Gündem 23 Nisan kutlu olsun

23 Nisan kutlu olsun

Paylaş
23 Nisan kutlu olsun

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 92'nci yıldönümü, Meclis'te ve yurt çapında törenlerle kutlanıyor

Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Devletin zirvesinden gelen bayram mesajlarında, Meclis gündeminde olan yeni anayasanın önemine dikkat çekildi.

Cumhurbaşkanı Gül, mesajında, demokrasinin bir uzlaşma, anlaşma ve barış rejimi olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin meselelerini büyük bir olgunluk ve özgüven içerisinde ele alarak çözeceğine inandığını kaydetti. “Bugün ülkemizin önündeki en önemli gündem maddesi, Türkiye’yi birinci sınıf bir demokrasi haline getirecek yeni özgürlükçü sivil bir anayasayı gerçekleştirmektir” diyen Gül, şöyle devam etti:

“TBMM’de temsil edilen partilerin, bütün siyasi aktörlerin, sivil toplum kuruluşlarının, uzlaşma kültürü içerisinde sürdürecekleri, akılcı, sağduyulu ve yapıcı çalışmalarıyla bunun başarılabileceğinden şüphe duymuyorum. Demokrasinin, hukukun üstünlüğünün tüm kurum ve kriterleriyle benimsenmesi ve uygulamada karşılaşılan sıkıntıların evrensel normlar doğrultusunda ortadan kaldırılması, ülkemizin istikrar ve refah içerisinde gelişmesinin teminatı olacaktır.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 23 Nisan mesajında milli iradeye dikkat çekerek “Ne yazık ki, 23 Nisan ruhunu anlamayan bazı zümrelerce, yakın tarihimiz içinde, çeşitli defalar milli egemenliğimize yönelik talihsiz müdahalelerde bulunulmuş; milli irade vesayet altına alınmak istenmiştir. Buna mukabil, milli iradeyi ipotek ve vesayet altına almaya çalışan her türlü girişim, milletimizin maşeri vicdanında yargılanmış ve mahkûm edilmiştir” dedi. Erdoğan, millet iradesine güvensizliğin, bu ülkenin kuruluş ilkelerine, cumhuriyetin ideallerine ve 23 Nisan ruhuna güvensizlik olduğunu belirtti.

Mesajında yeni anayasa çalışmalarına da yer veren Erdoğan, sivil ve özgürlükçü bir anayasanın hazırlanmasının Meclis gündeminin ilk sırasında olduğunu belirtti. Erdoğan, “Muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefiyle başlattığımız medeniyet yürüyüşümüz, inanıyorum ki, Meclisimizin gündeminde ilk sıralarda yer alan sivil, özgürlükçü bir anayasanın hazırlanmasıyla birlikte çok daha hızlanacak, demokrasimiz daha da güç kazanacaktır” dedi.

TBMM 92 YAŞINDA

TBMM, bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile açılışının 92. yıldönümünü kutluyor. Kutlamalar çerçevesinde ilk tören, TBMM Atatürk Anıtı önünde yapıldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'teki Atatürk Anıtı'na çelenk bırakarak, saygı duruşunda bulundu. Törene, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, milletvekilleri ve TBMM idari personeli katıldı.

ANITKABİR'DEKİ TÖREN

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve beraberindeki devlet erkanı daha sonra Anıtkabir'i ziyaret etti. Törene, TBMM Başkanı Çiçek'in yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri ile çok sayıda milletvekili katıldı.

Heyetin, Aslanlı Yol'da yürüyüşünün ardından TBMM Başkanı Çiçek, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Çiçek ve beraberindekiler, Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

TBMM Başkanı Çiçek, Anıtkabir Özel Defteri'ne, şunları yazdı:

''Aziz Atatürk,

İlk başkanlığını yaptığınız, öncülüğünüzde milli mücadelemizi yürüten ve çağdaş Türkiye'yi kuran meclisinizin açılışının 92. yıl dönümünde TBMM Başkanlık Divanı olarak huzurunuzda olmaktan heyecan duyuyoruz.

Cumhuriyetimiz, demokrasimiz ve bize kazandırdıklarınız dolayısıyla minnet ve şükran duygularıyla doluyuz. TBMM, ülkemizin kalkınması ve Cumhuriyetimizin yücelmesi için yaklaşık bir asırlık tarihinde olduğu gibi bundan sonra da çalışmaya devam edecektir.

Ülkemizin daha da gelişmesi, demokrasimizin ilerlemesi, temel hak ve özgürlüklerin hakim olması ve ülkemizin muasır medeniyet düzeyinin üzerine çıkarılması en önemli amacımızdır.

Milli egemenlik ilkesi ve Cumhuriyetimizin kuruluşunda gösterdiğiniz büyük idealler bizim için daima yol göstericidir.

Aziz ruhunuz şad olsun.''