Gündem 22 Kasım Hadi ipucu sorusu: WWF logosundaki soyu tükenmekte olan hayvan nedir?

22 Kasım Hadi ipucu sorusu: WWF logosundaki soyu tükenmekte olan hayvan nedir?

Paylaş
22 Kasım Hadi ipucu sorusu: WWF logosundaki soyu tükenmekte olan hayvan nedir?

22 Kasım akşam ipucu sorusu belli oldu. Bu akşamki ödül hiç de azımsanmayacak bir rakam... Uygulamanın kullanıcılarına geçtiği soru ise şu şekilde: WWF logosundaki soyu tükenmekte olan hayvan nedir?

Bu akşam saat 20.30'da başlayacak ve ödül tam olarak 30 bin TL... Uygulama anlamlı bir ipucu sorusuyla karşımıza çıktı. İşte bu akşamki yarışmacıların karşısına çıkacak olan sorudan bir tanesi: 1961’de kurulan Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) doğanın zarar görmesine engel olmayı ve verilen zararları onarmayı hedefleyen, uluslararası bir sivil toplum kuruluşu... Bugünkü ipucumuz bu kuruluşun logosundan geliyor. Bu logoda soyu tükenme tehlikesinde olan, çok sevimli bir hayvanın silüeti bulunuyor. Ne olduğunu biliyor musunuz?

Haberin Devamı

CEVAP: PANDA

Uluslar arası Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin(IUCN) Kırmızı Listesi’ne göre, pandaların nesli tehlike altında. Panda popülasyonun son zamanlardaki artışına rağmen pandaların sayıları hala az ve yaşamalarına yönelik tehditler devam etmekte. WWF’in pandaları korumak için yürüttüğü çalışmalar sonucunda, yeni rezervler ve yeşil koridorların gelişmesiyle pandaların yaşam alanları arttı. Kaçak avlanma ve yasa dışı ağaç kesimi gibi pandaların hayatta kalmalarına yönelik tehditler azaldı. İnsanların pandalarla bir arada sürdürülebilir bir şekilde yaşamalarına yardımcı olan toplumsal kalkınma projeleri oldukça olumlu sonuçlar verdi. Başarı öyküsünün devam etmesi için çalışmalarımızın devam etmesi çok önemli.

Haberin Devamı

PANDA NÜFUSU

1947-1977 yılları arasında yapılan ilk popülasyon araştırmasında araştırmacılar, doğada 1.000-1.1000 civarinda dev panda olduğunu belirlediler. 1985-1988 yılları arasında yapılan ikinci araştırmada, yine 1.000 hayvanın hayatta olduğu belirlendi. Devam eden koruma çalışmaları sayesinde 2004’te, doğada yaşayan 1.600 panda hesaplandı.

PANDALAR NASIL SAYILIR?

Gönüllü ekipler dik, dağlık bölgelere gider ve panda izleri ve dışkılarını arar. Dışkılarda, sindirilmemiş bambu parçalarını arar ve incelerler. Her bir pandayı tanımlama yolları, sindirilmemiş bambu üzerindeki ısırık izleridir, çünkü hepsi birbirinden farklıdır. Tıpkı parmak izi gibi.

Pandalar yalnız ve utangaç canlılardır. Genellikle Çin’in bambu ormanlarında ve dağlarında ulaşılması zor ve uzak yerlerde yaşarlar. Araştırmacılar çoğu zaman günlerce yürümek ve panda dışkısı bulmak için ormanın her bir metresini incelemek zorunda kalırlar. Her araştırma ekibi, daha sonra daha küçük alt gruplara bölünen yaklaşık 40 kişiden oluşur. Bir ekip genellikle günde yaklaşık 80 km2‘yi inceleyebilir.