Gündem 250 gram palamut 20 lira

250 gram palamut 20 lira

Paylaş
250 gram palamut 20 lira

Avlanma yasağı 1 Eylül'de kalktı ama balıkçıların yeni sınırlamaları boykot etmesi, fiyatları rekor seviyelere tırmandırdı

Balık avı yasağı 1 Eylül'de kalkmasına rağmen, 'Gırgır' olarak adlandırılan büyük balıkçı teknelerine 24 metreden sığ yerlerde avlanma yasağı getirilmesi nedeniyle başlatılan boykot, özellikle bu mevsimde bol ve ucuz palamut yemeyi uman vatandaşı hayal kırıklığına uğrattı.

Hem Marmara, Hem Karadeniz'e sahili olan Kocaeli'de, balıkpazarındaki tezgahlarda çok az balık yer alırken, çok az yakalanan 250 gram ağırlağındaki palamutun tanesi ise 15- 20 lira olunca kimse almak istemedi.

Geçimini yıllardır balıkçılıkla sağlayan Kocaeli'nin Karamürsel İlçesi'ne bağlı Ereğli Limanı'na bağlı balıkçılar, 24 metreden az derinlikte gırgırla ağ atamayınca 1 Eylül akşamından itibaren denize açılmayarak başlattıkları boykotu sürdürüyor. Balıkçıların eylemi nedeniyle balık tezgahları da sezona boş girdi.

1 KİLO HAMSİ 30 TL OLACAK


Karadeniz'de uygun derinliklerde çok az avlanabilen 250- 300 gramlık bir palamutun 15-20 TL'den satılması da, fiyatı yüksek bulan vatandaşları hayal kırıklığına uğrattı. İzmit Balıkpazarı'nın en eski esnafından Hamdi Bineklioğlu şunları söyledi:

"Ben 43 yıldır balıkçılık yapıyorum. Bugünkü yaşadığımız sezonda poyraz rüzgarı olması balığı biraz etkiledi. Asıl etkileyen ise 24 metre yasağı oldu. Bölge balıkçılarımız boykot halinde olduğu için balığa çıkmıyorlar. 24 metre yasağı ciddi sıkıntı yarattı. Hükümetin hem siyasi, hem de toplumsal bakması lazım bu duruma. Bunlar akım balığı. Karadeniz ve Marmara'dan Yunanistan'a gidiyorlar. Bu balık bu ülkede tutulmazsa 1 kilo hamsiyi bu insanlar 30 TL'ye yerler. 3 ay balık yasağı yaşıyoruz ve geçimini sağlayan çok büyük bir kitle var. Balık pahalı. Bir palamut 15 TL olmaz. Önümüzdeki hafta fiyatların düşüceğini düşünüyorum."

PALAMUTUN EN FAZLA 5 TL OLMASI GEREKİR


Balık olmayınca tezgaha pahalı geldiğini söyleyen Uğur Pehlivan ise, "Marmara bölgesinde eylem var. Bu nedenle balık olmayınca tezgaha pahalı geliyor. Palumutun tanesi 15 TL've çok para. Gariban bir insan bu balığı alamaz. En fazla 5 TL olması gerekir ki herkes balığı yesin. Eylem hala sürüyor. Bu yüzden balıklar çıkmadı. Bu fiyatların 10-15 gün içinde düşeceğini tahmin ediyorum" diye konuştu.

Normalde 5 TL olması gereken sardalyanın 10- 15 Tl'ye satıldığını belirten balıkçı Salih Sevimli de şunları söyledi: "Balıkçılar balığa çıkmayınca bize de gelmiyor. Otomatikman balık fiyatlarında yükselme oluyor. Normalde 5 TL'ye giden sardalya 10- 15 TL arasında gidiyor. Çünkü tezgaha balık gelmiyor. Palamutun tam sezonu ama vatandaş tezgahta bir palamutu 15 TL'ye görünce almaktan vazgeçiyor. Bunun tek sorumlusu büyük teknelerin balığa çıkmamasıdır. Ufak ve teşkilatsız tekneler bize getirdiği balıklar az oluyor. Piyasada balık fiyatları artıyor."

İzmit Balık Pazarında balık fiyatları söyle:


Hamsi 7- 10 TL
Palamut tane 15- 20 TL
İstavrit 13- 15 TL
Sardalya 10-15 TL
Çupra tane 5 TL
Levrek 6 TL
Alabalık 2.5 TL
Karides 20 TL
Mezgit 15 TL

DHA


GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-İzmit'teki balıkçı tezgahları

-.Balıkçılarla rop

-24 metre yasağını protesto eden Ereğlili balıkçı tedayları



Haber-Kamera : Ergün AYAZ- Yigit ECER / İZMİT(Kocaeli), (DHA)