak ayına denk geliyor.

Şivlilik, 25 Ocak günü fener alayı ile başlayacak. 26 Ocak günü de çocuklar şivliliklerini toplayacak.

ŞİVLİLİK NEDİR?

Üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk günü çocukların kapı kapı dolaşarak şeker, çikolata gibi ürünleri toplamasından oluşan geleneğe Şivlilik denir. Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan recep ayının ilk perşembesini cumaya başlayan gecede Regaip Kandili sabahı çocuklar tarafından yapılan kandil kutlama geleneğidir.

Akşam namazından sonra çocuklar, anne-babalarıyla beraber sokaklara çıkarak, mahalle büyüklerinin uygun bir alanda ateş yakmasını bekliyor.

Haberin Devamı

Yakılan ateşin etrafında toplanan çocuklardan bazıları ateşin üzerinden atlıyor. Eğlence ve kutlamalar gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam ediyor.

Çocuklar, Regaib Kandili günü ise sabah erkenden maniler okuyarak, kapı kapı dolaşıp şeker ve çikolata topluyor.

Kandil günü sabahı çocuklar ellerine torbalarını alarak

“Şivli şivli şişirmiş

Erken kalkan pişirmiş

İki çörek bir börek

Bize şivlilik gerek” diye mani söyleyerek komşularının kapılarını çalarlar.

Çocuklara şeker, leblebi, iğde, erik kurusu, elma kurusu gibi yiyeceklerden verilir.